ΣΠΟΡ

Ελλάδα - Σερβία 80-85: Έχασε τον τελικό και τον Αθηναίου

Ελλάδα - Σερβία 80-85: Έχασε τον τελικό και τον Αθηναίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Η εθνική ομάδα ηττήθηκε στην παράταση με 80-85 (72-72κ.α.) από τη Σερβία, σε ένα ματς όπου πήρε ένα σημαντικό μάθημα αλλά έχασε με σοβαρό τραυματισμό τον Γιάννη Αθηναίου.

Με τους Παπαπέτρου και Παπανικολάου να μένουν εκτός για προληπτικούς λόγους, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος είχε 11 διαθέσιμους παίκτες. Τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα, βέβαια, για τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος είχε δέκα, με τον Νίκολα Γιόβιτς να φεύγει εσπευσμένα για το Βελιγράδι για να διευθετήσει ένα προσωπικό του ζήτημα.

Οι Σέρβοι προσπάθησαν να μην αφήσουν την ελληνική ομάδα να τρέξει αλλά ο Νικ Καλάθης μπήκε κεφάτος και σημείωσε τους 7 από τους πρώτους 10 πόντους της Εθνικής. Για την ακρίβεια ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ κι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν οι μόνοι που είχαν σκοράρει στα πρώτα 6,5 λεπτά του ματς (κι είχαν τους 16 από τους 19 πόντους της Ελλάδας στην πρώτη περίοδο).

Μάλιστα, ο «Greek Freak» έκανε ένα τρομερό κάρφωμα για το 14-10, με τον Σκουρτόπουλο να επιλέγει σε εκείνο το σημείο να παίξει με ένα ιδιαίτερο ψηλό σχήμα (βλ. Καλάθης, Γιάννης, Θανάσης, Βασιλόπουλος, Μπουρούσης). Η Σερβία, όμως, κατάφερε να μείνει κοντά στο σκορ, κόβοντας τη... φόρα των διεθνών με φάουλ, ενώ αμύνθηκαν με ζώνη.



Γι 'αυτό τον λόγο η Ελλάδα είχε περισσότερα τρίποντα (3/8) απ' ότι δίποντα (4/7) στο πρώτο δεκάλεπτο, στο οποίο, όμως, έπαιξε κι εξαιρετικές άμυνες πάνω στον Μαριάνοβιτς. Αυτό σε συνδυασμό με δύο σερί εύστοχα σουτ από τα 6μ75 (από Μπουρούση και Θανάση) έφεραν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο +8 (25-17 στο 11').

Οι «όρλοβι» έμειναν για τρία λεπτά χωρίς καλάθι στη δεύτερη περίοδο αλλά ο Μπογκντάνοβιτς ήταν αυτός που τους... ξεκόλλησε! Ο γκαρντ των Κινγκς είχε ήδη 10 πόντους (2/3διπ., 1/2τρ., 3/3βολ.) στο 14' κι η Σερβία βρέθηκε στο -4 (27-23). Ο ρυθμός είχε πέσει κι οι ομάδες πήγαν σε «σετ» παιχνίδι, με τον Παπαγιάννη να κάνει καλή δουλειά, ειδικά στην άμυνα, όπου έκανε και δύο εντυπωσιακές τάπες στον Ραντούλιτσα. Το θετικό για την Εθνική ήταν ότι οι Σέρβοι άρχισαν να «φορτώνοντας» με φάουλ!

Η ατυχία, όμως, χτύπησε για ακόμα μια φορά την ελληνική ομάδα, με τον Γιάννη Αθηναίου να τραυματίζεται σοβαρά στο αριστερό γόνατο, 3'08'' πριν το τέλος του ημιχρόνου.



Η αποτελεσματικότητα του Θανάση Αντετοκούνμπο από την περιφέρεια (11π. με 3/4 τρίποντα), επέτρεψε στην «επίσημη αγαπημένη» να διατηρήσει το προβάδισμα και στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου να προηγηθεί για πρώτη φορά με διψήφια διαφορά (45-35 στο 22'). Φρόντισε γι' αυτό ο Γιάννης, ο οποίος δεν καταλάβαινε τίποτα από το γεγονός ότι η ένταση στις άμυνες είχε ανέβει κι υπήρχαν πιο δυνατά φάουλ. Ο «Greek Freak» πέτυχε επτά γρήγορους πόντους (είχε 9 στο πρώτο μέρος), ενώ η Εθνική πέτυχε και 4/8 τρίποντα στη τρίτη περίοδο! Αυτό τη βοήθησε να μείνει μπροστά στο σκορ, καθώς οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς βρέθηκαν σε απόσταση... καλαθιού (54-52 στο 28').

Οι «όρλοβι» βρήκαν ρήγματα προς το καλάθι, με τον Μιλουτίνοφ να κάνει ζημιά στο «ζωγραφιστό», ενώ ήταν αποτελεσματικοί κι έξω από τα 6μ75 (7/17 τρίποντα στο 32'). Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο, όμως, φρόντισαν να διατηρήσουν μπροστά την Ελλάδα, έχοντας σημειώσει πάνω από τους μισούς πόντους της ως το 33' (βλ. τους 32 από τους 61). Κατά τα άλλα, πάντως, η εθνική ομάδα ήταν κακή και δεν είχε ρυθμό στην επίθεση και ξεκίνησε την τελευταία περίοδο, έχοντας 2/8 σουτ! Παράλληλα, 3'17'' πριν το τέλος, ο Καλάθης έκανε το τέταρτο ομαδικό, την ώρα που οι Σέρβοι είχαν «μηδέν»!

Ήταν ξεκάθαρο ότι πλέον είχαν το μομέντουμ κι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο Γιάννης ήταν στον πάγκο γύρισαν το ματς. Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να τρέξει, ενώ οι ίδιοι μέτρησαν 5/7 αιφνιδιασμούς. Κάπως έτσι μετά από τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς, η Σερβία προηγήθηκε με 67-63, ολοκληρώνοντας σερί 8-0! Παράλληλα, είχαν βάλει για τα καλά στο παιχνίδι και τον Μιλουτίνοφ, ο οποίος πέτυχε όλους τους πόντους του (14) στο δεύτερο μέρος.



Ο Μπιέλιτσα με τρίποντο έκανε το 64-72, 46'' πριν το φινάλε αλλά εκεί που όλα έδειχναν χαμένα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έβγαλε ψυχή και τσαγανό. Απάντησε με τον Λαρεντζάκη και... κλέψιμο, 30.7'' πριν το τέλος! Ο Γιάννης με 2/2 βολές μείωσε σε 69-72 (24'' πριν το φινάλε), για να ακολουθήσουν 0/2 βολές του Μίτσιτς. Κι ο Θανάσης με το έκτο (σε εννιά προσπάθειες) τρίποντο του, ισοφάρισε σε 72-72, 12.5'' πριν από τη λήξη. Ο Λαρεντζάκης έπαιξε υποδειγματική άμυνα στον Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος υπό πίεση αστόχησε έξω από τα 6μ75!

Η Εθνική επέστρεψε από το -8 στα τελευταία 46'' και έστειλε το ματς στην παράταση, εκεί όπου τα τρίποντα των Μπογκντάνοβιτς και Μπιέλιτσα έδωσαν τη δυνατότητα στη Σερβία να προηγηθεί με 80-75 (42'). Ο γκαρντ των Κινγκς πέτυχε και δύο κρίσιμες βολές για το 78-82, 1'28'' πριν την ολοκλήρωση του έξτρα πενταλέπτου, ενώ μετά από 2/2 βολές του Καλάθη, ο Γκούντουριτς κέρδισε φάουλ από τον Γιάννη σε προσπάθεια για τρίποντο στα 23.2''.

Ο πρώην παίκτης της Φενέρ είχε 3/3 κι η Σερβία βρέθηκε ξανά στο +5 (85-80), παίρνοντας τη νίκη καθώς ο Λαρεντζάκης κόπηκε σε προσπάθεια έξω από τα 6μ75 και κάπου εκεί όλα τελέιωσαν.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ