ΣΠΟΡ

Τζόρνταν για δολοφονία Φλόιντ: Πονάω αληθινά κι είμαι απλά εξοργισμένος

Τζόρνταν για δολοφονία Φλόιντ: Πονάω αληθινά κι είμαι απλά εξοργισμένος
AP Photo/Christophe Ena

Ο Μάικλ Τζόρνταν εξέφρασε την οργή του για την υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ, του 46χρονου που δολοφονήθηκε από λευκό αστυνομικό και έχει πυροδοτήσει διαδηλώσεις και επεισόδια σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Ο πρωταθλητής NBA που σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου -σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε πρόσφατα- ποτέ του «δεν ήταν ακτιβιστής» τόνισε πως συμμερίζεται τον πόνο της οικογένειας του Φλόιντ και τόσων άλλων που χάθηκαν εξαιτίας ρατσιστικών ενεργειών.

«Θλίβομαι βαθιά, πονάω αληθινά κι είμαι απλά εξοργισμένος», τόνισε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τζόρνταν.

«Βλέπω και νιώθω τον πόνο, την αγανάκτηση και την απελπισία όλων. Στέκομαι στο πλευρό όλων όσοι καταγγέλλουν τον βαθιά ριζωμένο ρατσισμό και τη βία εναντίον των μελών φυλετικών μειονοτήτων στη χώρα μας. Έχουμε υποστεί αρκετά, φτάνει πια», πρόσθεσε.

Συνεχίστηκαν και την Κυριακή (31/5) οι δυναμικές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ, με αφορμή τη δολοφονία του άοπλου, μαύρου πολίτη.

Οργισμένοι Αμερικανοί ξεχύθηκαν για έκτη ημέρα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική βία κατά των μαύρων πολιτών ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.

Οι τοπικές Αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε τουλάχιστον 40 πόλεις των ΗΠΑ ενώ σε 15 πολιτείες, αλλά και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, έχει ενεργοποιηθεί η Εθνοφρουρά.

Οδηγός φορτηγού το κατηύθυνε σε πλήθος διαδηλωτών σε κλειστό αυτοκινητόδρομο στη Μινεάπολη.

Ο οδηγός φορτηγού υγρών καυσίμων, κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στον κλειστό διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη, ωστόσο δεν τραυματίστηκε κανείς, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές, προσθέτει το πρακτορείο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσιγκτον

Απαγόρευση της κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην Ουάσιγκτον μετά τις νέες διαδηλώσεις κοντά στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε η δήμαρχος της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, η Μιούριελ Μπάουζερ, την επομένη μιας νύχτας που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια σε πολλές πόλεις της χώρας.

Η απαγόρευση θα ισχύσει από τις «23:00 της Κυριακής ως τις 06:00 της Δευτέρας», διευκρίνισε η Μπάουζερ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην πόλη για να ενισχύσει την αστυνομία.

Στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου ο Τραμπ και η οικογένειά του

Όπως αποκάλυψε το CNNi, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πέρασε σχεδόν μια ώρα στο καταφύγιο του Λευκού Οίκου το βράδυ της Παρασκευής, την ώρα που διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από την προεδρική κατοικία.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στο CNNi πως πρώτα είχαν οδηγηθεί στο καταφύγιο η Μελάνια Τραμπ και ο γιος του ζευγαριού, Μπάρον.

Δεύτερη πηγή δήλωσε στο CNNi ότι «σε περίπτωση που ο κίνδυνος στον Λευκό Οίκο βρεθεί στο κόκκινο και μετακινηθεί ο πρόεδρος στο Κέντρο Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης του Λευκού Οίκου, τότε η Μελάνια Τραμπ, ο Μπάρον Τραμπ ή οποιοδήποτε άλλο μέλος της πρώτης οικογένειας μετακινείται επίσης».

Λεηλασίες στη Σάντα Μόνικα

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη της Καλιφόρνια που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες.

Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να εισβάλλουν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα.

Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει.

Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.

Πολλές ακόμα αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ