ΣΠΟΡ

Κλείνει τις θύρες 13 και 14 της Λεωφόρου ο υφυπουργός Αθλητισμού

Κλείνει τις θύρες 13 και 14 της Λεωφόρου ο υφυπουργός Αθλητισμού
CNN Greece

Με απόφαση του που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, κλείνει τις θύρες 13 και 14 στη Λεωφόρο μέχρι και τη λήξη του πρωταθλήματος, στις 17 Απριλίου και επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο 90.000 ευρώ στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Οι ποινές επιβάλονται λόγω των σοβαρών επεισοδίων στις 21 Νοεμβρίου στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όπως αναφέρει στην απόφαση του ο κ. Κοντoνής.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κάνει χρήση των δυνατοτήτων του νέου Νόμου και αποφασίζει να κλείσει την Θύρα των οργανωμένων οπαδών του Παναθηναϊκού μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, όχι όμως για τους αγώνες Κυπέλλου ή τα πλέι-οφ, όπως ρητά αναφέρεται στο εδάφιο β) της απόφασης: "την απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων και τη χρήση καθ΄οιονδήποτε τρόπο σε όλες τις ζώνες και τα τμήματα στις θύρες 13 και 14 του γηπέδου Απόστολος Νικολαΐδης μέχρι και την 17η Απριλίου 2016, ημερομηνία λήξεως του πρωταθλήματος της Super League της τρέχουσας αθλητικής περιόδου (2015-2016) και σε κάθε περίπτωση μετάθεσης της ημερομηνίας λήξεως του πρωταθλήματος, εξαιρουμένων των αγώνων κατάταξης και για κάθε ποδοσφαιρικό αγώνα, ήτοι για αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου.

Στην απόφαση αυτή οδηγήθηκε μετά τα επεισόδια και την πλημελλή διαδικασία ελέγχου από την ΠΑΕ στις συγκεκριμένες θύρες του γηπέδου, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, υπερτερεί του δικαιώματος της διάθεσης εισιτηρίων στις συγκεκριμένες θύρες ή στην έκδοση εισιτηρίων διαρκείας και μάλιστα ο κύριος Κοντονής παραθέτει και το υπόμνημα του συλλόγου, καθώς "κάτι τέτοιο δεν επικαλείται ούτε η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Α.Ο. στον από 14.12.2015 απολογητικό υπόμνημα το οποίο εμπρόθεσμα κατάθεσε, δηλαδή ότι οι οπαδοί της ομάδας έχουν προμηθευτεί εισιτήρια διαρκείας στις θύρες 13 και 14, ούτε επικαλείται οικονομική ζημία".

Το γεγονός ότι η τιμωρία δεν θα ισχύει για τα πλέι-οφ και το Κύπελλο επιχειρείται από τον κύριο Κοντονή να αιτιολογηθεί, ότι "συνάδει με την αποτελεσματικότητα του μέτρου πρόληψης παρομοίων ή χειροτέρων καταστάσεων και δεν μπορεί να νοηθεί ως μέτρο πειραματικής εφαρμογής, όπως υπαινίσσονται οι απόψεις μελών της ΔΕΑΒ που προτείνουν επιεικέστερα μέτρα, αφού ο νόμος εφαρμόζεται πάντα χωρίς πειραματισμούς κατόπιν σταθμίσεως των πραγματικών γεγονότων, λαμβανομένου υπ’ όψιν των συνταγματικών επιταγών και των γενικών αρχών του δικαίου".

Τέλος αναγνωρίζει την συνεργασία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στην ταυτοποίηση τριών δραστών ως ελαφρυντικό, για αυτό και το πρόστιμο είναι μόνο της τάξης των 90 χιλιάδων ευρώ (ο νόμος έδινε το δικαίωμα επιβολής προστίμου από 10 χιλιάδες έως 1 εκατομμύρι ευρώ).

Δείτε το σχετικό έγγραφο

Η απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού έρχεται σωρευτικά στην αρχική ποινή που είχε επιβληθεί στον Παναθηναϊκό από τα αρμόδια ποδοσφαιρικά όργανα. Το πρωτοβάθμιο μονομελές πειθαρχικό της Σούπερ Λιγκ είχε τιμωρήσει τον Παναθηναϊκό με χρηματικό πρόστιμο ύψους 190.000 ευρώ, αφαίρεση 3 βαθμών, 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και κατακύρωση του αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού με σκορ 0-3, απόφαση που επικύρωσε η επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, στην οποία είχε προσφύγει το "τριφύλλι".

Δείτε εδώ την σχετική απόφαση

Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε την αίτηση του Παναθηναϊκού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ