ΣΠΟΡ

Κώστας Κεντέρης: Η επική κούρσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ

Κώστας Κεντέρης: Η επική κούρσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ
EPA PHOTO KEYSTONE/FABRICE COFFRINI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιστορική κούρσα του Κώστα Κεντέρη στο Ολυμπιακό στάδιο του Σίδνεϊ στις 28 Σεπτεμβρίου 2000 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των Ελλήνων φιλάθλων. Κόντρα στα προγνωστικά και στα μεγάλα φαβορί της κούρσας, ο Μυτιληνιός σπρίντερ τερμάτισε πρώτος στον τελικό των 200μ με 20.09 και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου προκαλώντας τον παγκόσμιο θαυμασμό των φίλων του κλασικού Αθλητισμού.

Τις διαθέσεις του για κάτι καλό, έδειξε από την αρχή, αφού ξεκίνησε την προσπάθειά του με 20.57 στα προκριματικά, συνέχισε στα προημιτελικά με 20.14 και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ και με 20.20 στα ημιτελικά σφραγίζοντας την πρώτη συμμετοχή Έλληνα αθλητή σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων στα 200μ.

Με το 20.09 σημείωσε εκ νέου Πανελλήνιο ρεκόρ, αφήνοντας δεύτερο τον Βρετανό Ντάρεν Κάμπελ με 20.14 και τρίτο τον Ατο Μπόλτον από το Τρίνιταντ και Τομπάγκο με 20.20 που ήταν και τα δύο μεγάλα φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.

«Ο Μπόλτον και ο Κάμπελ πριν την κούρσα θεωρούνταν ως τα μεγάλα φαβορί, αλλά ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να αιφνιδιάσει τους αντιπάλους του και να πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη έκπληξη», επεσήμανε μετά την κούρσα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Κεντέρης, που έτρεξε στον 5ο διάδρομο, ξεκίνησε σχεδόν ιδανικά και στα 100 πρώτα μέτρα είχε πολύ κοντά τους Μπόλντον και Κάμπελ που είχαν πάρει ένα μικρό προβάδισμα. Από την είσοδο της ευθείας ο Κεντέρης «κατάπινε» έναν- τους αντιπάλους του και μόλις κατάλαβε ότι θα πέρναγε πρώτος τον τερματισμό σήκωσε τα χέρια του ψηλά και πανηγύρισε τη νίκη.



Ο ελληνικός εθνικός ύμνος ακούστηκε στο κατάμεστο από θεατές στάδιο του Σίδνεϊ, ενώ εκατομμύρια Ελληνες ανά τον κόσμο δάκρυζαν και ο Κώστας Κεντέρης ευχαριστούσε τον Θεό! «Ευχαριστώ Θεέ μου. Ευχαριστώ», ήταν τα λόγια του, μόλις τελείωσε η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

«Ο χρυσός Έλληνας έσβησε τα αστέρια» ήταν την επόμενη ημέρα ο τίτλος της εφημερίδας «Australian» που χαρακτήρισε ως «σοκ» τη νίκη του Ελληνα σπρίντερ και ως μία από τις «μεγαλύτερες εκπλήξεις των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η «Ντέιλι Τέλεγκραφ» κυκλοφόρησε με μια τεράστια φωτογραφία του Κεντέρη τη στιγμή του τερματισμού την οποία συνόδευε με τον εντυπωσιακό τίτλο «Ελληνική Αστραπή» («Greece Lightning» σε παραλληλισμό με το «Greased Lighting» που ερμήνευε ο Τζον Τραβόλτα στο «Γκριζ»).

«Ο 27χρονος Ελληνας με δύο εθνικά ρεκόρ στους προκριματικούς και τον τελικό, μετέτρεψε το προφίλ του και από ένας ταπεινός αθλητής έγινε σούπερσταρ. Είναι μόλις ο τέταρτος αθλητής της χώρας του που καταφέρνει να κερδίσει χρυσό μετάλλιο στον στίβο, ενώ ο πρώτος ήταν ο Σπύρος Λούης» ανέφερε το σχετικό άρθρο της εφημερίδας.

Οι οκτώ πρώτοι του τελικού:

Κώστας Κεντέρης 20.09

Ντάρεν Κάμπελ (Βρετανία) 20.14

Ατο Μπόλτον (Τρίνιταντ και Τομπάγκο) 20.20

Ομπαντέλε Τόμπσον (Μπαρμπάντος) 20.20

Κρίστιαν Μάλκολμ (Βρετανία) 20.23

Κλαουντινέι ντα Σίλβα (Βραζιλία) 20.28

Κόμπι Μίλερ (ΗΠΑ) 20.35

Τζον Κάπελ Τζούνιορ (ΗΠΑ) 20.49

ΔΗΜΟΦΙΛΗ