ΣΠΟΡ

Ελλάδα-Δομινικανή Δημοκρατία 87-75: Άντεξε στο «ξύλο» και πέρασε στον τελικό

Ελλάδα-Δομινικανή Δημοκρατία 87-75: Άντεξε στο «ξύλο» και πέρασε στον τελικό
Intime.gr

Την πρόκριση για τον τελικό του τουρνουά Άτλας πήρε η Εθνική ομάδα που επικράτησε 87-75 της Δομινικανής Δημοκρατίας. 

Χωρίς τον Αντώνη Κόνιαρη ο οποίος ταλαιπωρείται από φαρυγγίτιδα και έμεινε στο ξενοδοχείο έπαιξε η εθνική. H Δομινικανή Δημοκρατία δεν είχε στη σύνθεσή της (θα απουσιάσουν και από το Παγκόσμιο Κύπελλο) τους δύο παίκτες του ΝΒΑ, Καρλ-Άντονι Τάουνς των Μινεσότα Τίμπεργουλβς και Αλ Χόρφορντ των Σίξερς.

Με ψηλή πεντάδα ξεκίνησε η Ελλάδα (Καλάθης, Παπανικολάου, Βασιλόπουλος, Αντετοκούνμπο, Μπουρούσης). Μετά το 13-18 υπέρ των Δομινικανών, ο "Giannis" αφηνίασε και με 6 διαδοχικούς πόντους έφερε την εθνική μπροστά στο σκορ, 19-18.

Το τρίποντο του Νικ Καλάθη ολοκλήρωσε ένα σερί 9-0 για τη «γαλανόλευκη», 22-18. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τον Ρόχας είχαν ένα μικροεπεισόδιο αμέσως μετά, οι Δομινικανοί με τρίποντο μείωσαν σε 22-21, αλλά ο "Greek Freak" κέρδισε εν συνεχεία το φάουλ από τον Ρόχας και με 2/2 βολές διαμόρφωσε το σκορ της 1ης περιόδου, 24-21. Η στατιστική του άσου των Μιλγουόκι Μπακς έδειχνε... 14 πόντους με 5/5 δίποντα και 4/4 βολές στην 1η περίοδο!

Αφού ο Ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος κράτησε την ίδια πεντάδα για ολόκληρο το πρώτο δεκάλεπτο, εν συνεχεία προχώρησε σε 4 αλλαγές στην πεντάδα, με την έναρξη της δεύτερης.

Στο παρκέ μπήκαν οι Καλάθης, Λαρεντζάκης, Παπαπέτρου, Πρίντεζης και Παπαγιάννης. Ο τελευταίος έκανε το ένα κάρφωμα μετά το άλλο, σε εξαιρετική συνεργασία με τον Νικ Καλάθη στο pick 'n' roll και όταν ο ηλεκτρονικός πίνακας έγραψε 32-29, ο σέντερ του Παναθηναϊκού έφτανε τα τρία καρφώματα σε ισάριθμα λεπτά στο 2ο δεκάλεπτο. Ο Πρίντεζης ήταν παρών όποτε χρειαζόταν η εθνική και διαμόρφωσε το +7 (36-29), ενώ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ευστόχησε έξω από τα 6.75 για το 39-31.

Ένταση υπήρξε και ανάμεσα στον Λαρεντζάκη με τον Λιζ, ο οποίος λίγο αργότερα έφερε τη Δομινικανή Δημοκρατία στο -4, με τρίποντο (44-40) μετρώντας 11 πόντους μέχρι το ημίχρονο. Μία ακόμη φορά, η εθνική πέρασε την μπάλα στη ρακέτα, με τον Παπαγιάννη να κερδίζει φάουλ, και με 2/2 βολές να φτάνει τους 10 προσωπικούς πόντους (48-42). Ένα τρίποντο του Μοντέρο και 2/2 βολές του Λιζ επέτρεψαν στην αντίπαλο της Ελλάδας να πάει στο -1, 48-47, στα αποδυτήρια, στο ημίχρονο. Η αμυντική ολιγωρία και η έλλειψη συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τις 11 ασίστ, αλλά και 11 λάθη... ήταν ο λόγος που οι Δομινικανοί έμεναν στο παιχνίδι.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο πέρασε για πρώτη φορά στο παρκέ με την έναρξη της 3ης περιόδου, μαζί με τους Καλάθη, Παπανικολάου, Γ. Αντετοκούνμπο και Μπουρούση. Τρία διαδοχικά φάουλ έκαναν οι αντίπαλοι της εθνικής στον Γιάννη Αντετοκούνμπο με το που άρχισε να κυλά ο χρόνος, ενώ ένα ακόμη αμέσως μετά στον Καλάθη είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουν τα 4 ομαδικά φάουλ μέσα σε 65΄΄! Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν εύστοχος στις δύο βολές (50-47) για να ευστοχήσει σε τρίποντο ο Κώστας Παπανικολάου (53-47). Φτάνοντας τους 19 προσωπικούς πόντους, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έδωσε αέρα 8 πόντων στην εθνική (60-52), αλλά οι Πένα και Μεντόσα με τρίποντα βρήκαν και πάλι τρόπο να «ροκανίσουν» τη διαφορά! Ο τελευταίος μάλιστα σημείωσε 2 διαδοχικά για το 62-61! Με σουτ από τα 5 μέτρα ο Παπαγιάννης διαμόρφωσε το 64-61, ενώ ο Παπαπέτρου κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για το 66-61 που ήταν και το σκορ της 3ης περιόδου.

Με ζώνη συνέχισαν οι Δομινικανοί να προσπαθούν να κλείσουν τους διαδρόμους στους παίκτες του Θανάση Σκουρτόπουλου και στην 4η περίοδο. Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο κάρφωσε 70-63 στον αιφνιδιασμό, ακολούθησαν δύο ακόμη τρίποντα από τη Δομινικανή Δημοκρατία (70-66), ενώ τραυματίστηκε και αποχώρησε στην επόμενη φάση ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Στη θέση του πέρασε ο αδελφός του, Γιάννης και η εθνική, μαζί με εξαιρετικές ενέργειες από Πρίντεζη και Μάντζαρη εκτόξευσε τη διαφορά στο +11, 80-69 (από τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη). Oυσιαστικά, εκεί κρίθηκε ο αγώνας υπέρ της εθνικής Ελλάδας, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να πηγαίνει δύο φορές στη γραμμή των βολών εν συνεχεία, να διαμορφώνει το 85-71. Ο Παπαπέτρου έκανε το 87-73, με τον Ρόχας να «μειώνει» σε 87-75 (τελικό).

Τα δεκάλεπτα: 24-21, 48-47, 66-61, 87-75

Δείτε ολόκληρο τον αγώνα:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ