ΣΠΟΡ

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0: Νίκη για τους «ερυθρόλευκους»

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0: Νίκη για τους «ερυθρόλευκους»

«Ερυθρόλευκο» βάφτηκε το πρώτο ντέρμπι του 2021 καθώς ο Ολυμπιακός επικράτησε 3-0 της ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Οι Πειραιώτες ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, σκόραραν δις με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί (13’ και 68’) άντεξαν στην πίεση της Ένωσης στο δεύτερο μέρος, που είχε δοκάρι με τον Πέτρο Μάνταλο ένα λεπτό πριν το δεύτερο τέρμα του Μαροκινού και με το πέναλτι του Ματιέ Βαλμπουενά στο 94’ «κλείδωσαν» το «τρίποντο» και διατηρήθηκαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Το «συγκρότημα» του Πέδρο Μαρτίνς αποσπάστηκε έξι βαθμούς από τον Άρη, που αγωνίζεται τη Δευτέρα στη Λαμία απέναντι στην τοπική ομάδα, αλλά και επτά από τον ΠΑΟΚ, που έμεινε στην ισοπαλία (1-1) με την ΑΕΛ στο Αλκαζάρ. Από την άλλη, η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ έκανε ποδαρικό με το… αριστερό, έμεινε στους 24 πόντους και είναι στο -11 από την κορυφή, έχοντας απόσταση πέντε βαθμών από τον Παναθηναϊκό που είναι στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα πρώτα λεπτά. Οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς άσκησαν πίεση προς την περιοχή της Ένωσης, αναζητώντας τους διαδρόμους για την εστία του Τσιντώτα, έχοντας στόχο ένα γρήγορο τέρμα, που θα έκανε πιο εύκολα τα πράγματα στην συνέχεια.

Πάντως, η πρώτη… επίσκεψη στα αντίπαλα καρέ ήρθε από την ΑΕΚ, στο 4’ με τον Ανσαριφάρντ να κάνει τη σέντρα, αλλά ο Σα ενήργησε σωστά και μπλόκαρε προ του Γκαρσία. Πέντε λεπτά αργότερα, οι Πειραιώτες είχαν την πρώτη τους απειλή στο ντέρμπι. Ήταν το 9ο λεπτό, όταν ο Καμαρά άνοιξε εξαιρετικά στα αριστερά στον Χολέμπας, αυτός έκανε την παράλληλη σέντρα, αλλά ο Ελ Αραμπί στο πρώτο δοκάρι δεν κατάφερε να στοχεύσει σωστά και η μπάλα πέρασε άουτ.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού έφερε… καρπούς, λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στο 13’ με… δράστη τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Οι Νταμπλούχοι βρήκαν ένα ακόμα ρήγμα από τα αριστερά, ο Εμβιλά έκανε τη σέντρα και ο Μαροκινός φορ με κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι, νίκησε τον Τσιντώτα και άνοιξε το σκορ. Ο «Δικέφαλος» προσπάθησε να αντιδράσει άμεσα, αλλά στο 18’ ο Σα ήταν στην σωστή θέση και μπλόκαρε την κεφαλιά του Ανσαριφάρντ από το ύψος του πέναλτι.

Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν για ένα δεύτερο τέρμα, αλλά στο 28’ η κεφαλιά του Βρουσάι, έπειτα από σέντρα του Ραφίνια πέρασε άουτ, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο Φορτούνης έκανε τη μπαλιά για τον Ελ Αραμπί, αλλά ο Τσιντώτας πρόλαβε και μπλόκαρε. Μάλιστα, στο 32’ ο Φορτούνης βρέθηκε σε θέση… βολής από πλάγια θέση, όμως, το σουτ που έκανε πέρασε άουτ. Στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους, η ΑΕΚ προσπάθησε να γίνει… απειλητική, κυρίως με στημένες μπάλες, αλλά δεν κατάφερε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον Σα, με τον Ολυμπιακό να πηγαίνει στα αποδυτήρια με προβάδισμα (1-0).

Στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Μανόλο Χιμένεθ θέλησε να αλλάξει την εικόνα της ομάδας του και να την κάνει πιο επιθετική. Για τον λόγο αυτό πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους Ολιβέιρα, Γαλανόπουλο και Σβάρνα αντί των Ανσαριφάρντ, Γκαρσία και Μπακάκη, αντίστοιχα, άλλαξε τον σχεδιασμό σε 4-3-3, έχοντας τους Σιμόες, Κρίστιτσιτς και Γαλανόπουλο στον άξονα και έφερε τον Μάνταλο στα αριστερά, με τον Λιβάγια να πηγαίνει στα δεξιά.

Οι αλλαγές του Ισπανού κόουτς έφεραν και αλλαγή σκηνικού. Η ΑΕΚ ήταν αυτή που είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ήταν εμφανώς πιο απειλητική προς την εστία του Σα. Μάλιστα, στο 51’ ο Ολιβέιρα έκανε εξαιρετική κίνηση από τα πλάγια, μπήκε στην περιοχή, γύρισε προς το πέναλτι, αλλά ο Σιμόες δεν σημάδεψε σωστά σε κενή εστία και έστειλε την μπάλα άουτ. Το παιχνίδι είχε πάρει μία… άγρια ομορφιά, καθώς ο ρέφερι δεν έδειξε… διάθεση να «περιορίσει» τα σκληρά μαρκαρίσματα, κυρίως στην μεσαία γραμμή, με τον Πέδρο Μαρτίνς να… απαντά με την είσοδο του Βαλμπουενά αντί του Μπρούμα που είχε «κιτρινιστεί».

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν να λειτουργούν καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και στο 64’ ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί σπατάλησε μοναδική ευκαιρία για το δεύτερο προσωπικό του τέρμα, όταν θέλησε να κάνει την προβολή, ωστόσο δεν βρήκε την μπάλα όπως θα ήθελε και αυτή πέρασε άουτ.

Μάλιστα, τρία λεπτά αργότερα, η Ένωση έφτασε μία… ανάσα από την ισοφάριση. Ήταν το 67ο λεπτό, όταν ο Μάνταλος βρέθηκε μόνος απέναντι από τον Σα, υπό την πίεση του Μπα έκανε το σουτ, ο Πορτογάλος τερματοφύλακας απέκρουσε με το σώμα, η μπάλα βρήκε στον αμυντικό του Ολυμπιακού, οι «κιτρινόμαυροι» διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, αλλά στην εξέλιξη της φάσης, το νέο σουτ του αρχηγού του «Δικέφαλου» σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας των Πειραιωτών.

Από την στιγμή που η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να μετουσιώσει σε γκολ τις δύο κλασικές ευκαιρίες που είχε μπροστά στα καρέ του Ζοσέ Σα, ο Ολυμπιακός κατάφερε και την πλήγωσε, σε μία φάση διαρκείας. Συγκεκριμένα, στο 68ο λεπτό, έπειτα από σέντρα από τα δεξιά, Τσιντώτας και Κρίστιτσιτς μπερδεύτηκαν και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή, έγραψε το 2-0 για τους Νταμπλούχους Ελλάδας.

Στα επόμενα λεπτά οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να πιέζουν με στόχο να πετύχουν ένα γρήγορο γκολ που θα τους έβαζε και πάλι στην διεκδίκηση ενός θετικού αποτελέσματος. Ωστόσο, αυτή η τακτική προκάλεσε κάποια ρήγματα από την πλευρά των γηπεδούχων, κυρίως με τον Ραντζέλοβιτς από τα δεξιά, αλλά και από τον άξονα με τον Καμαρά, όπως στο 76’ όπου το σουτ του τελευταίου δεν βρήκε στόχο και πέρασε άουτ.

Η ένταση μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων ήταν έκδηλη και φάνηκε καθαρά και λίγο πριν το τέλος, όταν οι Μάνταλος και Χολέμπας είχαν έναν έντονο διάλογο, σε φάουλ του Μπα στον Γαλανόπουλο. Μάλιστα, στο 82’ από την εκτέλεση του φάουλ, ο Νεντελτσεάρου πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Τάνκοβιτς απείλησε και πάλι με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ από κοντινή απόσταση, όμως, η μπάλα πέρασε άουτ, εκατοστά δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Σα.

Ωστόσο, ο Ολυμπιακός κατάφερε να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη του στις καθυστερήσεις, όταν στο 92’ ο Σιμόες κράτησε τον Βαλμπουενά μέσα στην περιοχή, ο Γάλλος βρέθηκε στο έδαφος και ο διαιτητής του ντέρμπι έδειξε το σημείο του πέναλτι. Από την άσπρη βούλα, ο βραχύσωμος σταρ των «ερυθρόλευκων» σημάδεψε σωστά, νίκησε τον Τσιντώτα και διαμόρφωσε το τελικό 3-0.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ