ΣΠΟΡ

Έξτρα μέτρα ασφαλείας εξετάζει η Γαλλία ενόψει της διοργάνωσης της τελικής φάσης του EURO 2016

Έξτρα μέτρα ασφαλείας εξετάζει η Γαλλία ενόψει της διοργάνωσης της τελικής φάσης του EURO 2016
ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Ian Langsdon

Σε συναγερμό βρίσκεται από το πρωί και η Γαλλία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του EURO 2016 που θα φιλοξενήσει τον Ιούνιο και εξετάζεται ήδη η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας για τις ημέρες των αγώνων, τόσο στα γήπεδα, κυρίως όμως στις FAN Zones στις διάφορες πόλεις.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουζνέβ μιλώντας στο AP, τόνισε ότι θα εξεταστούν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να εμπεδωθεί το συνολικό αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους φιλάθλους, που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Γαλλία για τα παιχνίδια.

Ιδιαίτερος πονοκέφαλο αποτελούν οι fan zones, στις οποίες συγκεντρώνονται μεγάλες μάζες φιλάθλων, και για τα διάφορα events, που διοργανώνονται καθημερινά, αλλά και τις ημέρες διεξαγωγής των παιχνιδιών, για όσους δεν έχουν βρει εισιτήριο για το γήπεδο.

6508951


(FAN ZONE EURO 2008 Αυστρία / Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Georgi Licovski)

Η πρόσβαση μέχρι τώρα ήταν πιο χαλαρή (από την άποψη των μέτρων ασφάλειας) σε σχέση με τα στάδιο, κάτι που θα αλλάξει πιθανότατα και πλέον θα είναι εξίσου δύσκολο να εισέλθει σε αυτά. Με δεδομένο πάντως ότι βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, σε ανοιχτούς χώρους (πχ πάρκα, πλατείες) είναι πολύ δύσκολο να αποτραπούν επιθέσεις αυτοκτονίας στο συγκεντρωμένο πλήθος χωρίς αστυνομοκρατία, όμως οι Γάλλοι διοργανωτές δεν θέλουν να χαλάσουν το εορταστικό κλίμα.

6508861


(FAN ZONE EURO 2008 Αυστρία / Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Georgi Licovski)

Ο Υπουργός αποκάλυψε ότι θα δοθεί έξτρα κονδύλι 2 εκατομμυρίων € για την τοποθέτηση συστήματος βιντεοπαρακολούθησης, ενώ οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 10 χιλιάδες υπάλληλοι ασφάλειας θα προσληφθούν, με αποκλειστικό έργο τον εξονυχιστικό έλεγχο σε όλα τα check points (γηπέδων και μη).

Αξιωματούχοι της Κυβέρνησης επιφορτισμένοι με τον τομέα ασφαλείας αποκάλυψε τέλος ότι από το πρωί θα γίνεται καθημερινά σάρωση όλων των χώρων των fan zones με ειδικά μηχανήματα για την ύπαρξη μεταλλικών ύποπτων αντικειμένων. Ενώ οποιοσδήποτε φίλαθλος εντοπιστεί (μέσω του συστήματος παρακολούθησης) με μεγάλους σάκους θα θεωρείται ύποπτος και θα ελέγχεται αυτόματα, πριν προσεγγίσει τον χώρο.

EURO χωρίς κόσμο!

Ισχυρά μέτρα ασφαλείας προανήγγειλε και ο αντιπρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, Τζιανκάρλο Αμπέτε, μιλώντας στο Ιταλικό Radio24, και δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η διοργάνωση μπορεί να γίνει και κεκλεισμένων των θυρών!

«Δεν πρόκειται για μια διοργάνωση που μπορεί να καθυστερήσει ή να αναβληθεί. Δεν μπορούμε να απορρίψουμε την πιθανότητα να παίξουμε σε άδεια γήπεδα, αν δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός την τρομοκρατία».

Περίπτωση αναβολής πάντως δεν υφίσταται όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση, που εξέδωσε η UEFA για τα γεγονότα των Βρυξελλών.

Η ανακοίνωση της UEFA

Μετά από τα σημερινά γεγονότα των Βρυξελλών, η UEFA επιθυμεί να επαναβεβαιώσει την αφοσίωσή της στην τοποθέτηση της ασφάλειας στην κορυφαία προτεραιότητα των οργανωτικών πλάνων του Euro 2016.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Euro 2016 και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της διοργάνωσης του τουρνουά θα συνεχίσουν την κοινή δουλειά τους και θα ελέγχουν διαρκώς το μέγεθος του ρίσκου για το τουρνουά και τα αντίστοιχα οργανωτικά πλάνα.

Για πάνω από τρία χρόνια, η Επιτροπή Ασφάλειας του Euro 2016 συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές για την ανάπτυξη των πιο κατάλληλων μηχανισμών για την εγγύηση ενός ασφαλούς τουρνουά και λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό να διασφαλιστεί για όλους τους εμπλεκόμενους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ