ΣΠΟΡ

Μία-μία οι εταιρίες που υποστήριζαν την Σαράποβα διακόπτουν την συνεργασία μαζί της

Μία-μία οι εταιρίες που υποστήριζαν την Σαράποβα διακόπτουν την συνεργασία μαζί της
Reuters / Shannon Stapleton / Files

Μετά την ανακοίνωση-σοκ από την Μαρία Σαράποβα ότι έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας μελδόνιο, οι χορηγοί της αποφάσισαν να διακόψουν την συνεργασία μαζί της, ενώ η Ρωσίδα πρωταθλήτρια κινδυνεύει με ποινή αποκλεισμού ακόμη και 4 ετών.

Πρώτη ήταν η NIKE που έσπευσε να ανακοινώσει την διακοπή συνεργασίας, ενώ και η εταιρία ρολογιών TAG Heuer ενημέρωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο μαζί της, Η Μαρία Σαράποβα έχει ακόμη συμβόλαια εκατομμυρίων με την Porche (που ανακοίνωσε ότι παγώνει κάθε δραστηριότητα μέχρι να προκύψουν λεπτομέρειες) και την Evian, που πιθανότατα να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Τι είναι το μελδόνιο

Meldonium ή mildronate όπως είναι πιο γνωστή, είναι ουσία που χρησιμοποιείται για αυτούς που πάσχουν από ισχαιμία. Ποσότητα αίματος αυξάνεται σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Αυτό δίνει την δυνατότητα να μεγαλώσει η διάρκεια και η ένταση των προπονήσεων των αθλητών (αντέχουν μεγαλύτερη καταπόνηση).

Παρασκευάζεται στην Λεττονία και δεν έχει πάρει έγκριση του Οργανισμού Τροφών και Φαρμάκων στις ΗΠΑ. Η WADA έκρινε ότι την χρησιμοποιούν οι αθλητές για να αυξήσουν την απόδοση τους και για αυτό την απαγόρευσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2015 και η απαγόρευση θα ίσχυε από την 1η Ιανουαρίου 2016.

4ετής αποκλεισμός για τη Σαράποβα

Από τις 12 Μαρτίου η Σαράποβα θα είναι σε προσωρινό αποκλεισμό μέχρι να βγει η απόφαση της τιμωρίας, που μπορεί να είναι ακόμη και 4 χρόνια (αν η Παγκόσμια Ομοσπονδία κρίνει ότι πήρε το φάρμακο εν γνώσει της, για να βελτιώσει τις επιδόσεις της και οχί για ιατρικούς λόγους, όπως υποστήριξε).

Οι Ρώσοι πάντως περιμένουν την Σραάποβα να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ο Ταμίλ Σαρπίτσεφ, πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Τέννις, είπε ότι είναι ανοησίες, αφού τα φάρμακα τα δίνουν στους αθλητές γιατροί και φυσιοθεραπευτές, και ότι πιστεύει πως η Σαράποβα θα μπορέσει να είναι κανονικά στην Βραζιλία.

Διαβάστε σχετικά

Σαράποβα: Δεν είχα ελέγξει τη νέα λίστα της WADA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ