ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Στους «8» η Αγγλία, 4-3 στα πέναλτι την Κολομβία

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Στους «8» η Αγγλία, 4-3 στα πέναλτι την Κολομβία
Ένα... κουβάρι οι παίκτες της Αγγλίας μετά την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/YURI KOCHETKOV

Η Αγγλία ήταν… μια εκτέλεση μακριά από έναν ακόμα αποκλεισμό στη διαδικασία των πέναλτι στο ματς των «16» κόντρα στην Κολομβία, όμως, ο Πίκφορντ την έσωσε κι έτσι θα είναι στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018.

Μια… κατάρα που κρατούσε εδώ κι αρκετά χρόνια για τα «τρία λιοντάρια» ήρθε να «σπάσει» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018. Η Αγγλία κατάφερε να προκριθεί, στη διαδικασία των πέναλτι όπου τις περισσότερες φορές έχει αποτύχει κι αποτελούσαν «εφιάλτη» για αυτή, απέναντι στην Κολομβία και να δώσει… ραντεβού με τη Σουηδία στους «8» της διοργάνωσης.

Η Αγγλία πήρε προβάδισμα στο ματς με ένα ακόμα γκολ του Χάρι Κέιν, ο οποίος σκόραρε για έκτο συνεχόμενο παιχνίδι στην εθνική ομάδα της χώρας του επίτευγμα που είχε να επαναληφθεί από το 1939 και τα γκολ του Τόμι Λόουτον. Αυτό, όμως, δεν ήταν αρκετό για να δώσει μια πιο άνετη πρόκριση στην ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ καθώς η Κολομβία ισοφάρισε με αποτέλεσμα το τελικό 1-1 να οδηγήσει το ματς στην παράταση. Ο άνθρωπος που έδωσε… πνοή στους Κολομβιανούς ήταν ο Μίνα που σκόραρε στο 93’ με κεφαλιά και επανάφερε τα… φαντάσματα πάνω από τα κεφάλια των Άγγλων.

Στην παράταση μεγάλη φάση δεν υπήρξε, όπως και δυνάμεις από τις δυο ομάδες, για να διαφοροποιηθεί το 1-1 και κάπως έτσι, μετά από 120’ αρκετά σκληρής «μάχης» μεταξύ των δυο αντιπάλων, ο αγώνας οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Μια διαδικασία που αναμφίβολα δεν θα ήθελε να βιώσει η Αγγλία, αφού στο παρελθόν την έχει «πληρώσει» και έχει γνωρίσει σκληρούς αποκλεισμούς σε παιχνίδια που κρίθηκαν από την άσπρη βούλα.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον Φαλκάο να ευστοχεί και τον Κέιν να απαντά. Ο Κουαδράδο έκανε το 2-1 για την Κολομβία και ο Ράσφορντ το 2-2 για την Αγγλία. Ο Μουριέλ ευστόχησε για τους Κολομβιανούς και ο Οσπίονα απέκρουσε εντυπωσιακά την εκτέλεση του Χέντερσον. Εκεί οι «καφετέρος» φάνηκαν να έχουν το πάνω χέρι, όμως, ο Ουρίμπε στη δική του εκτέλεση έστειλε τη μπάλα με δύναμη στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Τρίπιερ δεν αστόχησε για την Αγγλία, κάνοντας το 3-3 και «φτιάχνοντας» κάπως την ψυχολογία των «τριών λιονταριών». Στην εκτέλεση του Κάρλος Μπάκα, ο Πίκφορντ έκανε μια εντυπωσιακή επέμβαση και έδωσε την ευκαιρία στον συμπαίκτη του που εκτελούσε αμέσως μετά, να δώσει την πρόκριση στην Αγγλία.

Στα πόδια του Έρικ Ντάιερ, της Τότεναμ, εναπόθεσε όλες τις ελπίδες του όλο το… έθνος των Άγγλων. Για μερικά δευτερόλεπτα μπροστά στα μάτια των Βρετανών πέρασαν όλοι οι σκληροί αποκλεισμοί σε μεγάλες διοργανώσεις, στη διαδικασία των πέναλτι. Ειδικότερα στον προπονητή της ομάδας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, σίγουρα θα ξύπνησαν μνήμες από το δικό του χαμένο πέναλτι στον ημιτελικό του Euro 1996 απέναντι στη Γερμανία που κόστισε την πρόκριση. Τελικά, ο Ντάιερ ευστόχησε και έστειλε την Αγγλία στα προημιτελικά, για πρώτη φορά μετά το 2006 και τα γήπεδα της Γερμανίας…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ