ΣΠΟΡ

45 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τιτανομαχία Φρέιζιερ-Μοχάμεντ Άλι στη Νέα Υόρκη

45 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τιτανομαχία Φρέιζιερ-Μοχάμεντ Άλι στη Νέα Υόρκη
Wikipedia

Οι ιστορικοί του αθλήματος χαρακτήρισαν την αναμέτρηση, «Fight of the Century». 8 Μαρτίου του 1971 ο Jo Frazier κέρδιζε τον Muhammad Ali στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν σε έναν από τους κορυφαίους αγώνες στην ιστορία του σπορ.

Οι δύο θρύλοι της πυγμαχίας δικαιούνταν τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών. Ο Μοχάμεντ Άλι είχε κατακτήσει την ζώνη αήττητος από τον Σόνι Λίστον το 1964 στο Μαϊάμι. Τίτλο που υπερασπίστηκε μέχρι το 1967, όταν οι Αμερικανικές Αρχές του τον αφαίρεσαν μετά την άρνησή του να καταταγεί στον Στρατό.

Εν τη απουσία του ο επίσης αήττητος Τζο Φρείζιερ ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής νικώντας τον Μπάστερ Μάθις και τον Τζίμι Έλις. Η αντιπαλότητα που δημιουργήθηκε ανάμεσα στους δύο πρωταθλητές ήταν απίστευτη και όλοι περίμεναν με αγωνία την τιτανομαχία τους.

AliFrazierFightOfTheCentury


(Πηγή: Wikipedia)

Οι θέσεις γύρω από το ρινγκ κόστιζαν εκείνη την εποχή 150 $ ενώ οι δύο πρωταθλητές θα έπαιρναν αμοιβή 2,5 εκατομμύρια $ έκαστος. Η μάχη τους απέκτησε και «ταξική σημασία», με τον Άλι να εκπροσωπεί τα προοδευτικά κινήματα, την κοινότητα των Αφροαμερικανών και τους «επαναστάτες» της εποχής, ενώ ο Φρέιζιερ (αν και ο ίδιος Αφροαεμρικανός) τα πιο συντηρητικά στρώματα της Αμερικανικής κοινωνίας και τους «λευκούς».

Όλοι ήθελαν μια θέση μπροστά. Μάλιστα ο Φράνκ Σινάτρα, που δεν κατάφερε να βρει εισιτήριο, μετατράπηκε σε φωτογράφο του περιοδικού LIFE, ώστε να είναι δίπλα στην δράση. Ενώ ο Μπαρτ Λανκάστερ έκανε τον εκφωνητή του αγώνα! Και οι δύο αθλητές αποζημίωσαν τον κόσμο πηγαίνοντας σε 15 γύρους με τους κριτές να αποφασίζουν ομόφωνα, ότι ο Φρέιζιερ ήταν ο νικητής.

Δυο χρόνια αργότερα ο Τζορτζ Φόρμαν θα πάρει τον τίτλο του Φρέζιερ, ενώ ο Άλι δεν θα δεχθεί ποτέ δημόσια την ήττα του (οι «λευκοί κριτές» τον αδίκησαν, συνήθισε να λέει). Θα κερδίσει την ρεβάνς από τον αντίπαλο του τον Ιανούαριο του 1974 και τον Φόρμαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στο Ζαϊρ.

The Rumble in the Jungle poster


(Πηγή: Wikipedia)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ