ΣΠΟΡ

Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Τάισον Φιούρι, «έχασε» έναν τίτλο

Ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Τάισον Φιούρι, «έχασε» έναν τίτλο
Reuters /Alex Morton Livepic

Η IBF αφαίρεσε τον έναν από τους 4 τίτλους του Βρετανού πυγμάχου, επειδή αρνήθηκε να αγωνιστεί με τον δικό της διεκδικητή, μόλις δύο εβδομάδες μετά τον θρίαμβο του.

Ο Βρετανός Ρόκυ δεν πρόλαβε να χαρεί τη νίκη του επί του Κλίτσκο και ήδη χάνει την μία από τις 4 ζώνες, που κέρδισε στο Ντίσελντορφ στις 28 Νοεμβρίου. Η ύπαρξη 5 διαφορετικών «Ομοσπονδιών» στον χώρο της πυγμαχίας (IBF, WBA, IBO, WBO και WBC) ισοδυναμεί ουσιαστικά με 5 διαφορετικές ζώνες. Ο Φιούρι κερδίζοντας τον Ουκρανό πρωταθλητή, σταματώντας το σερί νικών του μετά από 11 χρόνια, κέρδισε ουσιαστικά τις 4 πρώτες (στην World Boxing Council πρωταθλητής είναι ο Αμερικανός Ντιόντι Ουάιλντερ).

Αμέσως μετά το τέλος του αγώνα, ο Φιούρι ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ρεβάνς με τον Κλίτσκο για τον παγκόσμιο τίτλο. Κάτι όμως, που η International Boxing Federation δεν αποδέχεται, αφού έχει τον δικό της διεκδικητή. Τον επίσης Ουκρανό, Βιάτσεσλαβ Γλασκόφ. Ο Φιούρι, μέσω του μάνατζερ του, απέρριψε το ενδεχόμενο, αποκαλώντας τον αντίπαλό του «ένα τίποτα», επιμένοντας στην μεγάλη ρεβάνς με τον Κλίτσκο (κάτι άλλωστε που θέλουν και οι περισσότεροι χορηγοί). Η IBF του αφαίρεσε λοιπόν την ζώνη και ανακοίνωσε την διεξαγωγή αγώνα ανάμεσα στον Γλασκόφ και τον Αμερικανό Τσαρλς Μάρτιν για την ανάδειξη του δικού τους νέου πρωταθλητή βαρέων βαρών.

«Μισογύνης» ο Φιούρι

Και έξω όμως από το ρινγκ, ο Φιούρι τα έχει θαλασσώσει. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC, έκανε σεξιστικά σχόλια, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. «Η θέση της γυναίκας είναι στην κουζίνα, ή ανάσκελα...». Η αντίδραση ήταν άμεση και 100 χιλιάδες Βρετανοί υπέγραψαν αίτηση και ζήτησαν να αποσυρθεί αμέσως από την λίστα των υποψηφίων για «Αθλητής της χρονιάς». «Δεν είμαι σεξιστής, απλά αυτό πιστεύω. Αν μου κάνει μια ωραία κούπα τσάι, είναι καλό» για να συμπληρώσει, ότι αγαπάει όλους τους ανθρώπους. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Σε ερώτηση για να σχολιάσει την συνυποψήφια του, πρωταθλήτρια του στίβου Τζέσικα Ένις Χιλ, καταδίκασε τις εκτρώσεις και την ομοφυλοφιλία, παραλληλίζοντας την με την παιδοφιλία. "Χρειάζεται αυστηροποίηση της Νομοθεσίας ώστε να μην μπει ο Διάβολος στο σπίτι μας".

Προς το παρόν το BBC, που φιλοξενεί και την εκδήλωση, δεν έκανε δεκτό το αίτημα να αποκλείσει τον Φιούρι. «Οι προσωπικές απόψεις του κάθε αθλητή δεν έχουν να κάνουν με την ουσία του διαγωνισμού».

Αδέλφια Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι

Βαθιά θρησκευόμενος ο Φιούρι, καλεί μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, όπου αποκαλείται Gypsy King, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους να προσευχηθούν μαζί σαν μια οικογένεια.

Δεν έχει δε σταματήσει να απαντά στις αναρτήσεις και τα σχόλια όσων τον κατηγορούν, με αποσπάσματα από την Βίβλο και παραπομπές στην Χριστιανική διδασκαλία για να υπερασπιστεί τις θέσεις του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ