ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ζαλγκίρις 83-87: Έπαιξε με τη φωτιά και «κάηκε»

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ζαλγκίρις 83-87: Έπαιξε με τη φωτιά και «κάηκε»
EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε σε κακό βράδυ, πάλεψε αλλά λύγισε (83-87, 76-76κ.α.) από τη Ζαλγκίρις στο ΟΑΚΑ, με τους διαιτητές να βάζουν κι αυτοί το... χεράκι τους.

Οι “πράσινοι” έκαναν μια κακή εμφάνιση και βρέθηκαν να κυνηγούν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, παρ' όλα αυτά με τη βοήθεια του (συγκλονιστικού) κόσμου τους βρέθηκαν σε σημείο να διεκδικούν τη νίκη. Μάλιστα, θα μπορούσαν να την είχαν πάρει αν το τρίποντο του Καλάθη στο φινάλε της κανονικής διάρκειας ήταν εύστοχο.

Η Ζαλγκίρις εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις ευκαιρίες που είχε από τη γραμμή των βολών μετρώντας 23/26(!), την ώρα που το συγκεκριμένο κομμάτι αποτέλεσε για ακόμη μια φορά “πληγή” για το “τριφύλλι”, το οποίο είχε 12 χαμένες (16/28). Επίσης, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να περιορίσει την υπεροχή της ομάδας του Κάουνας στα ριμπάουντ (41 έναντι 26)!

Πέρα από την κακή εμφάνιση των παικτών του Πασκουάλ, οι οποίοι έπαιξαν με τη φωτιά κόντρα σε μια καλή ομάδα με πλάνο και κάηκαν, ωστόσο το... χεράκι τους έβαλαν κι οι διαιτητές της αναμέτρησης που σε πολλές περιπτώσεις σφύριζαν με μεγάλη ευκολία φάουλ υπέρ των φιλοξενούμενων.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η άμυνα ζώνης της Ζαλγκίρις έδειξε να βγάζει εκτός ρυθμού του Παναθηναϊκού, ο οποίος δεν μπόρεσε να σκοράρει από την περιφέρεια με εξαίρεση κάποια ξεσπάσματα του Λάνγκφορντ. Στην άλλη πλευρά του παρκέ οι Ντέιβις και Γιανκούνας “φόρτωσαν” με φάουλ τους αντιπάλους τους (Μήτογλου και Τόμας είχαν από δύο στο πρώτο πεντάλεπτο).

Γενικότερα ο Αμερικανός ψηλός έκανε μεγάλη ζημιά σημειώνοντας 8 πόντους στην πρώτη περίοδο, όπως και όλη η Ζαλγκίρις, χτυπώντας μέσα στο “ζωγραφιστό”. Με τους παίκτες του Πασκουάλ να έχουν “βραχυκυκλώσει” πλήρως, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν ευκαιρίες να τρέξουν στο τρανζίσιον κι έστειλαν τη διαφορά στο +17 (37-20 στο 15').

Με τη βοήθεια και τους κόσμου ο Παναθηναϊκός έβγαλε αντίδραση και με κάποια ξεσπάσματα κατάφερε να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφιο νούμερο (32-41) αλλά η διαφορά στα ριμπάουντ (20-9 υπέρ της Ζαλγκίρις στο ημίχρονο) δημιούργησε προβλήματα κι έδωσε ευκαιρίες στους φιλοξενούμενους.

Οι “πράσινοι” αύξησαν την πίεση τους στην άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο κι έκαναν δύσκολη τη ζωή των φιλοξενούμενων. Ο Λάνγκφορντ πήρε μπροστά κι η διαφορά έπεσε στους 4 πόντους (49-53) αλλά οι χαμένες βολές αποτέλεσαν “πληγή” για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος πάντως συνέχισε να δίνει μεγάλη μάχη.

Με ένα ξέσπασμα του Καλάθη (τρίποντο και 1/2 βολές) οι “πράσινοι” βρέθηκαν στο -1 (57-58 στο 32') κι έχασαν αρκετές ευκαιρίες να περάσουν μπροστά! Τελικά τα κατάφεραν (για πρώτη φορά μετά το 2-0) με το μεγάλο τρίποντο του Παπαπέτρου, ο οποίος έκανε το 66-64 (36').

Ο Καλάθης έκανε το 74-70 με μεγάλο τρίποντο, έπειτα παλικαρίσιο επιθετικό ριμπάουντ του Μήτογλου, ωστόσο η Ζαλγκίρις απάντησε με 4-0 κι ισοφάρισε, 49.4'' πριν το φινάλε! Ο αρχηγός του “τριφυλλιού” έδωσε τρομερή πάσα στον Γκιστ, ο οποίος κάρφωσε (76-74) αλλά οι “πράσινοι” έχασαν δύο ριμπάουντ κι ο Ντέιβις ισοφάρισε σε 76-76, 6'' πριν το τέλος.

Στην τελευταία επίθεση ο Καλάθης έμεινε ελεύθερος στη γωνία αλλά το τρίποντο του ήταν άστοχο κι έτσι το ματς πήγε στην παράταση. Εκεί οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τα επιθετικά ριμπάουντ και προηγήθηκαν με 86-80, ένα λεπτό πριν το φινάλε του έξτρα πενταλέπτου.

Ο Καλάθης κράτησε στη ζωή τον Παναθηναϊκό με το τρίποντο που πέτυχε αλλά το άλλο που επιχείρησε λίγο πριν το φινάλε (υπό πολύ δύσκολες προϋποθέσεις) δεν βρήκε στόχο και κάπου εκεί όλα τελείωσαν.

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 33-44, 51-58, 76-76 (κ.α.), 83-87.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ