ΣΠΟΡ

Σαν σήμερα: Η κουτουλιά του Ζιντάν στο Ματεράτσι και το... τέλος μιας μυθικής καριέρας

Σαν σήμερα: Η κουτουλιά του Ζιντάν στο Ματεράτσι και το... τέλος μιας μυθικής καριέρας
EPA/WDR

Τέτοια μέρα πριν από ακριβώς 13 χρόνια «έριχνε» αυλαία άλλο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Όμως, από εκείνον τον τελικό η συλλογική μνήμη μοιραία ανακαλεί, περισσότερο από τον νικητή ή τον ηττημένο, ένα στιγμιότυπο που έμελλε να σημαδέψει την ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου: την κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι.

Ο «Ζιζού» είχε ανακοινώσει πως εκείνος ο τελικός στο Βερολίνο μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας θα ήταν και ο τελευταίος της μεγαλειώδους καριέρας τους. Ο αγώνας είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς τόσο για τον ίδιο όσο και τους «τρικολόρ» - με τον, τότε μέσο της Ρεάλ Μαδρίτης, να ανοίγει το σκορ με πέναλτι μόλις στο 7’

Η απάντηση της Ιταλίας δεν άργησε να έρθει. Στο 19’ ο Ματεράτσι με όμορφη κεφαλιά έφερε το παιχνίδι στα ίσα.

Ο αγώνας κυλούσε χωρίς τέρματα και τελικά επιβεβαίωσε όσους προέβλεπαν πως θα κρινόταν στα πέναλτι.

Στο 110’ μετά από μια στημένη φάση, η άμυνα της Ιταλίας απομάκρυνε τη μπάλα. Ο Ματεράτσι που μάρκαρε τον Ζιντάν άρχισε να μιλάει στον Γάλλο. Οι δυο τους περπατούσαν και συνομιλούσαν μέχρι τη στιγμή που ο Ζιντάν γυρίζει και χτυπάει με το κεφάλι του το στήθος του Ιταλού στόπερ, ο οποίος σωριάζεται στο χορτάρι.

Αν η ιστορία είχε rewind, όλα τα βλέμματα θα βρίσκονταν πάνω τους και ίσως γινόταν πιο ξεκάθαρος ο λόγος της «κοκορομαχίας».

5613795

Πηγή φωτογραφιών: EPA/WDR

Οι μετέπειτα διηγήσεις έδωσαν κάποιες εκδοχές για το τι διημείφθη μεταξύ των δύο, σε μία στιγμή υψηλής έντασης όπου διακυβευόταν ο κορυφαίος ποδοσφαιρικός τίτλος στον κόσμο.

Αποκαλύψεις Ματεράτσι για την κουτουλιά από τον Ζιντάν

«Αν θέλεις τη φανέλα μου, θα στη δώσω μετά» λέγεται πως είπε ο Ζιντάν στον Ματεράτσι που τον τραβούσε από τη φανέλα, προσπαθώντας να τον περιορίσει. «Προτιμώ την πόρνη την αδερφή σου», φέρεται να απάντησε ο Ματεράτσι, προκαλώντας την ενστικτώδη και οργισμένη αντίδραση του «Ζιζού», ο οποίος αποχώρησε από τον αγώνα, αλλά και τα γήπεδα, κλείνοντας την καριέρα του με κόκκινη κάρτα.

Άλλο ένα στιγμιότυπο που έμεινε στην ιστορία ήταν η εικόνα του να περνά με σκυμμένο κεφάλι δίπλα από το Κύπελλο.

AP 060709038404

Πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Andrew Medichini

Για την ιστορία, αυτή που στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου ήταν η «Σκουάντρα Ατζούρα», η ομάδα του Μάρκο Ματεράτσι που επέστρεψε στον «θρόνο» του παγκόσμιου πρωταθλητή μετά από 24 χρόνια, επικρατώντας με 5 – 3 στη διαδικασία των πέναλτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ