ΣΠΟΡ

Μεγάλη έρευνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς ομάδες

Μεγάλη έρευνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς ομάδες
INTIME SPORTS / ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στο Total Football του OPEN παρουσιάστηκε η πρώτη μεγάλη ποδοσφαιρική έρευνα στην Ελλάδα. Σε πανελλήνιο δείγμα 2.000 ατόμων αναζητήσαν ποια ομάδα υποστηρίζουν οι φίλαθλοι, αν επηρεάστηκε το ενδιαφέρον τους για το ποδόσφαιρο την εποχή της πανδημίας, τι γνώμη έχουν για την αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου και την παρεμβατικότητα του υφυπουργού Αθλητισμού, μαζί με άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ολυμπιακός παραμένει η πιο δημοφιλής ομάδα στην Ελλάδα, με ποσοστό 28%, ενώ ο Παναθηναϊκός τον ακολουθεί από κοντά με 26%. Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει σημαντική άνοδο σε σύγκριση με παλαιότερες έρευνες τόσο στην επικράτεια με 18% όσο και στις περιοχές Μακεδονίας και Θράκης, όπου βγάζει εύκολα… αυτοδυναμία με το εντυπωσιακό 59%, κεφαλαιοποιώντας τις πολύ σημαντικές επιτυχίες της τελευταίας πενταετίας με τις κατακτήσεις ενός πρωταθλήματος και τριών κυπέλλων. Στην τέταρτη θέση με 13% είναι η ΑΕΚ, η οποία επίσης παρουσιάζει μικρή αύξηση του ποσοστού των φιλάθλων της μετά το πρωτάθλημα του 2018, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Αρης με 3%.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ τα στοιχεία της έρευνας

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ALCO, Κώστας Παναγόπουλος, που παρουσίασε την έρευνα ζωντανά στο στούντιο του «Total Football», σχολίασε:

«Η πρώτη μεγάλη έρευνα για το ποδόσφαιρο μετά από πολλά χρόνια, αναδεικνύει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το άθλημα, που αποτελεί ισχυρή συνήθεια ζωής και ταυτοχρόνως υψηλής εμπορικής αξίας «προϊόν». Παρά την αρνητική αξιολόγηση του πρωταθλήματος της Super League, με δεδομένη την ευρεία κοινωνική του βάση, αλλά και την απήχηση του σε δυναμικές ηλιακά ομάδες, το ποδόσφαιρο μπορεί να αυξήσει την απήχηση του στην ελληνική κοινωνία. Προϋπόθεση, τόσο οι φορείς που το διοικούν, όσο και η Πολιτεία, να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις».

O κ. Παναγόπουλος πρόσθεσε: «Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα διατηρεί μία ευρύτατη κοινωνική βάση και το αντιμετωπίζουμε και ως ισχυρή συνήθεια αλλά και ως ένα πολύ δυνατό εμπορικά προϊόν. Με δεδομένο μάλιστα πως οι νεότερες ηλικίες δηλώνουν πως ενδιαφέρονται περισσότερο, αν βελτιωθούν κάποια πράγματα και αν εκλείψουν ή περιοριστούν κάποιες παθογένειες, η εκτίμησή μου είναι πως στα επόμενα χρόνια η απήχησή του μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Καλεσμένοι για σχολιασμό της έρευνας ήταν οι:

Γιάννης Τσιμιτσέλης: «Είναι λογικό οι Ολυμπιακοί επειδή παίρνουμε το πρωτάθλημα να κρίνουμε θετικά τη Super League. Αυτό δεν ισχύει όμως, δεν έχουμε καλό ποδόσφαιρο όπως παλαιότερα με πολλά λεφτά και μεγάλες μεταγραφές. Ήμασταν σε ανώτερο επίπεδο παλιά στο ποδόσφαιρο. Ήταν ευχή και κατάρα το Euro που πήραμε, δεν το κεφαλαιοποιήσαμε και φαίνεται. Ό,τι προσπάθειες και να κάνουν οι μεγάλες ομάδες με ακαδημίες γίνονται από ιδιώτες, η πολιτεία βάζει εμπόδια στο ποδόσφαιρο. Θα πρέπει το ποδόσφαιρο να είναι ανάταση ψυχής, να πας με τα παιδιά σου. Το σκεφτόμαστε πολύ να πάμε στο γήπεδο, για τη βία και το χαμηλό θέαμα. Εγώ μετά την πανδημία θα γυρίσω στο γήπεδο, ελπίζοντας ότι σύντομα θα προχωρήσει η ζωή μας».

Μελέτης Ηλίας: «Δεν περίμενα την ΑΕΚ πίσω από τον ΠΑΟΚ. Πάντως και λίγοι να είμαστε οι ΑΕΚτζήδες κάνουμε για πολλούς. Είμαι αισιόδοξος. Περίμενα λιγότερους τους Παναθηναϊκούς. Η χρυσή εποχή των Παναθηναϊκών ήταν πριν 20 χρόνια, τότε ήταν έφηβοι σήμερα είναι μπαμπάδες και έτσι δικαιολογείται το ποσοστό στην έρευνα.

Χάνεις στον αυθορμητισμό με το VAR, αλλά κερδίζεις σε αξιοπιστία που για χρόνια οι οπαδοί αμφισβητούσαν. Φαίνεται από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτό. Η κατάταξη μας, αν ανέβει, αυτό θα είναι κέρδος όλων των ομάδων. Είναι κρίμα γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει δείξει σημάδια βελτίωσης και ότι μπορεί το παραπάνω, αλλά αυτή την περίοδο και τελευταία είμαστε όλο και πιο χαμηλά. Δε θα πάμε ούτε στο ΟΥΕΦΑ. Είμαι από αυτούς που χαίρονται με τις νίκες του ΠΑΟΚ με Μπενφίκα και Μπεσίκτας, με το ότι ο Ολυμπιακός έκανε πελάτη την Άρσεναλ».

Γιώργος Μαυρίδης: «Εγώ θέλω να πω ότι με εντυπωσιάζει το ποσοστό του ΠΑΟΚ που είναι τρίτος. Κάθε οπαδός θέλει να πιστεύει ότι η ομάδα του είναι η μεγαλύτερη, αλλά για αυτό γίνονται οι έρευνες. Είναι μεγάλη έκπληξη που βρίσκομαι πάνω από την ΑΕΚ γιατί είναι στις ομάδες της πρωτεύουσας που έχει τον περισσότερο κόσμο εκεί. Ο ΠΑΟΚ γιγαντώθηκε από τότε που ανέλαβε ο Ιβάν Σαββίδης, πήρε πρωτάθλημα, τα Κύπελλα και υπάρχει ένα όραμα. Το ζω ως Θεσσαλονικιός αυτό. Είχα να δω πρωτάθλημα από το 1985 και βλέπεις ότι παρότι υπάρχει μία μουρμούρα για την εικόνα της ομάδας, αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ είναι τρίτος και έχει περάσει την ΑΕΚ που είναι μεγάλη δύναμη και ως ομάδα και οπαδικά.

Έζησα σαν φίλαθλος του ΠΑΟΚ να είμαι στο γήπεδο με 25 χιλιάδες κόσμο και να διαβάζω την ώρα του αγώνα ότι η ομάδα μου υποβιβάζεται. Είναι απίστευτο. Δε χρειάζεται να πω παραπάνω. Αυτό δείχνει ότι η πολιτεία και ο Αυγενάκης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Τεράστιο λάθος. Αν γινόταν κάτι στην Τούμπα τότε η πολιτεία δε θα έφταιγε;»

Θάνος Πετρέλης: «Τα νούμερα που είδα για τον Παναθηναϊκό με εξέπληξαν. Όχι γιατί δεν έχουμε κόσμο, αλλά για την τελευταία δεκαετία. Θεωρούσα ότι οι νεαρές ηλικίες ίσως έφευγαν σε άλλες ομάδες. Στην ουσία είναι 50-50 με τον Ολυμπιακό και παρότι 10 χρόνια είμαστε δύσκολα, πιστεύω ότι αν φτιάξουν τα πράγματα και πάνε στο 70% των καλών πορειών που είχαμε, θα γίνουμε η πρώτη δύναμη. Τέλη δεκαετίας ‘90 πήγαινα πολύ στο γήπεδο. Τότε είχε 35 χιλιάδες κόσμο στο γήπεδο. Αυτό μου έχει λείψει. Όπως πάνε τα πράγματα συμφωνώ με την έρευνα, το πρωτάθλημα έχει πέσει πάρα πολύ. Σίγουρα το VAR βοηθά να μη βλέπουμε τα αίσχη του παρελθόντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ