ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 - Νέστορ Πιτάνα: Από κομπάρσος σε ταινία... διαιτητής στον τελικό

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018 - Νέστορ Πιτάνα: Από κομπάρσος σε ταινία... διαιτητής στον τελικό
REUTERS/Damir Sagolj

Ο Αργεντινός Νέστορ Πιτάνα έχει διανύσει έναν αν μη τι άλλο, ενδιαφέροντα δρόμο, μέχρι να φτάσει να διαιτητεύσει τον σημερινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο 43χρονος Πιτάνα, με καταγωγή από μια μικρή επαρχία της Αργεντινής θα είναι ο δεύτερος διαιτητής μετά τον συμπατριώτη του Χοράσιο Ελιζόντο, ο οποίος θα έχει σφυρίξει τόσο στο εναρκτήριο παιχνίδι όσο και τον τελικό ενός Μουντιάλ.

Αυτά που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Νέστορ Πιτάνα είναι σίγουρα ενδιαφέροντα:

* Είναι πανύψηλος καθώς αγγίζει το 1 μέτρο και 92 εκατοστά.

* Έχοντας μάθει την… τέχνη του, στο σκληροτράχηλο κόσμο του αργεντίνικου ποδοσφαίρου, δεν σηκώνει δεύτερη κουβέντα από τους παίκτες. Δεν υποχωρεί στις πιέσεις τους ούτε στη γκρίνια τους.

* «Είναι σκληρός σαν βράχος», έχει πει ο θρυλικός διαιτητής Πιερλουίτζι Κολίνα, για τον Πιτάνα.

* Έχει διαιτητεύσει σε 347 επαγγελματικά παιχνίδια από το ντεμπούτο του το 2007, έχει δείξει 1.658 κίτρινες κάρτες, 108 κόκκινες κι έχει σφυρίξει πέναλτι 81 φορές.

* Έχει παίξει μπάσκετ και ποδόσφαιρο σε τοπικό επίπεδο. Επίσης έχει ασχοληθεί και με την ηθοποιία, παίρνοντας ένα μικρό ρόλο ως φρουρός φυλακής στην αργεντίνικη ταινία "La Furia" ενώ έχει εργαστεί ως ναυαγοσώστης και σεκιούριτι σε ντίσκο.

* Το ντεμπούτο του ως διαιτητής στην πρώτη κατηγορία της Αργεντινής έγινε το 2007. Τρία χρόνια μετά έγινε διαθενής και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, σφύριξε σε τέσσερα παιχνίδια.

* «Για κάθε παιδί που αγαπάει το ποδόσφαιρο, το όνειρο είναι φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε στην ιστοσελίδα της FIFA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ