ΣΠΟΡ

Αόρατοι φίλαθλοι: Πώς «γέμισαν» οι κερκίδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εν μέσω πανδημίας

Αόρατοι φίλαθλοι: Πώς «γέμισαν» οι κερκίδες στο αμερικανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου εν μέσω πανδημίας
AP Photo/Nick Wass

Μπορεί ο κορωνοϊός να στέρησε φέτος τους θεατές από του πρωτάθλημα αμερικανικού ποδοσφαίρου και οι 49ers να παίζουν στο άδειο Levi’s Stadium, ωστόσο στην τηλεόραση μπορεί κανείς να ακούσει 70.000 ανθρώπους να ζητωκραυγάζουν μετά κάθε σημαντική φάση.

Ο Γουέντερ Στίβενς έχει περάσει δεκαετίες μιξάροντας ήχους ποδοσφαιρικών μεταδόσεων σε απευθείας σύνδεση.

Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, λαμβάνει υπόψη του τη φωνή του εκφωνητή, τα εμβατήρια και τους ύμνους των ομάδων, τι λένε και τι κάνουν οι παίκτες στο γήπεδο καθώς και τις φωνές των προπονητών. Ένα πράγμα όμως δεν χρειάστηκε ποτέ να αναλογιστεί: το πλήθος.

Μέχρι τώρα απλώς γεμίζαμε το στάδιο με 70.000 ανθρώπους, βάζαμε μικρόφωνα στο χώρο και εκείνοι έκαναν αυτό που ήξεραν, λέει ο Στίβενς, ηχολήπτης της εκπομπής του NBC Sunday Night Football. «Όταν η ομάδα τους τα πήγαινε καλά φώναζαν, όταν έχανε ήταν ήσυχοι».

Ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα, όπως μεταδίδει το . Πολλοί αγώνες, περιλαμβανομένου εκείνου στο Levi’s Stadium, έδρα των 49ers, γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

«Αν δεν κάναμε κάτι θα ακουγόταν απλώς ο ήχος 22 παιδιών να παίζουν στην πίσω αυλή. Η διαφορά θα ήταν εκκωφαντική», λέει.

Η απόφαση ήταν ακαριαία: ψεύτικες επευφημίες και πανηγυρισμοί προκειμένου οι τηλεθεατές να αποκτήσουν την αίσθηση ότι κανείς από τους 70.000 θεατές δεν έχει αφήσει τη θέση του στην κερκίδα.

Οι υπεύθυνοι της NFL Films πήραν όλους τους ήχους που είχαν καταγραφεί αν ακούγονται στις έδρες όλων των ομάδων τα τελευταία 3-4 χρόνια: πανηγυρισμοί, συνθήματα, επευφημίες ακόμη και γιουχαΐσματα.

Το ηχητικό σύστημα εγκαθίσταται σε κάθε γήπεδο και αποτελείται από δύο laptop, έναν βασικό και ένα εφεδρικό, και μια μικρή κονσόλα.

Με τον τρόπο αυτό κάθε ομάδα έχει το δικό της ηχητικό σύστημα φιλάθλων το οποίο διαχειρίζεται ένας ντόπιος τεχνικός ο οποίος βάζει τον κατάλληλο ήχο χρησιμοποιώντας ποτενσιόμετρα, συνδυασμούς κουμπιών και τεχνικές.

Οι ψεύτικες αντιδράσεις των «θεατών» μεταδίδονται μέσω τηλεόρασης στους φιλάθλους που παρακολουθούν τον αγώνα από την άνεση του σπιτιού τους, ωστόσο δεν μπορούν να φτάσουν στα αυτιά των παιχτών, την ώρα που δίνουν τον… υπέρ πάντων αγώνα στο γήπεδο.

Αναμφισβήτητα θα ήταν μια τόνωση, ωστόσο σε μια πανδημία δεν μπορεί να τα έχει κανείς όλα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ