ΣΠΟΡ

European Super League: Δικαστική απόφαση-«βόμβα» για FIFA και UEFA

European Super League: Δικαστική απόφαση-«βόμβα» για FIFA και UEFA

Στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει ξεσπάσει «πόλεμος» μετά την ανακοίνωση 12 συλλόγων «κολοσσών» για τη δημιουργία της European Super League. UEFA, FIFA και κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο με στόχο να αποτρέψουν τα σχέδια τους.

Τόσο η UEFA, όσο κι η FIFA είναι αποφασισμένες να το φτάσουν στα άκρα, κάνοντας λόγο για αποκλεισμούς τόσο συλλόγων, όσο και παικτών που θα αγωνιστούν στην ESL. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να αποβάλει από φέτος τις Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι από το Champions League και τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ από το Europa League.

Επίσης, ο πρόεδρος της, Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει ξεκαθαρίσει ότι οι παίκτες που θα αγωνιστούν στην «κλειστή» λίγκα θα αποκλειστούν από το Μουντιάλ και το Euro.

Μέσα στον... γενικότερο χαμό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάνθηκε ότι καμία από τις δύο (βλ. UEFA, FIFA) δεν μπορεί να εμποδίσει τους συλλόγους από το φτιάξουν τη δική τους «κλειστή» λίγκα. Είναι μια απόφαση που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αλλάζει τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής.

Η πρώτη νίκη της European Super League

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ουσιαστικά και μια πρώτη νίκη για την ESL, έστω κι αν είναι προσωρινή, καθώς η υπόθεση θα επανεξετασθεί. Επί της ουσίας μιλάμε για το πρώτο επεισόδιο ενός σίριαλ που αναμένεται να κρατήσει για αρκετό καιρό. Όπως και να έχει, πάντως, σε μια ημέρα με αρκετά «χτυπήματα» οι 12 σύλλογοι είχαν μια πρώτη θετική είδηση για εκείνους.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τον Guardian, η Τσέλσι κι η Μάντσεστερ Σίτι κάνουν δεύτερες σκέψεις. Στους δύο συλλόγους επικρατεί προβληματισμός μετά τις έντονες αντιδράσεις από τον κόσμο στην Αγγλία. Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι: «λιγότερες από τις μισές ομάδες που μετέχουν στο σχήμα των «12» είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν με κάθε κόστος».

«Συνωμότες σύλλογοι προσβάλουν τις αξίες»

Στο μεταξύ, την ίδια περίπου ώρα που η συγκεκριμένη είδηση είδε το φως της δημοσιότητας, οι 55 ομοσπονδίες-μέλη (ανάμεσα τους φυσικά κι η ΕΠΟ) και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της UEFA καταδίκασαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη διακήρυξη της «κλειστής» λίγκας. Αναλυτικά η ανακοίνωση...

«Το Συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενοποιημένος, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες. Η UEFA και οι ομοσπονδίες-μέλη της πιστεύουν σε ένα αληθινό ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις, αλληλεγγύη και αναδιανομή των πόρων, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού προς όφελος όλων και την προώθηση των ευρωπαϊκών και κοινωνικών αξιών.

Οι συνωμότες-σύλλογοι προφανώς απέτυχαν να δουν ότι το καθεστώς που μεμονωμένα επεδίωκαν δεν επετεύχθη και πως και οι ίδιοι αποτελούν μέρος ενός δυναμικού ευρωπαϊκού συστήματος στο οποίο όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στις επιτυχίες και τις απώλειες όλων. Συνιστά προσβολή των ευρωπαϊκών και των αθλητικών αξιών το να υποθέτουν ότι έχουν το δικαίωμα να διαχωριστούν και να διεκδικήσουν για τους ίδιους, την κληρονομιά που όλοι έχουν χτίσει.

Η UEFA, οι ομοσπονδίες-μέλη της και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο αντιστέκονται σθεναρά και θα πολεμήσουν αυτή την κίνηση των ιδιοκτητών των συλλόγων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Γνωρίζουμε, τι διακυβεύεται ηθικά και θα προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από μια εγωιστική συντεχνία, που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το παιχνίδι.

Είμαστε το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν είναι αυτοί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ