ΣΠΟΡ

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA υποστήριξε ότι ο Σαρκοζί ίσως επηρέασε την ψήφο για το Μουντιάλ του 2022

Ο πρώην πρόεδρος της FIFA υποστήριξε ότι ο Σαρκοζί ίσως επηρέασε την ψήφο για το Μουντιάλ του 2022
Reuters / Arnd Wiegmann

Ο Σεπ Μπλάτερ μίλησε αποκλειστικά στους Times για τις κατηγορίες, που τον οδήγησαν εκτός ποδοσφαίρου, μία εβδομάδα πριν την εκλογή του διαδόχου του, επιμένοντας ότι το Κατάρ δεν εξαγόρασε ψήφους.

«Δεν μπορείς να αγοράσεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο» τόνισε ο 79χρονος Ελβετός παράγοντας, για την διαδικασία ανάθεσης του 2010. Υποστήριξε όμως ότι ο Μισέλ Πλατινί άλλαξε την ψήφο, ίσως κάτω από πίεση του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα καταλήξει τελικά εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη πολιτική επιρροή». Για το μουντιάλ του 2022 ο Μπλάτερ υποστήριξε ότι ο Πλατινί είχε την ευγένεια να του τηλεφωνήσει και να του πει ότι δεχόταν πολιτικές πιέσεις: «Έχουμε τώρα μια συνάντηση με τον αρχηγό του Κράτους», φέρεται να είπε στο τηλεφώνημα ο Πλατινί, «και αν μου ζητήσει ο αρχηγός του Κράτους να υποστηρίξω την Γαλλία για άλλους λόγους, τότε θα το κάνω».

«Ήταν πολύ ευθύς» συμπλήρωσε ο Μπλάτερ. «Μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι η ψήφος του δεν θα πάει στην Αμερική. Όταν ο αρχηγός του Κράτους στο ζητάει, μου τόνισε, μπορείς να πεις ναι ή όχι, αλλά όταν πρόκειται για το συμφέρον της Γαλλίας... Τότε κατάλαβα ότι υπάρχει θέμα. Προσπάθησα να το «διορθώσω» αλλά ήταν αργά, αφού έμενε μία εβδομάδα, 10 μέρες. Ήδη οι ΗΠΑ είχαν χάσει 4 ψήφους». Ο Μισέλ Πλατινί πάντως έχει αρνηθεί δημόσια παρέμβαση Σαρκοζί.

Ο Μπλάτερ δήλωσε ακόμη στην συνέντευξη πολύ ήσυχος με την συνείδηση του και βέβαιος ότι θα λάμψει η αλήθεια: «Υπάρχει Δικαιοσύνη και δεν έχω παραβιάσει κανένα νόμο. Δεν σκότωσα κανέναν, δεν λήστεψα τράπεζα, δεν χρηματίστηκα, ακόμη και στην «πρώην» μου συμπεριφέρθηκα καλά! Ήμουν παντρεμένος μαζί της λίγους μήνες και όμως με υπερασπίζεται».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ