ΣΠΟΡ

Πως εξελίσσεται η «μάχη» Cosmote TV – Nova για τις διεθνείς διοργανώσεις

Πως εξελίσσεται η «μάχη» Cosmote TV – Nova για τις διεθνείς διοργανώσεις
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Claude Paris

Πιο έντονος σε σχέση με το παρελθόν δείχνει να είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ελληνικών πλατφορμών συνδρομητικής τηλεόρασης, Cosmote TV και Nova, όσον αφορά το αθλητικό περιεχόμενο και ιδίως στο κομμάτι των διεθνών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Cosmote TV διατήρησε και για την τριετία 2021-2024 τα δικαιώματα για τη μετάδοση των αγώνων του Champions League και του Europa League, ενώ πήρε και εκείνα για το Europa Conference League, τη νέα ποδοσφαιρική διοργάνωση της UEFA που ξεκινά από την επόμενη σεζόν. Η τελευταία προσθήκη έχει τη δική της σημασία καθώς σε αυτήν θα συμμετέχουν οι 3 από τους συνολικά 4 εκπροσώπους (από 5 που ήταν τη φετινή σεζόν) που θα έχει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από την επόμενη σεζόν.

Συγκεκριμένα, η πρωταθλήτρια ομάδα της Super League θα συμμετέχει στο Champions League και οι υπόλοιποι 3 εκπρόσωποι θα πάνε στο Europa Conference League. Γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού.

Μία άλλη διαφοροποίηση, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, είναι πως το Mega θα μεταδίδει κάθε Τετάρτη θα μεταδίδει έναν από τους αγώνες του Champions League, κάτι που δεν συνέβαινε τα τελευταία χρόνια που η Cosmote TV είχε την αποκλειστική μετάδοση.

Για τις διοργανώσεις της UEFA έντονο ενδιαφέρον έδειξε και η Nova, η οποία έχοντας πλέον νέο μέτοχο (United Group) δείχνει πολύ περισσότερο επιθετική. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η προσφορά της Nova ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστική σε σχέση με εκείνη της Cosmote TV, δείγμα των προθέσεων που υπάρχουν για διαφορετική προσέγγιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Nova (μέσω κεντρικής συμφωνίας του United Group και για άλλες χώρες) απέκτησε τα δικαιώματα μετάδοσης του γερμανικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Bundesliga). Επιπλέον, οι πληροφορίες φέρουν τη Nova να έχει κλείσει και το ισπανικό πρωτάθλημα (La Liga) για την επόμενη σεζόν, ενώ αυτή τη σεζόν μεταδίδει και το ιταλικό (Serie A) αλλά και το γαλλικό πρωτάθλημα (Ligue 1).

Αν η Nova διατηρήσει τα δικαιώματα του ιταλικού πρωταθλήματος για την επόμενη σεζόν -ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα- τότε η Cosmote TV θα έχει από τα μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης μόνο την αγγλική Premier League. Γι’ αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Cosmote TV σκοπεύει να διεκδικήσει δυναμικά το ιταλικό πρωτάθλημα.

Το αθλητικό περιεχόμενο θεωρείται κλειδί για το πόσο ελκυστικό είναι ένα πακέτο συνδρομητικής τηλεόρασης και γι’ αυτό υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον από Cosmote TV και Nova. Το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός ενισχύεται αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην «επαναδραστηριοποίηση» της Nova μετά την έλευση της United Group, η οποία δείχνει ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα του περιεχομένου.

Υπενθυμίζεται πως η Nova έχει ακόμη τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της ελληνικής Super League αλλά και της Euroleague, ενώ από για την Cosmote TV πέραν του Champions League και της Premier League, ένα από τα ισχυρά χαρτιά είναι το ΝΒΑ, η δημοτικότητα του οποίου έχει ενισχυθεί λόγω και του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα παράμετρος σχετίζεται με τις συμφωνίες που έχει η Nova με Vodafone και Wind με τις δύο τελευταίες να έχουν συμπεριλάβει στα πακέτα συνδρομητικής τηλεόρασης που προσφέρουν (Vodafone TV και Wind Vision) τα κανάλια Novasports. Αν η Nova διαθέτει πιο πλούσιο αθλητικό περιεχόμενο, τότε είναι πιθανό να προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων της με Vodafone και Wind. Κάτι που επίσης αναμένεται με ενδιαφέρον από τους παρατηρητές της αγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ