ΣΠΟΡ

Τσέλσι-Άρσεναλ 4-1: Στην κορυφή του Europa League μετά από έξι χρόνια!

Τσέλσι-Άρσεναλ 4-1: Στην κορυφή του Europa League μετά από έξι χρόνια!
ΑP PHOTO

Ο Εντέν Αζάρ θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ρεάλ Μαδρίτης και στο «αντίο» του έδωσε το Europa League στην Τσέλσι οδηγώντας την στη νίκη με 4-1 κόντρα στην Άρσεναλ στον τελικό του Μπακού. 

Έξι χρόνια (2013) μετά το 2-1 επί της Μπενφίκα στο Άμστερνταμ, η Τσέλσι κατέκτησε και πάλι το Europa League. Στον αγγλικό «εμφύλιο» με την Άρσεναλ, η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι επιβλήθηκε των «κανονιέρηδων» στον τελικό που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπακού και πανηγύρισε το πέμπτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο, τρίτο την τελευταία 7ετία, καθώς το 2012 είχε πάρει και το Champions League μέσα στο Μόναχο εις βάρος της Μπάγερν.

Στον τρίτο τελικό του Europa League με ομάδες από την ίδια χώρα, (Πόρτο-Μπράγκα 1-0 το 2011 και Ατλέτικο Μαδρίτης-Αθλέτικ Μπιλμπάο 3-0 το 2012), η Τσέλσι ήταν η θριαμβεύτρια, απέναντι στην ομάδα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου (βασικός σε όλο το 90λεπτο), η οποία «κατέρρευσε» στο πρώτο 20λεπτο του δεύτερου μέρους.

Μαουρίτσιο Σάρι και Εντέν Αζάρ ήταν τα πρόσωπα της βραδιάς για τους «μπλε», καθώς ο μεν προπονητής της Τσέλσι κάθισε εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου για τελευταία φορά στον πάγκο της ομάδας του Λονδίνου και πανηγύρισε το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του, ενώ ο Βέλγος διεθνής επιθετικός θα συνεχίσει την καριέρα του στην Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς την Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί από τη διοίκηση των «μερένγκες».



Ο Ουνάι Έμερι απέτυχε να φτάσει στον τέταρτο ευρωπαϊκό του τίτλο (είχε πάρει τρεις συνεχόμενες χρονιές με την Σεβίλη το Europa League), ενώ η Άρσεναλ δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει το δεύτερο τρόπαιο μετά από 25 χρόνια, όταν είχε κατακτήσει το κύπελλο κυπελλούχων. Υπέστη μάλιστα την 5η της ήττα σε έξι ευρωπαϊκούς τελικούς στην Ιστορία της.

Άσχημη βραδιά και για τον Πετρ Τσεχ, ο οποίος λέει «αντίο» στα γήπεδα με μία βαριά ήττα... στην πλάτη του και μία χαμένη ευκαιρία να κλείσει μία τόσο σπουδαία καριέρα με έναν ακόμη ευρωπαϊκό τίτλο.



Ο τελικός δεν είχε καλό ρυθμό στα πρώτα 25 λεπτά, δείγμα του ότι στο διάστημα αυτό υπήρχε μόλις μία τελική προσπάθεια για την Άρσεναλ με το άστοχο σουτ του Ομπαμεγιάνγκ στο 8΄.

Η Τσέλσι προσπάθησε να παίξει με τη μπάλα κάτω, αλλά ήταν «ευάλωτη» στις αντεπιθέσεις που δημιουργούσαν οι «κανονιέρηδες», που εκτός από την φάση με τον Γκαμπονέζο επιθετικό, είχαν μία ακόμη καλύτερη στιγμή στο ματς λίγο πριν το 30ό λεπτό, με το φοβερό σουτ του Τσάκα έξω από την περιοχή να «γλείφει» το δοκάρι του Κέπα.



Από το ημίωρο και μετά, όμως, οι «μπλε» ανέβασαν την απόδοσή τους και παρότι ο Αζάρ δεν ήταν στην καλύτερή του βραδιά, «άγγιξαν» δύο φορές το γκολ με τα σουτ των Έμερσον στο 34΄ και Ζιρού στο 40΄, που απομάκρυνε σωτήρια ο Τσεχ. Ιδιαίτερα στο τετ-α-τετ με τον Γάλλο στράικερ, η απόκρουση του Τσέχου γκολκίπερ ήταν φανταστική.



Η πρώτη καλή φάση του τελικού ανήκε στην Άρσεναλ. Από τη σέντρα του Νάιλς στο 9΄, ο Ομπαμεγιάνγκ βρέθηκε εντελώς αμαρκάριστος στην περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε ήταν ήταν απελπιστικά άστοχο.



Στο δεύτερο μέρος έγινε... άλλο ματς, με την Τσέλσι να κυριαρχεί και την Άρσεναλ να «καταρρέει» μέσα σε 20 λεπτά. Τόσο χρειάστηκαν οι παίκτες του Σάρι για να προηγηθούν με 3-0, χάρις στα τέρματα των Ζιρού (49΄), Πέδρο (60΄) και Αζάρ με πέναλτι στο 65'. Η προσωρινή μείωση του σκορ από τους «κανονιέρηδες» στο 69΄ με τον Ιβόμπι αποδείχθηκε χωρίς ουσία, καθώς τρία λεπτά μετά ο Αζάρ με το δεύτερο προσωπικό του γκολ «σφγράγισε» τη νίκη της Τσέλσι.

ΤΣΕΛΣΙ (Μαουρίτσιο Σάρι): Κέπα Αριθαμπαλάγκα, Ζορτζίνιο, Καντέ, Αζάρ (89΄ Ζαπακόστα), Πέδρο (71΄ Γουίλιαν), Κόβατσιτς (76΄ Μπάρκλεϊ), Ζιρού, Κρίστενσεν, Αθπιλικουέτα, Νταβίντ Λουίζ, Έμερσον Παλμιέρι.

ΑΡΣΕΝΑΛ (Ουνάϊ Έμερι): Τσεχ, Παπασταθόπουλος, Κοσιενλί, Λακαζέτ, Οζίλ (77΄ Γουίλοκο), Τορέιρα (66΄ Ιβόμπι), Ομπαμεγιάνγκ, Νάιλς, Μονρεάλ (66΄ Γκουεντουζί), Κολάσινατς, Τσάκα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ