ΣΠΟΡ

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 71-70: Ήττα στο παρά πέντε

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ολυμπιακός 71-70: Ήττα στο παρά πέντε

Ο Ολυμπιακός απώλεσε την ψυχραιμία του στα τελευταία δευτερόλεπτα στο Τελ Αβίβ και μαζί ένα τεράστιο «διπλό», με το οποίο θα έκανε... άλμα οκτάδας και πρόκρισης στα πλέι οφ της Euroleague. 

Οι «ερυθρόλευκοι» ηττήθηκαν στο... νήμα με 71-70 από τη Μακάμπι του Γιάννη Σφαιρόπουλου, για την 26η αγωνιστική, «πληρώνοντας» μία λάθος άμυνα και μία επίθεση στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα, τη στιγμή που ο Σκότι Ουίλμπεκιν χάριζε το προβάδισμα στους ισραηλινούς από τα 6.75 στα 10΄΄ για τη λήξη, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Ο Ολυμπιακός είδε το ρεκόρ του, πριν την ευρωπαϊκή «μάχη αιωνίων» που ακολουθεί, να υποχωρεί σε 11-15, ενώ η Μακάμπι ανέβηκε σε 18-8, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά την τέταρτη θέση.

O Γιώργος Μπαρτζώκας παρέταξε τους Μπάλντουιν, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Πρίντεζη, Έλις απέναντι στους Ουίλμπεκιν, Μπράιαντ, Καλογιάρο, Αβντίγια, Χάντερ, τους οποίους ξεκίνησε βασικούς ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Οι δύο ομάδες πήγαν νωρίς σε υψηλό τέμπο, με την Μακάμπι να διατηρεί προβάδισμα με βραχεία κεφαλή, 12-8, διάστημα στο οποίο ο Μπράιντ είχε πετύχει τους 8 πόντους των γηπεδούχων. Με 5 διαδοχικούς πόντους του ΜακΚίσικ (7 στο σύνολο), ο Ολυμπιακός μείωσε στον πόντο 14-13, για να προσπεράσει αμέσως μετά, 14-15 με δίποντο του Γιώργου Πρίντεζη. Η Μακάμπι ολοκλήρωσε στο +4, 20-16 την πρώτη περίοδο, με τους πρώτους 2 πόντους του Κολοϊάρο, την ώρα που οι «ερυθρόλευκοι» είχαν 7/13 δίποντα, αλλά 0/3 τρίποντα.

Ο Κόνιαρης πήρε τη θέση του Μπάικς στην περιφέρεια του Ολυμπιακού με την έναρξη της 2ης περιόδου, αφού ο Αμερικανός δεν κατάφερε να ξεδιπλώσει τις πτυχές του ταλέντου του όσο έμεινε στο παρκέ στο πρώτο δεκάλεπτο. Οι Ισραηλινοί προσπέρασαν με +7, 23-16, από τρίποντο του Ααρον Τζάκσον, αλλά τα τρίποντα των Ρότσεστι, Βεζένκοφ και ο εξαιρετικός ΜακΚίσικ που έκανε ό,τι μπορούσε στο παρκέ, έβαλαν τον Ολυμπιακό σε πρωτοπορία, 25-26. Ο Ολυμπιακός έπαθε μπλακ άουτ, εν συνεχεία δέχτηκε σερί 14-0 στα επόμενα λεπτά κυρίως λόγω του επιθετικού οίστρου του Τάιλερ Ντόρσεϊ που ήταν ασταμάτητος για να βρεθεί στο -13, 39-26! Το τρίποντο του Μπράντον Πολ διαμόρφωσε το σκορ ημιχρόνου (39-29), με το επιμέρους σκορ να είναι 19-13 υπέρ της ομάδας του Σφαιρόπουλου στο δεύτερο δεκάλεπτο.

Στην ομάδα του Πειραιά ανήκε η 3η περίοδος, αφού με δικό της επιμέρους σκορ 13-21 ξαναμπήκε στη διεκδίκηση της νίκης. Οι «ερυθρόλευκοι» πήρα 5 διαδοχικούς πόντους από τον Μπάλντγουιν (41-34), ο Παπανικολάου το πήρε προσωπικά εν συνεχεία, με τον Μπάικς να πετυχαίνει το πρώτο του καλάθι με τη φανέλα του Ολυμπιακού για το 47-48 των «ερυθρόλευκων», 1:58΄΄ πριν ολοκληρωθεί η 3η περίοδος. Ο Σκότι Ουίλμπεκιν απάντησε με 5 διαδοχικούς πόντους φτάνοντας τους 12 προσωπικούς και η Μακάμπι θα έμπαινε στην 4η περίοδο από το +2, 52-50.

«Χιτσκοκικό» φινάλε επεφύλασσαν οι δύο ομάδες MENORA MIVTACHIM ARENA και στους 11 χιλιάδες φιλάθλους που παρακολούθησαν τον αγώνα δια ζώσης. Ο Ουίλμπεκιν με νέο τρίποντο αύξησε σε 8 τους διαδοχικούς πόντους του (55-50), με τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα να πεισμώνουν και να απαντούν με δικό τους σερί 12-0! Ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ ο παίκτης που δύο τρίποντα έδωσε το έναυσμα για αντεπίθεση και ο Ολυμπιακός προσπέρασε με 55-62.

Έκτοτε ο Ολυμπιακός δεν έχασε το προβάδισμα μέχρι και 25’’ πριν το τέλος (65-69).

Το φάουλ του Παπανικολάου σε προσπάθεια του Ουίλμπεκιν για τρίποντο, όμως στα 25΄΄ έστειλε τον Αμερικανό στη γραμμή του φάουλ για το 68-69 με 3/3. Ο Μπάλντγουιν ευστόχησε στη μία εκ των δύο βολών εν συνεχεία (68-70) και ο Ουίλμπεκιν με τρίποντο έβαλε μπροστά τη Μακάμπι, 71-70, με εναπομείναντα χρόνο 10΄΄. Ο κορυφαίος του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ, ΜακΚίσικ διαχειρίστηκε λάθος την τελευταία επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ