ΣΠΟΡ

Μεγάλος τελικός του Τζόκοβιτς με τον Μάρεϊ στο Αυστραλιανό OPEN

Μεγάλος τελικός του Τζόκοβιτς με τον Μάρεϊ στο Αυστραλιανό OPEN
ΑΠΕ ΜΜΕ/EPA/Made Nagi

Η μάχη του νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης Τζόκοβιτς, με το νούμερο 2 Μάρεϊ κλέβει την παράσταση στο Aus OPEN (10.30 ώρα Ελλάδας)

Ένα ζευγάρι κλασσικό του τουρνουά της Αυστραλίας. Επανάληψη του περυσινού τελικού και 4η φορά, που ο Μάρεϊ θα προσπαθήσει να κερδίσει τον αδιαφιλονίκητο κορυφαίο του τέννις, στα γήπεδα της Αυστραλίας (5η συνολικά). Ο Τζόκοβιτς μέχρι τώρα δεν έχει χάσει από τον αντίπαλο του. Υπάρχει τρόπος να νικηθεί η καλύτερη ρακέτα του κόσμου;

Novak Djokovic AUS OPEN 2015


Ο θρίαμβος του Τζόκοβιτς το 2015 στην Αυστραλία (Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Filip Singer)

Κλειδί το σερβίς

Ο Νόλε είναι ο καλύτερος αυτή την στιγμή στην κίνηση στο γήπεδο και στα χτυπήματα, που έχει. Επομένως για να έχει τύχη ο Σκωτσέζος θα πρέπει να δυσκολέψει τον Σέρβο από το πρώτο κτύπημα. Να έχει ποικιλία στα σερβίς του και να μην επιτρέψει το ματς να πάει σε μεγάλη ανταλλαγή μπάλας.

Andy Murray


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Barbara Walton)

Παραδοσιακά ο Τζόκοβιτς έτσι κερδίζει τον Μάρεϊ. Στέλνει απλές μπαλλιές στον αντίπαλο του κρατώντας στο κέντρο του γηπέδου, και ξαφνικά στέλνει τα χτυπήματα στις δύο γωνίες βγάζοντας τον εκτός ισορροπίας. Με το σερβίς θα γλυτώσει ακριβώς αυτό.

Έτοιμος στους μεγάλους πόντους

Ο Μάρεϊ δεν πρέπει να αφήσει τον Τζόκοβιτς να κάνει το παιχνίδι του και να πιάσει ρυθμό. Οφείλει να είναι έτοιμος, στις καθοριστικές στιγμές να παίξει επιθετικά και εκείνος να δείξει ότι έχει το μομέντουμ του αγώνα. Κάπως έτσι ο Μάρεϊ κέρδισε τον Τζόκοβιτς στο Μόντρεαλ, στην μοναδική νίκη του στα 11 τελευταία ματς (συνολικά χάνει 21-9).

Novak Djokovic


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Norendra Shrestha)

Ο Ντζόκοβιτς θα επιχειρήσει να παίξει πολύ στο πίσω μέρος του γηπέδου με τις συνεχείς ανταλλαγές. Αν ο Μάρεϊ καταφέρει να έχει απάντηση και να τον προβληματίσει με την άμυνα του στέλνοντας την μπάλλα περισσότερο στο «ντράιβ» και λιγότερο στο πανίσχυρο «ρεβέρ» του Νόλε, τότε έχει και τύχη για το ματς.

Το προβάδισμα στο σκορ βγάζει νικητή

Όταν ο Μάρεϊ κέρδισε τον Τζόκοβιτς στο US OPEN (2012) και το Wimbledon (2013) ήταν μπροστά στο σκορ στα δύο πρώτα σετ. Έτσι ο Τζόκοβιτς πιέζεται, εκνευρίζεται και χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του, ιδιαίτερα στο ντράιβ.

Andy Murray


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Barbara Walton)

Με τον Φέντερερ ο Ντζόκοβιτς έκανε το τέλειο ματς στα 2 πρώτα σετ. Μετά, ακόμη και αν γυρίσεις το 3ο σετ, ο Νόλε δεν έχει πρόβλημα, νιώθει αυτοπεποίθηση και συνήθως κερδίζει.

Τον Τζόκοβιτς πρέπει να τον κερδίσεις πρώτα στο μυαλό

Όταν το ματς πάει καλά, ο Νόλε μοιάζει σαν να χορεύει. Πηγαίνει από την μια πλευρά στην άλλη τόσο αρμονικά και τα «ρεβέρ» του είναι κανονικές οβίδες. Αντίθετα, αν μπει στα δύσκολα και χάσει την αυτοσυγκέντρωσή του, τότε χάνει κάπως και την ισορροπία στις κινήσεις του. Δεν μοιάζει τόσο σταθερός στα πατήματά του.

Novak Djokovic


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΜΕ / EPA / Barbara Walton)

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Τζόκοβιτς αυτή την στιγμή είναι ότι έκανε το κακό παιχνίδι του νωρίς στο τουρνουά με τον Σίμον. Και συνήθως στα μεγάλα τουρνουά, ο νικητής κάνει ένα κακό ματς στα επτά. Για αυτό και στον ημιτελικό παρέδωσε μαθήματα τέννις και ξεκούραστα παρακολούθησε από τον καναπέ του την προσπάθεια 5 σετ του Μάρεϊ να υπερνικήσει τον Ράονιτς.

Andy Murray


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΜΕ / EPA / Made Nagi)

Πέρυσι ο Μάρεϊ έγραψε και αρνητική ιστορία χάνοντας 3-1 σετ (7-6, 6-7, 6-3, 6-0): ήταν ο 4ος χαμένος τελικός του στην Αυστραλία και κανείς Άνδρας ή Γυναίκα, δεν έχει τόσες συμμετοχές σε τελικό Grand Slam χωρίς επιτυχία.

Ίσως εμπνευστεί από τη νίκη του αδελφού του Τζέιμι με τον Βραζιλιάνο Σοάρες στον τελικό του διπλού των Ανδρών, που παρακολούθησε μέχρι τέλους, αντί να ξεκουραστεί. Έτσι κι αλλιώς έγραψαν ιστορία με το να προκριθούν τα 2 αδέλφια σε τελικό Grand Slam. Πόσο μάλλον αν κερδίσουν και οι δύο.

Διαβάστε ακόμη

Η Κέρμπερ έκανε την έκπληξη κερδίζοντας την Σερένα Γουίλιαμς στον τελικό του Aus OPEN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ