ΣΠΟΡ

«Δεν ήθελα τη ζωή μου»: Ο Μάικλ Φελπς μιλάει για την κατάθλιψη

«Δεν ήθελα τη ζωή μου»: Ο Μάικλ Φελπς μιλάει για την κατάθλιψη
REUTERS/Patrick T. Fallon/File Photo

Ήταν το 2014, τη χρονιά που βρέθηκε για δεύτερη φορά αντιμέτωπος με κατηγορίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και αποκλείστηκε από τους αγώνες για τρεις μήνες από την αμερικανική ομοσπονδία κολύμβησης, όταν ο Μάικλ Φελπς αποφάσισε ότι πρέπει να αρχίσει να μιλάει για όλα όσα τον απασχολούσαν.

Στην αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ο άνθρωπος ο οποίος κατέκτησε 23 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια είχε τόσο κακή ψυχολογία, που «φυλάκισε» τον εαυτό του σε ένα δωμάτιο για πέντε ολόκληρες ημέρες.

Αλλά η συζήτηση βοήθησε τον Φελπς και τώρα ο αθλητής μπορεί να μιλήσει ανοιχτά για τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη.

«Είναι ένας σκοτεινός, σκοτεινός δρόμος…» λέει ο 33χρονος Φελπς στο CNNi, και συνεχίζει: «Μιλάω άνετα με τη σύζυγό μου, μιλάω άνετα με τον θεραπευτή μου… Αλλά στην αρχή δεν ήταν έτσι».

Ο μεγάλος αθλητής αποκαλύπτει, επίσης, ότι η σύζυγός του, Νικόλ, τον βοηθάει να αντιμετωπίζει την κατάθλιψη.

«Δεν ήθελα τη ζωή μου»

Σε ηλικία 15 ετών, ο Φελπς έδωσε το «παρών» σε ολυμπιακή διοργάνωση για πρώτη φορά, βουτώντας στην πισίνα του Σίδνεϋ. Τότε, δεν κέρδισε κανένα μετάλλιο αλλά ξεκίνησε η λαμπρή αθλητική του πορεία.

Η ψυχική του υγεία, όμως, άρχισε να κλονίζεται… Μετά τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι θα αποσυρθεί από τον χώρο του αθλητισμού.

«Υπήρχε περίοδος της ζωής μου που δεν ήθελα να ζω» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, που τα περασμένα χρόνια έχει δεχθεί σφοδρά «πυρά» την κατάχρηση αλκοόλ αλλά και το γεγονός ότι κάπνιζε μαριχουάνα.

«Ξέρετε, πριν από δύο-τρεις εβδομάδες είχα μια τρομακτική κρίση κατάθλιψης» ανέφερε ο Φελπς, και συνέχισε: «Αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της ζωής μου. Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να μάθω για τον εαυτό μου και να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους μου συμβαίνουν αυτά τα πράγματα».

Πηγή δύναμης είναι η σύζυγός του, μοντέλο και πρώην Μις Καλιφόρνια, που τον στηρίζει σε κάθε του βήμα.

«Δεν ήθελα να μιλήσω με κάποιον ειδικό στην αρχή αλλά μόλις το έκανα αντελήφθην ότι αισθανόμουν καλύτερα και ήμουν υγιέστερος. Μάθαινα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου, τα οποία δεν γνώριζα» δήλωσε ο Φελπς, και συμπλήρωσε: «Η γυναίκα μου είναι ο βράχος μου και με βοηθάει με την καθημερινότητα. Σίγουρα δεν θα ήμουν αυτός που είμαι χωρίς εκείνη […]. Μου αρέσει αυτός που είμαι και αισθάνομαι άνετα με τον εαυτό μου. Δεν μπορούσα να το πω αυτό πριν από μερικά χρόνια».

Michael Phelps: 'I'd like to be able to save a life if I can', by George Ramsay and Patrick Snell

ΔΗΜΟΦΙΛΗ