ΣΠΟΡ

Η κόντρα του Τότι με τον Σπαλέτι είναι η «αρχή του τέλους» της καριέρας του αρχηγού της Ρόμα

Η κόντρα του Τότι με τον Σπαλέτι είναι η «αρχή του τέλους» της καριέρας του αρχηγού της Ρόμα
ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Claudio Peri

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση το μεσημέρι της Κυριακής, ότι ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, προπονητής της Ρόμα, έδιωξε από την αποστολή της ομάδας τον Φραντσέσκο Τότι, πριν το ματς με την Μπολόνια.

Αφορμή οι δηλώσεις του αρχηγού της Ρόμα σε εφημερίδες ότι θέλει να αγωνίζεται περισσότερο και όχι να κάθεται στον πάγκο. «Ο Σπαλέτι έπρεπε να μου πει κατά πρόσωπο ότι δεν με υπολογίζει και να σεβαστεί την προσφορά μου στον σύλλογο και όχι να τα διαρρέει στον Τύπο». Ο Ιταλός τεχνικός αποφάσισε να αποκλείσει αμέσως τον Τότι. Μόνο που δεν είναι ένας οποιοσδήποτε παίκτης.

«Γεννημένος Ρωμαίος»

Γεννημένος το 1976 στη γειτονιά Πόρτα Μετρόνια της Ρώμης από τον Λορέντζο και την Φιορέλα Τότι, ο μικρός Φραντσέσκο είχε για ίνδαλμα τον Τζιουζέπε Τζιανίνι, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της Ρόμα από το 1981 μέχρι το 1996 (συνυπήρξαν για τέσσερις σεζόν).

https://www.instagram.com/p/p

Συνήθιζε να παίζει ποδόσφαιρο στη γειτονιά με αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ οκτώ ετών εντάχθηκε στις ακαδημίες της Φορτιτούντο, και στην συνέχεια πήγε σε Σμιτ Τραστέβερε και Λοντιτζιάνι.

Η Μίλαν τον ήθελε αλλά η «mama» δεν μπορούσε να τον αποχωριστεί. Ένας εκ των προπονητών των Ακαδημιών της Ρόμα, ο Τζίλντο Τζιανίνι, έπεισε τους γονείς του να μην δεχθούν την προσφορά της Λάτσιο στην Λοντιτζιάνι. Η Ρόμα είναι ο προορισμός του.

Τρία χρόνια στην ομάδα Νέων (1989-92), και ο Φραντσέσκο Τότι πραγματοποιεί το επίσημο ντεμπούτο του στη Serie A σε ηλικία 16 ετών (28/3/1993), κόντρα στην Μπρέσια, με προπονητή τον Βουγιαντίν Μποσκόφ. Την επόμενη σεζόν, ο Κάρλο Ματσόνε του έδωσε περισσότερο χρόνο συμμετοχής και στις 4 Σεπτεμβρίου 1994 σημείωσε το πρώτο του επίσημο γκολ στο 1-1 με την Φότζια.

Ο «καπιτάνο»

Ύστερα από 24 χρόνια στην Ρόμα, ο Φραντσέκο Τότι είναι ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως, που δεν άλλαξαν φανέλα. Το ταλέντο των ακαδημιών, έγινε το απόλυτο είδωλο για κάθε οπαδό της Ρόμα. Είναι ο ποδοσφαιρικός «αυτοκράτορας της Ρώμης».

Η «αιώνια πόλη» γιόρτασε τα 39α γενέθλιά του, και το τίμησε τον capitano με κάθε δυνατό τρόπο. Το πρόσωπο του βρέθηκε ακόμα και στα εισιτήρια των λεωφορείων. Όλα αυτά τα χρόνια το ίνδαλμά τους δεν τους έχει απογοητεύσει: 749 συμμετοχές, 300 γκολ, 188 ασσίστ, ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα.

Το καλοκαίρι το συμβόλαιο του (ανανεώθηκε το 2013) με τους τζιαλορόσι λήγει. Σίγουρα του αξίζει ένα καλύτερο τέλος από μια «ανούσια κόντρα» με έναν προπονητή. Ποιος όμως αυτοκράτορας της Ρώμης είχε έναν «ένδοξο θάνατο» και δεν προδόθηκε από τον περίγυρο του...;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ