ΣΠΟΡ

Μουντιάλ 2018: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει τα προγνωστικά… στα «χέρια» της

Μουντιάλ 2018: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη παίρνει τα προγνωστικά… στα «χέρια» της
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Κάθε χρόνο, μαζί με την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου την «εμφάνισή» του κάνει και ένα ζώο - προφήτης, το οποίο προβλέπει τα αποτελέσματα όλου του Μουντιάλ. Η τεχνολογία όμως… διαφωνεί.

Προηγουμένως έχουμε δει τον Πολ το χταπόδι και τη χελώνα - μέντιουμ. Φέτος ήρθε το γουρούνι που ονομάζεται Marcus και έχει κάνει ήδη τις «προβλέψεις» του, επιλέγοντας Αργεντινή, Ουρουγουάη και Νιγηρία για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η ιδιοκτήτριά του, Τζουλιέτ Στίβενς υποστηρίζει πως ο Marcus έχει 100% ευστοχία σε ό,τι προβλέπει, αφού το 8χρονο γουρούνι είχε προβλέψει πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς και το Brexit.

Σε όλα τα παραπάνω επέλεξαν να «εναντιωθούν» επιστήμονες, με τον τρόπο που μόνο αυτοί γνωρίζουν, δημιουργώντας ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει αναλύσει παραπάνω από 100.000 προσομοιώσεις σχετικά με το φετινό Πρωτάθλημα στη Ρωσία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως εάν έχετε στοιχηματίσει για τη Βραζιλία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Αργεντινή και την Αγγλία… ίσως να κάνατε λάθος!

Χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές τεχνικές, το σύστημα «αποφάσισε» πως οι ομάδες που είναι πιθανότερο να κερδίσουν είναι η Γερμανία ή η Ισπανία.

Οι συγκεκριμένες τεχνικές έχουν εφαρμοστεί και στα τέσσερα προηγούμενα Μουντιάλ.

2018 06 17T173402Z 1760102181 RC1E38263350 RTRMADP 3 SOCCER WORLDCUP GER MEX


Πηγή: REUTERS/Carl Recine

Στον αλγόριθμο συμπεριλήφθηκαν διάφοροι παράγοντες και το σύστημα κατάφερε να ξεχωρίσει τους χωρίσει σε «σημαντικούς» και «σε αυτούς με τη μεγαλύτερη επιρροή».

Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι πως παράγοντες όπως ο αριθμός των παικτών κάθε ομάδας στο Champions League ήταν σημαντικότερος από την εθνικότητα του διευθυντή ομάδας.

2018 06 15T203457Z 1461586375 RC19E3821860 RTRMADP 3 SOCCER WORLDCUP POR ESP

«Αναλύοντας τις πιθανότητες νίκης υπό την προϋπόθεση ότι οι ομάδες θα φθάσουν στα τελικά στάδια του τουρνουά, αποδεικνύεται πως η Ισπανία ευνοείται ελαφρώς έναντι της Γερμανίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Γερμανία έχει μια μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκλειστεί από το πρωτάθλημα στους δεκάξι» αναφέρουν οι επιστήμονες.


Πηγή: REUTERS/Murad Sezer

ΔΗΜΟΦΙΛΗ