ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Μακάμπι 81-63: Άμυνα για σεμινάριο, κυριαρχία στα καλάθια

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Μακάμπι 81-63: Άμυνα για σεμινάριο, κυριαρχία στα καλάθια

Σε έναν από τους πιο απολαυστικούς -για τους φιλάθλους του- αγώνες της φετινής σεζόν, ο Παναθηναϊκός ισοπέδωσε (81-63) στο ΟΑΚΑ τη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Γιάννη Σφαιρόπουλου, κυριαρχώντας στα δύο καλάθια.

Με μοναδική εξαίρεση την τρίτη περίοδο, όταν και από το +18 βρέθηκε στο +3, αλλά με τον φετινό αρχηγό του, Ιωάννη Παπαπέτρου να έχει επιστρέψει στο παρκέ και να «πυροβολεί» ακατάπαυστα από τα 6.75μ. «σκότωσε» τα όνειρα των αντιπάλων του για ανατροπή.

Η συνολική εικόνα ήταν... τρομακτική για τους αντιπάλους, μιας και ο Παναθηναϊκός που δημιουργεί ο Όντεντ Κάτας έχει ξεκάθαρες αρχές και τη δυναμική να κυριαρχεί τόσο στην άμυνα με τα μεγάλα κορμιά, όσο και στην επίθεση με καθαρό μυαλό και τρομερή δύναμη μέσα στο καλάθι.

Αυτή τη φορά, πλήν του Παπαπέτρου που ήταν πρώτος σκόρερ με 20 πόντους, την ομάδα οδήγησαν οι εξαιρετικοί Άαρον Ουάιτ και Ντίνος Μήτογλου, ενώ για μια ακόμα φορά ξεχώρισε φυσικά και ο Μάριο Χεζόνια, γεμίζοντας τη στατιστική του σε μόλις 23 λεπτά (12 π., 4 ριμπ., 3 ασ., 3 κλ.)

Η διακύμανση του αγώνα

Ο κόουτς Κάτας δεν άλλαξε συνήθειες και ξεκίνησε με ψηλό σχήμα, βάζοντας μαζί στην πεντάδα Χεζόνια και Παπαπέτρου, έχοντας Ουάιτ και Μήτογλου στη front line και τον Σαντ Ρος σε ρόλο οργανωτή. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος με τη σειρά του επίσης δεν εξέπληξε επιλέγοντας να βάλει πίεση σε όλο το γήπεδο και κυρίως στο κατέβασμα της μπάλας από το Σαντ Ρος. Γεγονός που έβαλε δύσκολα στους «πράσινους» και τους οδήγησε σε αρκετά λάθη.

Αυτό όμως είναι και η μοναδική παραφωνία σε μια κατά τα άλλα ΤΕΛΕΙΑ πρώτη περίοδο σε άμυνα και επίθεση. Με την επιστροφή του Παπαπέτρου να... βγάζει μάτια, κυρίως στην άμυνα, το Τριφύλλι «έπνιξε» τη Μακάμπι και δέχθηκε μόλις 9 πόντους στα πρώτα 10 λεπτά. Με ένα εκρηκτικό ξεκίνημα του Χεζόνια και ωραίες συνεργασίες Ουάιτ και Μήτογλου, ο Παναθηναϊκός πήρε από νωρίς προβάδισμα (11-3), φτάνοντας στη μεγαλύτερη διαφορά των 18 πόντων (25-7) με τρίποντο του Χεζόνια, λίγο πριν κλείσει η πρώτη περίοδος (25-9). Είναι χαρακτηριστικό πως η αξιολόγηση των ομάδων σε αυτό το διάστημα ήταν 32 για τον Παναθηναϊκό και -1 για τη Μακάμπι.

Στο δευτερο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός έφτασε και πάλι στο +18 με καλάθι του Παπαγιάννη (34-16), αλλά η Μακάμπι με ένα σερί 7-0 μείωσε στους 11 (34-23), πριν «πιάσουν δουλειά» οι Ουάιτ και Μήτογλου (με δημιουργό τον Χεζόνια σε δύο περιπτώσεις) και φέρουν το +16 με ωραίες συνεργασίες. Το ημίχρονο έκλεισε στο 43-30 με το πρώτο τρίποντο του Ουίλμπεκιν.

Η τρίτη περίοδος ήταν καταστροφική για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος ξαφνικά... σταμάτησε να παίζει άμυνα, με τη Μακάμπι στον αντίποδα να πιέζει και να οδηγεί σε λάθη και «σκοτωμένες» επιθέσεις τους «πράσινους». Με ένα γρήγορο 5-0 έριξε τη διαφορά στους 8 (43-35), πριν αναλάβει δράση ο Παπαπέτρου και με 8 δικούς του πόντους (κατά κύριο λόγο) επαναφέρει το +16 (56-40). Κάπου εκεί όμως ο Παναθηναϊκός σταμάτησε να λειτουργεί σε άμυνα και επίθεση, η Μακάμπι έβαλε και κάποια μεγάλα σουτ με Ουίλμπεκιν και Ντιμπαρτολομέο και έριξε τη διαφορά στους 3 στο τέλος του δεκαλέπτου (58-55) με σερι 2-15!

Το «καμπανάκι» αυτό έφερε μια πρώτη αντίδραση με την έναρξη του 4ου δεκαλέπτου. Με ένα σερί 9-0 επανέφερε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (67-55), με το πρώτο καλάθι της Μακάμπι στην τελευταία περίοδο να έρχεται μετά από 5 λεπτά με φλόουτερ του Ουίλμπεκιν. Ο κορυφαίος των νικητών, Ιωάννης Παπαπέτρου, που απέδειξε πόσο έλειψε στα προηγούμενα ματς, με μεγάλα καλάθια «σφράγισε» ουσιαστικά τη νίκη, με τον Ουάιτ με ωραίο κάρφωμα και ένα ακόμα καλάθι του Παπαγιάννη να φέρνουν τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της, στο +22 (81-59), πριν ο αγώνας κλείσει στο τελικό 81-63.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ