ΣΠΟΡ

Η κλήρωση της Φενερμπαχτσέ με την Λοκομοτίβ Μ. προκαλεί πονοκεφάλους

Η κλήρωση της Φενερμπαχτσέ με την Λοκομοτίβ Μ. προκαλεί πονοκεφάλους
ΑΠΕ/EPA/Laurent Gilleron

Η συνάντηση των δύο ομάδων στους 32 του Europa League προκαλεί τους πρώτους πονοκεφάλους στην UEFA, λόγω της συνεχιζόμενης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου αναφέρθηκε στον αγώνα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε συνέντευξη του ενέταξε τον ποδοσφαιρικό αγώνα στο πλαίσιο των σχέσεων με την Ρωσία εκφράζοντας την αισιοδοξία του, ότι δεν θα αποτελέσει μέρος του προβλήματος, αλλά ευκαιρία για λύση. «Ασφαλώς και υποστηρίζω την Φενέρ. Εφόσον όλα κυλήσουν σε αθλητικά πλαίσια, τότε οι αγώνες θα βοηθήσουν στην εκτόνωση της κρίσης. Κάτι καλό θα βγει, από αυτό που ίσως τώρα μοιάζει δυσοίωνο. Οι φίλαθλοι και οι ποδοσφαιριστές, που θα πάνε στην Μόσχα και την Κωνσταντινούπολη δεν είναι εχθροί».

Οι αντιδράσεις μόλις προέκυψε το ζευγάρι από την κλήρωση το μεσημέρι ήταν πολλές. Κυρίως στις τάξεις των φιλάθλων και το Διαδίκτυο αποδείχθηκε πεδίο αναμέτρησης. Η UEFA, που ήδη έχει την περυσινή εμπειρία με την απόφαση της να μην αγωνίζονται μαζί Ρωσικές και Ουκρανικές ομάδες (πρόβλεψη που ισχύει και εφέτος), δεν προνόησε κάτι αντίστοιχο. Είναι αλήθεια ότι το «γόητρο των αδιάβλητων κληρώσεων» έχει υποστεί πλήγμα από πέρυσι, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε ουσιαστικά ορισμό. Πιθανότατα ένας ακόμη περιορισμός θα ήταν δυσβάσταχτος για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου. Ή απλά δεν το σκέφτηκε κανείς.

Η Ρωσική αντίδραση

Από την πλευρά των Ρώσων εκφράζεται ένας σκεπτικισμός, αλλά προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής. Ο Υπουργός των Σπορ, Βιτάλι Μούτκο, δήλωσε ότι θα πρέπει να εξετάσουν με ψυχραιμία το θέμα και το αν θα είχαν την δυνατότητα να μην πάνε στην Πόλη, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσική Λίγκας, Σεργκέι Πριάντκιν ζήτησαν από την UEFA να εγγυηθεί την ασφάλεια της ομάδας, όταν θα ταξιδέψει στην έδρα της Φενέρ στις 16 Φεβρουαρίου.

Οι ομάδες θέλουν να παίξουν

Τουλάχιστον από την πλευρά των δύο ομάδων δεν υπάρχει ο παραμικρός δισταγμός. Αμφότερες δηλώνουν ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει σχέση με την πολιτική. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Φενέρ, Μαχμούτ Ουσλού, τόνισε: «μιλάμε για αθλητισμό και ελπίζω ότι η σημερινή αντιπαράθεση θα έχει λήξει μέχρι τότε». Όσο για τον αθλητικό διευθυντή της Λοκομοτίβ, Κιρίλ Κοτόβ ξεκαθάρισε, ότι η ομάδα θα αγωνιστεί κανονικά: «το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα πάμε να παίξουμε κανονικά, όπως έχουμε κάνει και άλλες φορές».

Το μπάσκετ δείχνει τον δρόμο

Είναι αλήθεια, ότι μέχρι τώρα δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του βόλλεϊ και του μπάσκετ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα έγιναν τα παιχνίδια της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με την Νταρουσαφάκα και της Καρσίγιακα με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, ενώ την Πέμπτη η Χίμκι θα υποδεχθεί την Φενέρ. Αν όμως οι δύο χώρες κλιμακώσουν την ένταση το επόμενο διάστημα με περιορισμούς στις μετακινήσεις, ουδείς μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της κατάστασης μέχρι τον Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ