ΣΠΟΡ

Αντετοκούνμπο: Πριν από έξι χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μην με απελάσουν

Αντετοκούνμπο: Πριν από έξι χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μην με απελάσουν
AP Photo/Petros Giannakouris

Για τα δύσκολα παιδικά και εφηβικά χρόνια που βίωσε μίλησε ο MVP Γιάννης Αντετοκούνμπο.

«Πριν από έξι χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μην με απελάσουν» εξομολογήθηκε μεταξύ άλλων σε μία εκτενή συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο «Greek Freak» μίλησε για το ρατσισμό που βίωσε στην Ελλάδα, για τα πρώτα του βήματα στον Φιλαθλητικό, τους πρόσφυγες αλλά και για την πρόσφατη βράβευσή του ως τον Σημαντικότερο Παίκτη της κανονικής περιόδου στο NBA, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως τα οφείλει όλα στο πάθος του και στην πίστη του στον Θεό.

«Ό,τι κι αν έκανα, θα αφοσιωνόμουν 100%. Βάζω πολύ πάθος σε όσα κάνω. Για παράδειγμα, αν ήμουν φύλακας, θα προσπαθούσα να είμαι ο καλύτερος φύλακας. Με τη βοήθεια του Θεού, έπαιξα μπάσκετ» απάντησε στην ερώτηση εάν φανταζόταν πως θα θριάμβευε στο μπάσκετ.

Όσον αφορά στη στάση της Ευρώπης απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, ο Αντετοκούνμπο έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση και αποκάλυψε πως ο ίδιος προσπαθεί να βοηθήσει όσο γίνεται με κάποιες δράσεις (σ.σ. όπως αυτή μέσω του ιδρύματος Αντετοκούνμπο).

«Είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, είναι δύσκολο για τους μετανάστες ειδικά όταν δεν έχουν χαρτιά, διαβατήριο και διατρέχουν τον κίνδυνο της απέλασης» δήλωσε.

Λίγο μετά, μίλησε και για την εποχή που ο ίδιος ζούσε με τον κίνδυνο της απέλασης:

«Όταν ήμασταν παιδιά, οι φίλοι μας είχαν όλοι χαρτιά. Δεν καταλαβαίναμε τι συνέβαινε. Ρωτούσαμε τους γονείς για ποιο λόγο εμείς δεν έχουμε τίποτα, κανένα έγγραφο, ούτε διαβατήριο. Για ποιο λόγο εμείς δεν μπορούσαμε τα ταξιδέψουμε. Δεν μπορούσαν να μας εξηγήσουν. Δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ψηφίσουν, ούτε να εκφράσουν την άποψή τους. Είναι απίστευτο. Δόξα τω θεώ, συναντήσαμε ανθρώπους οι οποίοι μας βοήθησαν να ζήσουμε σε καλύτερες συνθήκες. Σιγά σιγά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, άρχισαν να δίνονται ευκαιρίες σε ανθρώπους σαν εμάς. Είναι δύσκολο πρόβλημα, δεν υπάρχει εύκολη λύση. Ελπίζω όλοι οι μετανάστες στην Ευρώπη να έχουν την ευκαιρία για μία καλύτερη ζωή».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου της El Pais σχετικά με τις συμβουλές που λάμβαναν τόσο αυτός όσο και ο αδερφός του, Θανάσης, από τους γονείς τους, ο MVP μίλησε ξανά για το ρατσισμό και τον κίνδυνο που βίωσαν εκείνα τα χρόνια.

«Μας δίδαξαν να μην μισούμε, ακόμα κι αν υπήρχαν άνθρωποι που μιλούσαν αρνητικά για εμάς. Δεν θα αρνηθώ πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύς ρατσισμός. Ωστόσο, υπήρξαν γύρω μας και άνθρωποι που μας βοήθησαν. Στην Ελλάδα οι μαύροι δεν είναι πολλοί, στο σχολείο ήμασταν μόνο εμείς. Ήμασταν διαφορετικοί, αλλά δεν μας ένοιαζε. Είχαμε πολλούς φίλους λευκούς. Μας βοήθησαν να αντιμετωπίσουμε τον ρατσισμό. Πριν από έξι χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μη με απελάσουν. Ευτυχώς τα πράγματα είναι καλύτερα. Σήμερα τα παιδιά έχουν ελπίδα».

Τέλος, μίλησε για το πώς κατάφερε να φτάσει στην επιτυχία προερχόμενος από μια τόσο ταπεινή οικογένεια.

«Ήταν μια δύσκολη μάχη, αλλά τα κατάφερα επειδή είχα αυτή τη φιλοδοξία. Και θέλω περισσότερα. Ήμουν φτωχός, αλλά αγαπούσα αυτό που έκανα. Αυτό ήταν το κίνητρό μου για να φτάσω εκεί που ήθελα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ