ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Ευρωπαϊκή κυριαρχία στα ημιτελικά

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: Ευρωπαϊκή κυριαρχία στα ημιτελικά
REUTERS/Grigory Dukor

Ευρωπαϊκή θα είναι η τελευταία εβδομάδα του Μουντιάλ 2018 που αρχίζει σήμερα. Όπως συνέβη και την τελευταία φορά, στη Γερμανία το 2006, όπου κυριάρχησε η Ευρώπη, όπως σημειώνει η εφημερίδα της Αργεντινής Clarin.

Την Παρασκευή η Ουρουγουάη και στη συνέχεια η Βραζιλία, ήταν οι δύο τελευταίες ομάδες εκτός «γηραιάς ηπείρου», που αποχώρησαν από την διοργάνωση. Γαλλία και Βέλγιο θα παίξουν την Τρίτη στον ένα ημιτελικό, Αγγλία με την Κροατία στον έτερο την Τετάρτη.

Από τα 21 Παγκόσμια Κύπελλα, τα ένδεκα διεξήχθησαν στην Ευρώπη. Και στη Ρωσία, για πέμπτη φορά στην ιστορία, οι ημιτελικοί θα είναι αποκλειστικά θέμα της Ευρώπης. Στις άλλες έξι φορές, υπήρχε πάντα ομάδα από την Νότια Αμερική.

Το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ευρώπη ήταν αυτό της Γερμανίας το 2006. Στα ημιτελικά ήταν η Ιταλία (πρωταθλήτρια), η Γαλλία, η Γερμανία και η Πορτογαλία. Αντίθετα, στη Γαλλία το 1998, υπήρχαν τρεις Ευρωπαίοι και η Βραζιλία, που έπαιξε στον τελικό. Στην Ιταλία το 1990, όπου έσπασε την ηγεμονία της κατόχου Αργεντινής, η οποία βρέθηκε στα ημιτελικά με Γερμανία, Ιταλία και Αγγλία.

Είναι απαραίτητο να επιστρέψει κάποιος στην Ισπανία το 1982 για να βρει τέσσερις ομάδες από την Ευρώπη σε ημιτελικά: την Ιταλία (πρωταθλήτρια), τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Γαλλία. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία το 1974, η Βραζιλία ήρθε στην τέταρτη θέση, πίσω από τη Γερμανία (πρωταθλήτρια), την Ολλανδία και την Πολωνία.

Η ηγεμονία της Ευρώπης παρατηρήθηκε επίσης το 1966, όταν στα προημιτελικά η Αγγλία απέκλεισε την Αργεντινή και η Γερμανία την Ουρουγουάη. Και οι δύο έφτασαν στον τελικό, που κέρδισαν οι Αγγλοι, ενώ για την τρίτη θέση έπαιξαν η Πορτογαλία και η Σοβιετική Ένωση (2-1).

Στη Σουηδία το 1958, πρωταθλήτρια ήταν η Βραζιλία, η μόνη από τη Νότια Αμερική που κέρδισε σε ευρωπαϊκή χώρα. Κέρδισε 5-2 την Σουηδία. Η τρίτη θέση καθορίστηκε σε αγώνα της Γαλλίας με την Γερμανία. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στην Ελβετία το 1954, ο τελικός ήταν μεταξύ Γερμανίας (πρωταθλήτρια) και Ουγγαρίας. Η Αυστρία κέρδισε 3-1 την Ουρουγουάη, σε αγώνα για την τρίτη θέση.

Η πρώτη φορά που τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες βρέθηκαν στα ημιτελικά, ήταν στην Ιταλία το 1934. Η Ιταλία κέρδισε 2-1 στον τελικό την Τσεχοσλοβακία, ενώ η Γερμανία νίκησε 3-2 την Αυστρία. Δεν μπόρεσε να επαναληφθεί στη Γαλλία το 1938, επειδή η Βραζιλία εμφανίστηκε στην τρίτη θέση (ξεπέρασε με 4-2 τη Σουηδία), ενώ η Ιταλία υπερασπίστηκε τον τίτλο της νικώντας 4-2 την Ουγγαρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ