ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Επική πρόκριση Κροατίας στα πέναλτι

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Επική πρόκριση Κροατίας στα πέναλτι
Μεγάλος πρωταγωνιστής ο τερματοφύλακας της Κροατίας, Ντάνιελ Σούμπασιτς, με τρεις αποκρούσεις στη διαδικασία των πέναλτι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/FRANCK ROBICHON

Σε… μονομαχία των τερματοφυλάκων, Σούμπασιτς και Σμάιχελ, εξελίχθηκε το Κροατία – Δανία για τους «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 με τον πρώτο να αναδεικνύεται νικητής και να οδηγεί την ομάδα του στα προημιτελικά.

«Έσπασαν καρδιές» στο δεύτερο παιχνίδι της φάσης των «16» την Κυριακή (01/07), στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018. Κροατία και Δανία ήταν στο 1-1 στο 4’, αλλά στα υπόλοιπα 116’ δεν βρήκαν δίχτυα και μοιραία οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Είχε προηγηθεί απόκρουση του Κάσπερ Σμάιχελ στο 116’ σε εκτέλεση του Μόντριτς, ενώ στη… ρωσική ρουλέτα από την άσπρη βούλα, τόσο ο Δανός γκολκίπερ όσο και ο Ντάνιελ Σούμπασιτς της Κροατίας ξεδίπλωσαν τις απίθανες αρετές τους!

Αμφότεροι έκαναν εντυπωσιακές αποκρούσεις, ενδεικτικό ότι από τα 10 πέναλτι που εκτελέστηκαν ήταν εύστοχα τα πέντε, και η αγωνία κορυφώθηκε για το ποιος θα καταφέρει τελικά να πάρει την πρόκριση στα προημιτελικά. Η Κροατία ήταν αυτή που τα κατάφερε, φτάνοντας στους «8» ενός Μουντιάλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της, 20 χρόνια μετά την εντυπωσιακή πορεία της ως τα ημιτελικά και την 3η θέση του Μουντιάλ 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας. Οι Κροάτες μετά την πρόκρισή τους, θα βρεθούν στον δρόμο της διοργανώτριας Ρωσίας.

Ο αγώνας ξεκίνησε ιδανικά για τη Δανία. Μόλις στο πρώτο λεπτό του παιχνιδιού, ο Ματίας Γιόργκενσεν άνοιξε το σκορ κι όλα έδειχναν πως θα ακολουθήσει ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Η πεποίθηση αυτή έγινε ισχυρότερη, από τη στιγμή που η απάντηση της Κροατίας δεν άργησε παρά μόνο… τρία λεπτά! Μόλις στο 4’ ο Μάριο Μάντζουκιτς έφερε το ματς στα ίσα κι η αναμέτρηση απέκτησε μια «άγρια» ομορφιά. Παρόλες τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν, όμως, οι δυο ομάδες έδειξαν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στα μετόπισθεν, έπαιζαν για να… μην χάσουν και μοιραία οδηγήθηκαν στην παράταση

Εκεί, φαινόταν πως η μορφή του αγώνα δεν θα αλλάξει στο ελάχιστο. Μεγάλη συγκέντρωση από Δανία και Κροατία στο να μην κινδυνεύσουν από τον αντίπαλο, δυνατές μονομαχίες στο χώρο του κέντρου και αν υπήρχε ελπίδα να… προκύψει κάποια φάση θα ήταν πιθανότατα από λάθος αντιπάλου. Όπως έγινε στο 115’ από το λάθος του Κρον Ντέλι που γύρισε απρόσεκτα τη μπάλα προς τα πίσω, ο Ρέμπιτς επωφελήθηκε και μπήκε στην περιοχή απέναντι από τον Σμάιχελ, με τον Γιόργκενσεν να τον ανατρέπει. Ο Λούκα Μόντριτς, αρχηγός της Κροατίας, ανέλαβε την εκτέλεση του πέναλτι, όμως, ο Κάσπερ Σμάιχελ όχι απλά απέκρουσε, αλλά μπλόκαρε μάλιστα τη μπάλα! Όλα αυτά, υπό το βλέμμα του θρυλικού τερματοφύλακα και πατέρα του, Πίτερ Σμάιχελ, που ήταν στις κερκίδες του γηπέδου.

Μετά κι από αυτή την εξέλιξη, οι διαφορές των δυο ομάδων κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί ήταν η σειρά του αρχηγού της Δανίας, Έρικσεν, να μην τα καταφέρει! Ο Σούμπασιτς βρήκε τη μπάλα στην εκτέλεσή του, αυτή στη συνέχεια πήγε στο δοκάρι και όχι στα δίχτυα. Ο Κάσπερ Σμάιχελ, όμως, ήταν ιδιαίτερα «ζεστός», με αποτέλεσμα να διώξει με τα πόδια το χτύπημα του Μπαντέλι! Ο Κιέαρ ήταν ο πρώτος που βρήκε δίχτυα από την άσπρη βούλα, εξαπολύοντας έναν «κεραυνό» ενώ ο Κράμαριτς απάντησε με πονηρό πλασέ για λογαριασμό της Κροατίας. Ο Κρον Ντέλι έκανε το 2-1 για τη Δανία κι ο Μόντριτς παρότι είχε αστοχήσει στην παράταση, πήρε ξανά την ευθύνη να εκτελέσει. Αυτή τη φορά, ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης δεν αστόχησε, αν και δεν ήταν καλή η εκτέλεση και ισοφάρισε!

#CRO are through to the quarter-finals!@ivanrakitic keeps his cool and slots in the winning penalty ?#beINRussia #beINFWC #CRODEN pic.twitter.com/mFf1GW0Da1

— beIN SPORTS (@beINSPORTS) July 1, 2018

Η Κροατία μετά και την εύστοχη εκτέλεση του αρχηγού, είχε ξανά το ψυχολογικό προβάδισμα αφού ο Σούμπασιτς απέκρουσε και την εκτέλεση του Σούνε! Στη συνέχεια, ο Πίβαριτς εκτέλεσε και ο Σμάιχελ απάντησε για ακόμα μια φορά! Απέκρουσε και αυτό το πέναλτι! Το… μία σου και μια των δυο τερματοφυλάκων, συνεχίστηκε καθώς ο Σούμπασιτς απέκρουσε ξανά, με τα πόδια αυτή τη φορά, την εκτέλεση του Νικολάι Γιόργκενσεν. Το τελευταίο, όπως αποδείχθηκε, πέναλτι ανέλαβε να το εκτελέσει ο Ιβάν Ράκιτιτς. Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα, με ένα ψύχραιμο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-2 και έστειλε τους Κροάτες στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ