ΣΠΟΡ

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ο.Α. επαγγελματίες πυγμάχοι θα μπορούν να λάβουν μέρος στους αγώνες

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ο.Α. επαγγελματίες πυγμάχοι θα μπορούν να λάβουν μέρος στους αγώνες
Μεϊγουέδερ εναντίον Πακιάο ΑΠΕ ΜΜΕ/EPA/Esther Lin

Και η Παγκόσμια Ομοσπονδία της Πυγμαχίας είναι έτοιμη να κάνει δεκτούς τους επαγγελματίες αθλητές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά τα πρότυπα του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ, αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον του κόσμου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της AIBA (Association Internationale de Boxe Amateur), o Κινέζος Γου Τσινγκ Κουό επιβεβαίωσε μιλώντας στο Reuters, ότι απομένει η αλλαγή στο καταστατικό τον ερχόμενο Ιούνιο για την «μετάβαση» στην «νέα εποχή».

«Οι επαγγελματίες πυγμάχοι θα είναι στο Ρίο. Δεν ξέρω πόσοι, αλλά θα είναι εκεί. Απλά θα περάσουν από την ίδια διαδικασία με τους ερασιτέχνες αθλητές. Μένει μόνο σε μια έκτακτη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας να κάνουμε την απαραίτητη αλλαγή του καταστατικού».

Από τον περασμένο μήνα η Παγκόσμια Ομοσπονδία είχε στην ατζέντα της την αλλαγή αυτή, που πάντως έχει δεχθεί έντονη κριτική, καθώς πολλοί ερασιτέχνες, που προετοιμάζονται 4 χρόνια τώρα για να βρεθούν στους αγώνες, ίσως βρεθούν σε μειονεκτική θέση με αντιπάλους επαγγελματίες. Όπως υποστηρίζουν οι επικριτές θα είναι «άδικο», ειδικά στους πρώτους γύρους των Αγώνων, η αναμέτρηση ερασιτεχνών με επαγγελματίες, όσο και επικίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα.

Ήδη το WBC (World Boxing Council) και ο πρόεδρος του Μαουρίσιο Σουλαϊμάν, επιμένει ότι είναι «ντροπή για το άθλημα» η πρωτοβουλία αυτή, καθώς είναι απαραίτητο να διαχωρίζονται οι ερασιτέχνες από τους επαγγελματίες αθλητές, καθαρά για λόγους ασφάλειας της σωματικής ακεραιότητας.

Τα «εθνικά τουρνουά» ξεκινούν τον επόμενο κιόλας μήνα και το προολυμπιακό θα φιλοξενηθεί στο Αζερμπαϊτζάν στα μέσα Ιουνίου. Με την αλλαγή του καταστατικού μένει να βρεθεί ο τρόπος για να λάβουν μέρος σε αυτό και οι επαγγελματίες, αλλά και ο ακριβής αριθμός, που θα επιτραπεί σε κάθε χώρα να «κατεβάσει» στους αγώνες (κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου με ηλικιακό περιορισμό).

«Ο καθένας θα πρέπει να κερδίσει την πρόκριση και να επιλεγεί από την χώρα του» συνέχισε ο Δρ. Γου. «Η πυγμαχία είναι ίσως το μοναδικό Ολυμπιακό άθλημα, που δεν έχει επαγγελματίες».

Υπό την καθοδήγηση του Κινέζου παράγοντα, στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 για πρώτη φορά συμμετείχαν και γυναίκες πυγμάχοι, ενώ από το 2011 διοργανώνεται ημι-επαγγελματικό παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Στο παρελθόν Ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν τα κορυφαία ονόματα στην ιστορία του αθλήματος και μετέπειτα παγκόσμιοι πρωταθλητές, όπως ο Μοχάμεντ Αλί, ο Τζο Φρέζιερ, ο Τζορτζ Φόρμαν και πρόσφατα ο Βλάντιμιρ Κλίτσκο.

Ήδη ο παγκόσμιος πρωταθλητής Τάισον Φιούρι δήλωσε έτοιμος να εκπροσωπήσει την μεγάλη Βρετανία στους αγώνες, καθώς όπως είπε είναι ο μοναδικός τίτλος που του λείπει.

Πρόταση από τον ίδιο τον Δρ Γου, να λάβει μέρος στους Αγώνες δέχθηκε ήδη ο Μάνι Πακιάο, ενώ ρητά αρνήθηκε ο Φλόιντ Μεϊγουέδερ.

Τόσο ο Κλίτσκο όσο και ο Αμιρ Καν (ήδη Ολυμπιονίκης από το 2004) είναι οι αθλητές, που θα μπορούσαν επίσης να αγωνιστούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ