ΣΠΟΡ

Rick Pitino: Μετατρέποντας την εκπαίδευση σε εμπειρία ζωής στο πρώτο ΜΒΑ in Sports Management

Rick Pitino: Μετατρέποντας την εκπαίδευση σε εμπειρία ζωής στο πρώτο ΜΒΑ in Sports Management

Με τις business σπουδές στον αθλητισμό να κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο και την αθλητική επιχειρηματικότητα να προσφέρει ευκαιρίες καριέρας στις μέρες μας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο ΜΒΑ in Sports Management στην Ελλάδα έχει καταφέρει να βρεθεί στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές σπουδών και μάλιστα, μέσα σε επτά μόνο μήνες.

Πράγματι, όταν τον Αύγουστο του 2019 η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ανακοίνωνε τη συνεργασία της με το IST College δημιουργώντας από κοινού το πρώτο ΜΒΑ in Sports Management στην Ελλάδα, η ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων ήταν ομολογουμένως εντυπωσιακή.

Πτυχιούχοι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό αλλά στοχεύουν σε μια επιτυχημένη καριέρα στον συγκεκριμένο κλάδο, έμπειρα στελέχη που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του αθλητισμού και θέλουν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους και φυσικά, πρώην ή εν ενεργεία αθλητές που επιθυμούν να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του αθλητικού Management, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στο ΜΒΑ in Sports Management του IST College.

Βέβαια, το γιατί το συγκεκριμένο ΜΒΑ κατάφερε να κερδίσει τους σύγχρονους σπουδαστές αλλά και τις εντυπώσεις σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση και τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σήμερα, δεν εξηγείται απλώς από το γεγονός ότι είναι το πρώτο ΜΒΑ στην Ελλάδα το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα μια αθλητικής ομάδας. Σίγουρα το εν λόγω στοιχείο έχει τεράστια σημασία. Ωστόσο, το «κλειδί» της επιτυχίας του συγκεκριμένου MBA έγκειται στο ίδιο το καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών του και τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές εμπειρίες που προσφέρει: Από βιωματική εκπαίδευση μέχρι διαδραστικά workshops και από συμμετοχή σε αθλητικά events μέχρι Masterclass από σπουδαία στελέχη, όπως ο Head Coach της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Ανδρών, Rick Pitino.

pitino2

Πράγματι, στα τέλη του περασμένου μήνα ο θρυλικός Hall of Famer επισκέφτηκε το IST College και μοιράστηκε με τους σπουδαστές του ΜΒΑ in Sports Management τα «μυστικά» της επιτυχίας του, μιλώντας τους ουσιαστικά για τη μακρόχρονη εμπειρία του στον χώρο. Τα όσα είπε ο Rick Pitino με τους σπουδαστές είχαν αναμφίβολα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό διότι αποτέλεσαν «πηγή» έμπνευσης για όλους εκείνους οι οποίοι είχαν την τύχη να τον ακούσουν.

Ιδού, λοιπόν, τα βασικά σημεία της ομιλίας του θρυλικού coach που αξίζουν την προσοχή μας και μετέτρεψαν την εκπαίδευση σε εμπειρία ζωής για τους φοιτητές του καινοτόμου ΜΒΑ.

O κανόνας του PhD

Για τον ίδιο τον Αμερικάνο coach, το PhD είναι ο «κανόνας» σε ό,τι κάνει. Όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του στο IST College, «προσλαμβάνω ανθρώπους μόνο αν υπακούουν στον κανόνα του PhD». Τι ακριβώς εννοεί ο Rick Pitino με τον όρο PhD; Ουσιαστικά, αναφέρεται σε ανθρώπους οι οποίοι είναι παθιασμένοι για αυτό που κάνουν. Πρόκειται για άτομα που είναι «διψασμένα» για νίκες και επιτυχίες και ταυτόχρονα δυναμικά, έχοντας υψηλό κίνητρο να πετύχουν τους στόχους που βάζουν. Σύμφωνα με τον Head Coach της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ Ανδρών, το πάθος και το υψηλό κίνητρο είναι στοιχεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, είτε αυτό είναι ο αθλητισμός είτε οποιοσδήποτε άλλος κλάδος.

Η σημασία του να ξεκινάς από χαμηλά και να εργάζεσαι σκληρά

Σύμφωνα με τον Rick Pitino, βέβαια, για να μπορέσει ένας νέος επαγγελματίας να είναι αποτελεσματικός στην εργασία του, θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Και για τον θρυλικό Hall of Famer, είναι δεδομένο πως η καριέρα στο σύγχρονο Sports Industry δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε στους σπουδαστές του IST College, όσοι εργάζονται σκληρά, είναι οι τελευταίοι που παραδίδονται. Και σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκινώντας από χαμηλά και περνώντας από όλο το φάσμα των βαθμίδων, το σύγχρονο στέλεχος ή ο επιχειρηματίας μπορεί να επικοινωνήσει αλλά και να ταυτιστεί πιο εύκολα με τους ανθρώπους που συνεργάζεται γιατί πολύ απλά, έχει υπάρξει στη θέση τους.

Η επιτυχία είναι επιλογή

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της επαγγελματικής επιτυχίας, η άποψη του Rick Pitino δεν είναι άλλη από το «success is a choice» -αυτός είναι, άλλωστε, και ο τίτλος του ομώνυμου best seller που φέρει την υπογραφή του. Για τον ίδιο, η επιτυχία είναι πράγματι θέμα επιλογής. Διότι όπως εξήγησε στους σπουδαστές του ΜΒΑ in Sports Management, αν και η αποτυχία είναι ένα φαινόμενο που θα συμβεί κάποια στιγμή σε όλους μας, το ζήτημα είναι να διαρκέσει λίγο και να μάθουμε από αυτήν. Οι δικαιολογίες, όπως επισήμανε o coach, είναι ένδειξη αδυναμίας, ενώ το πάθος αποτελεί το απαραίτητο συστατικό για να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Η τέχνη της επικοινωνίας και του self-branding

Η επιτυχία, βέβαια, σύμφωνα με τον Rick Pitino σχετίζεται σημαντικά και με μία από τις πλέον σημαντικές δεξιότητες ενός επαγγελματία: Την τέχνη της επικοινωνίας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό Hall of Famer, η ικανότητα ενός ατόμου να μπορεί πρώτα από όλα να ακούει, να «διαβάζει» και να καταλαβαίνει τους συνομιλητές του, του επιτρέπει να προσαρμόζεται στις συνθήκες και τα δεδομένα που ισχύουν, να καλλιεργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης στους γύρω του και στο τέλος, να τους πείθει. Κατά τον Rick Pitino, μεγάλη είναι βέβαια και η σημασία του self-branding αφού όπως εξήγησε στους σπουδαστές, πρέπει να σέβονται μέσα από τις πράξεις και τη στάση τους, τους συνομιλητές και συνεργάτες τους έτσι ώστε να καλλιεργούν το ίδιο συναίσθημα και στους ίδιους.

Η παγίδα της τεχνολογίας

Το «κεφάλαιο» τεχνολογία βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της ομιλίας του θρυλικού coach αφού για τον ίδιο, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικό «όπλο» στα χέρια εκείνων που μπορούν να την χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι σε μια εποχή στην οποία η πληροφορία είναι ελεύθερη και τα πάντα διαδίδονται με τρομακτική ταχύτητα, το ζητούμενο είναι η σωστή χρήση της τεχνολογίας έτσι, ώστε αυτή να αποτελεί χρήσιμο εργαλείο, εξυπηρετώντας τον άνθρωπο και όχι κατέχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή του.

Ο πραγματικός ηγέτης δίνει κίνητρο

Το τελευταίο «μάθημα» που πήραν οι σπουδαστές του IST College κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του Rick Pitino αφορούσε στο κρίσιμο θέμα της ηγεσίας. Με τον θρυλικό Hall of Famer να αποτελεί, άλλωστε, ένα ζωντανό και επίκαιρο παράδειγμα επιτυχημένης ηγεσίας το οποίο δεν περιορίζεται στα όρια του αθλητισμού, το εν λόγω «κεφάλαιο» είχε αναμφίβολα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ποια είναι η άποψή του, λοιπόν, αναφορικά με το πώς πρέπει να είναι ένας σύγχρονος ηγέτης στον τομέα της αθλητικής επιχειρηματικότητας; Ο ίδιος πιστεύει πως ο πραγματικός ηγέτης είναι εκείνος ο οποίος μπορεί να κάνει τους γύρω του καλύτερους και την ίδια ώρα, χαρούμενους. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται απλώς να δίνει στους άλλους κίνητρο.

pitino3

Σκληρή εργασία, πάθος για έναν στόχο, θέληση για επιτυχία, επικοινωνιακές δεξιότητες και φυσικά, ηγετικές ικανότητες. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται να έχει ή να αποκτήσει κάποιος για να πετύχει στο σύγχρονο Sports Industry και το αθλητικό επιχειρείν και αυτά ακριβώς τα στοιχεία συνθέτουν την ίδια την προσωπικότητα και το επαγγελματικό προφίλ του Rick Pitino.

Το σίγουρο είναι πως η εκπαίδευση στο Sports Management στην Ελλάδα σήμερα, μπορεί να δημιουργήσει τους ΜΒΑers του αύριο. Ειδικότερα όταν οι σύγχρονοι αυτοί ΜΒΑers έχουν την ευκαιρία να διδάσκονται και να εμπνέονται από το έργο και το πάθος σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως ο Rick Pitino.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΜΒΑ in Sports Management θα βρείτε εδώ