ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Τα επτά... «θαύματα» της Βραζιλίας

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Τα επτά... «θαύματα» της Βραζιλίας
Reuters

Η Βραζιλία είναι μία από τις χώρες που διεκδικεί με πολλές αξιώσεις το τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Για να γίνει αυτό, όμως, η «σελεσάο» θα πρέπει να υπερπηδήσει το εμπόδιο του ισχυρού Βελγίου στα προημιτελικά, στόχος που αν επιτευχθεί και η ομάδα του Τίτε προκριθεί στους «4».

Τότε θα... προσπεράσει την Γερμανία στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα παιχνίδια στην ιστορία των Μουντιάλ και θα γράψει το όνομα της για ακόμη μία φορά στη... Βίβλο των ρεκόρ των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Όταν μιλάμε, πάντως, για ρεκόρ σε Μουντιάλ, η Βραζιλία μετατρέπει το διάλογο σε... μονόλογο, καθώς κυριαρχεί στα περισσότερα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει μερικά από τα ρεκόρ που ήδη κατέχει η Βραζιλία και μερικά που... καλοβλέπει να «σπάσει» μέχρι το τέλος του εφετινού Μουντιάλ:

1. Περισσότερα Παγκόσμια Κύπελλα

Η Βραζιλία μπορεί να μάχεται στα γήπεδα της Ρωσίας για τον 6ο τίτλο της σε Μουντιάλ, αλλά και στα 5 να μείνει δεν θα... αγχωθεί, καθώς κατέχει το ρεκόρ με τα περισσότερα, το οποίο άνετα θα μείνει στα χέρια της για τουλάχιστον μία οκταετία!

Η «σελεσάο» πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958 και το 1962 τον υπερασπίστηκε. Το 1970 ήρθε η τρίτη κορυφή, με τον Πελέ να συμμετέχει και στους τρεις θριάμβους, κερδίζοντας τον τίτλο του ποδοσφαιριστή με τα περισσότερα τρόπαια σε Μουντιάλ (3). Μετά από 24 χρόνια ήρθε το τέταρτο και συγκεκριμένα το 1994, ενώ το πέμπτο και τελευταίο το 2002.

Γερμανία και Ιταλία έχουν κερδίσει από τέσσερα τρόπαια σε Μουντιάλ, αλλά και οι δύο αποκλείστηκαν από τα γήπεδα της Ρωσίας, οπότε ακόμη κι αν δεν κερδίσει εφέτος τον τίτλο η Βραζιλία δεν θα απωλέσει το ρεκόρ με τα περισσότερα, καθώς οι δύο... διώκτριες της θα μπορούν να ισοφαρίσουν το 2022 και να... προσπεράσουν το 2026...

2. Περισσότερες νίκες σε Μουντιάλ

Η Βραζιλία απέκλεισε το Μεξικό στη φάση των «16» του Μουντιάλ της Ρωσίας, πανηγυρίζοντας -εκτός από την πρόκριση- την 73η νίκη της σε Μουντιάλ. Η «σελεσάο» ελπίζει να φτάσει μέχρι τέλους και να κατακτήσει το τρόπαιο, συμπληρώνοντας τις 76 νίκες στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, η Βραζιλία έχει έξι νίκες περισσότερες από τη δεύτερη Γερμανία, ενώ ακολουθεί με 45 η Ιταλία. Το συνολικό ρεκόρ της στα χρονικά των Μουντιάλ είναι 73 νίκες, 18 ισοπαλίες και 17 ήττες.

3. Περισσότερα διαδοχικά παιχνίδια σκοράροντας το λιγότερο 1 τέρμα (18 διαδοχικές αναμετρήσεις σε Mουντιάλ)

Το διάστημα 1930 με 1958 η Βραζιλία σκόραρε σε 18 διαδοχικές αναμετρήσεις τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου, κατακτώντας την κορυφή και αυτής της λίστας, την οποία όμως μοιράζεται με την Γερμανία.

Η «σελεσάο» σκόραρε σε κάθε ματς των Μουντιάλ του 1934, του 1938, του 1950 και του 1954 (δεν υπήρχαν Μουντιάλ το 1942 και το 1946), ενώ το σερί με ένα τουλάχιστον γκολ σε διαδοχικές αναμετρήσεις έλαβε τέλος το 1958, όταν αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Αγγλία.

Κατά τη διάρκεια αυτού του σερί σκόραρε 44 γκολ. Το αντίστοιχο σερί της Γερμανίας (18 διαδοχικοί αγώνες με τουλάχιστον ένα γκολ) άρχισε το 1934 και τελείωσε στον πρώτο της αγώνα στο Μουντιάλ του 1962 (0-0 με Ιταλία).

4. Περισσότερα τέρματα σε Μουντιάλ (228)

Το γκολ του Νεϊμάρ στην πρόσφατη νίκη επί του Μεξικού χάρισε ακόμη ένα ρεκόρ στη Βραζιλία, καθώς έφτασε τα 228 τέρματα στην ιστορία των Μουντιάλ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση της Γερμανία (σ.σ. είχε το ρεκόρ πριν την έναρξη του Μουντιάλ της Ρωσίας με 224, έναντι 221 της Βραζιλίας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «πάντσερ» είχαν αναρριχηθεί στην κορυφή το 2014, μετά την εμφατική νίκη με 7-1 επί της Βραζιλίας.

5. Σερί νικών (11)

Το 2002 στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας παρατάχθηκε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Βραζιλίας. Ρονάλντο, Ροναλντίο, Ριβάλντο, Καφού, Ρομπέρτο Κάρλος και Κακά ήταν τα μεγαλύτερα ονόματα της αποστολής της «σελεσάο», η οποία κέρδισε και τις επτά αναμετρήσεις που έδωσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002.

Αυτές οι επτά νίκες σε συνδυασμό με τις τέσσερις πρώτες επιτυχίες στο Μουντιάλ του 2006 (ακολούθησε ήττα από Γαλλία στα προημιτελικά) χάρισαν στην Βραζιλία ακόμη ένα ρεκόρ, αυτό με τις περισσότερες διαδοχικές νίκες σε Παγκόσμια Κύπελλα (11).

  1. Αήττητο σερί (13)

Η «σελεσάο» παράλληλα κατέχει και το αήττητο σερί στην ιστορία των Μουντιάλ, το οποίο άρχισε σε αυτό του 1958 και ολοκληρώθηκε το 1966. Σε αυτό το διάστημα έδωσε 13 αναμετρήσεις, χωρίς να ηττηθεί σε καμία (11 νίκες - 2 ισοπαλίες).

  1. Η μοναδική ομάδα που δεν έχει «χάσει» Μουντιάλ (περισσότερες συμμετοχές και διαδοχικές συμμετοχές)

Η Βραζιλία είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία των Μουντιάλ που έχει αγωνιστεί σε όλα!

To φετινό Μουντιάλ αποτελεί την 21η έκδοση της διοργάνωσης, ενώ 79 διαφορετικές ομάδες έχουν πάρει μέρος σε αυτά μέχρι σήμερα. Από αυτές τις 79 ομάδες μόνο μία έχει δώσει το παρών σε όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα και δεν είναι άλλη από την Βραζιλία, η οποία κατέχει το ρεκόρ με 21 συμμετοχές και μάλιστα διαδοχικές.

Ακολουθεί στη σχετική λίστα η Γερμανία με 19 συμμετοχές σε Μουντιάλ, ενώ τα «πάντσερ» είναι δεύτερα και σε διαδοχικές συμμετοχές με 17.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ