ΣΠΟΡ

Μέσι vs. Μαραντόνα: Τα κοινά μέσα στο γήπεδο και οι μεγάλες διαφορές εκτός

Μέσι vs. Μαραντόνα: Τα κοινά μέσα στο γήπεδο και οι μεγάλες διαφορές εκτός
AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Λιονέλ Μέσι και Ντιέγκο Μαραντόνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συγκρίνουν τους δύο κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Αργεντινής. Η μάχη για τον κορυφαίο, όμως, προκαλεί... σύγχυση και αντικρουόμενες απόψεις.

Οι δύο εμβληματικοί παίκτες της Αργεντινής μπορεί να έχουν εκ διαμέτρου αντίθετο χαρακτήρα, αλλά έχουν πολλά κοινά. Αρχής γεννωμένης από την Νιουελς Ολντ Μπόις. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα μετά το γκολ που πέτυχε απέναντι στην Οσασούνα έβγαλε την μπλούζα του κι αφιέρωσε το γκολ στον μεγάλο Ντιέγκο.

Με αφορμή αυτό το γκολ, άπαντες θυμήθηκαν τα κοινά και τις διαφορές που είχαν οι δύο αστέρες της Αργεντινής.

Ο Μέσι γεννήθηκε έναν χρόνο μετά τον άθλο της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1986 στο Μεξικό και έχει παρακολουθήσει από κοντά το ντεμπούτο του Μαραντόνα με την φανέλα της Νιούελς το 1993.

Το γκολ του Μέσι την Κυριακή έμοιαζε πάρα πολύ με αυτό του Ντιέγκο απέναντι στην Έμελετς, αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που οι δύο σταρ της Αργεντινής σημείωσαν πανομοιότυπα τέρματα.

Η εξαιρετική ατομική προσπάθειά του Μέσι εναντίον της Χετάφε το 2007, θύμισε σε όλους το γκολ του Ντιέγκο απέναντι στην Αγγλία για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου '86. Ενας αγώνας που έχει μείνει χαραγμένος για το «Χέρι του Θεού».

Την ίδια σεζόν, ο Μέσι δημιούργησε τη δική του στιγμή στο «Χέρι του Θεού» στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα εναντίον της Εσπανιόλ, ωθώντας έναν Αργεντινό σχολιαστή να φωνάξει: «Αυτός είναι ο Μαραντόνα ντυμένος ως Μέσι. Έχει μετενσαρκωθεί».

Οι δύο παίκτες είχαν και πολλά σωματικά προσόντα κοινά. Το αριστερό τους πόδι ήταν μαγικό, ενώ είχαν και παρόμοιο ανάστημα, ωστόσο οι χαρακτήρες τους ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εξωγηπεδική ζωή

Ο Μαραντόνα ήταν το επίκεντρο καθ 'όλη τη διάρκεια της γεμάτης καριέρας του και ήταν συχνά στις ειδήσεις για τις δραστηριότητες εκτός πεδίου.

Ωστόσο, αυτό βοηθούσε συχνά την εικόνα του, ιδιαίτερα στην Αργεντινή όπου χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν τους περιορισμούς COVID-19 για να θρηνήσουν τον ήρωά τους, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 60 ετών την Τετάρτη.

Αντίθετα ο Μέσι δεν έχει δώσει αφορμές για να σχολιαστεί η εξωγηπεδική του ζωή. Αμφότεροι παντρεύτηκαν τον παιδικό τους έρωτα, αν και στη συνέχεια ο Μαραντόνα χώρισε.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο που έχει «χτυπήσει» τον Λιονέλ Μέσι, ήταν όταν κρίθηκε ένοχος για φορολογική απάτη, μια κατηγορία που αντιμετώπισε επίσης κι ο Μαραντόνα

Αλλά ποιος κατατάσσεται ως ο καλύτερος παίκτης;

Ο Μαραντόνα σημείωσε 346 γκολ σε 679 αγώνες για τους συλλόγους και τη χώρα του σε όλους τους αγώνες. Η καριέρα του, όμως, είχε δύο τιμωρίες για απαγορευμένες ουσίες και κάποιους τραυματισμούς που τον άφησαν να μεγαλουργήσει μόνο οχτώ σεζόν.

Ο Μέσι, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του το 2004, έχει παίξει 855 αγώνες και σημείωσε 712 γκολ.

Ο σταρ της Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει περισσότερα τρόπαια με 10 τίτλους της La Liga και τέσσερα τρόπαια του Champions League.

Ο Μαραντόνα δεν κέρδισε ποτέ το κορυφαίο έπαθλο της Ευρώπης, αλλά αναγέννησε την Νάπολι και κατέκτησε δύο τίτλους της Serie A κι έναν τίτλο στο Κύπελλο UEFA, ενώ έμεινε στην Ιστορία ο άθλος με την Αργεντινή το 1986.

Ο Μέσι αν και είναι ο κορυφαίος σκόρερ της Αργεντινής, δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο. Ηττήθηκε στον τελικό του Μουντιάλ από τη Γερμανία το 2014 και έχει χάσει δύο τελικούς στο Κόπα Αμέρικα στα πέναλτι.

«Ο Μαραντόνα είναι σίγουρα ο καλύτερος παίκτης που έχω δει ποτέ, αλλά οι οπαδοί του Μέσι δεν πρέπει να θυμώνουν γιατί είναι μια διαφορετική εποχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και πρόσθεσε: «Θα μπορούσατε να βάλετε τον Μαραντόνα μαζί με 10 σκούπες και θα έκανε την ομάδα να κερδίσει».

«Ο Ντιέγκο ήταν πιο καλλιτεχνικός και πιο παθιασμένος, αλλά ο Μέσι έχει πετύχει περισσότερα», δήλωσε ο πρώην συμπαίκτης της Μαραντόνα, Τζορτζ Βαλντάνο.

«Δεν έχει νόημα να επιλέξουμε μεταξύ τους, έπαιξαν σε διαφορετικές εποχές.Ο Ντιέγκο ήταν πολύ πιο συναισθηματικός, αλλά ο Μέσι σκόραρε πολύ περισσότερα γκολ. Και οι δύο ήταν εξαιρετικά καλοί αλλά πολύ διαφορετικοί» τόνισε ο προπονητής της Ατλέτικο Μαδρίτης Ντιέγκο Σιμενόνε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ