ΣΠΟΡ

Πέθανε ο πρώην ΝΒΑer, Wes Unseld

Πέθανε ο πρώην ΝΒΑer, Wes Unseld
AP Photo

Ο σπουδαίος Αμερικανός μπασκετμπολίστας Wes Unseld άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο αποθανών είχε γράψει ιστορία με τη φανέλα των Washington Bullets, με τους οποίους κατέκτησε πρωτάθλημα NBA, ενώ έχει συμπεριληφθεί στο Hall of Fame, το «πάνθεον», δηλαδή, του αμερικάνικου μπάσκετ.

Η οικογένειά του, όπως αναφέρει το CNNi, ανακοίνωσε πως πέθανε, ύστερα από μακροχρόνια προβλήματα υγείας, περιτριγυρισμένος από συγγενείς και φίλους.

«Ήταν ο βράχος της οικογένειας – ένας εξαιρετικά αφοσιωμένος πατριάρχης, ο οποίος λάτρευε να περνά χρόνο με την σύζυγο, τα παιδιά, με τους φίλους και τους συμπαίκτες του», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ήταν ο ήρωάς μας», συμπληρώνεται, ενώ η οικογένεια μνημονεύει το πόσο πολύ αγαπούσε το άθλημα που τον ανέδειξε αλλά και τις δύο πόλεις που εκπροσώπησε στην καριέρα του, τη Βαλτιμόρη και την Ουάσινγκτον.

Η πρώτη ομάδα του NBA στην οποία αγωνίστηκε ήταν οι Baltimore Bullets – πλέον γνωστοί ως Washington Wizards – οι οποίοι τον επέλεξαν στο draft του 1968. Η επιλογή αποδείχθηκε πολύ επιτυχημένη, καθώς έγραψε ιστορία με τη φανέλα τους.

Την πρώτη του χρονιά κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου νέου παίκτη, αλλά και του πολυτιμότερου παίκτη, όντας μόλις ο δεύτερος παίκτης – μετά τον Wilt Chamberlain – που κατέκτησε και τις δύο διακρίσεις την ίδια χρονιά.

Έφτασε μέχρι τα playoff πέντε συνεχόμενες χρονιές, ενώ η καριέρα του συνεχίστηκε στην Ουάσιγκτον, όπου μετεγκαταστάθηκε η ομάδα το 1973.

Η μεγαλύτερη στιγμή του ήρθε το 1978, όταν -στο πλευρό του Elvin Hayes- οδήγησαν τους Bullets στο πρωτάθλημα, επικρατώντας των Seattle SuperSonics σε επτά παιχνίδια.

Ο ιδιόκτητης της ομάδας, Ted Leonsis, μίλησε για το αθλητικό ήθος του παίκτη και τη σημαντική συνεισφορά του στην ομάδα, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στο πόσο πολύ επηρέασε τις νεότερες γενιές.

Το 1981 το νούμερο 41 που φορούσε ο Unseld αποσύρθηκε.

Μετά το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας, παρέμεινε στους Bullets, από διοικητικά πόστα, αλλά και ως προπονητής.

Εντάχθηκε στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame το 1988, ενώ ψηφίστηκε ως ένας από τους 50 καλύτερους παίκτες του NBA το 1996.

NBA Hall of Famer Wes Unseld dies at 74, by Wayne Sterling and Allen Kim, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ