ΣΠΟΡ

Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ

Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ
EPA

Θλίψη στην παγκόσμια κοινή γνώμη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Γιόχαν Κρόιφ, σε ηλικία 68 ετών.

Ο εκ των κορυφαίων στην Ιστορία του αθλήματος ταλαιπωρείτο εδώ και χρόνια από σοβαρά καρδιακά προβλήματα, εντούτοις αυτός που τον νίκησε τελικά ήταν ο καρκίνος.

Ο Χέντρικ Γιοχάνες Κρόιφ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Άμστερνταμ στις 25 Απριλίου του 1947 και μεγάλωσε σε γειτονιά που βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από το παλιό γήπεδο του Άγιαξ. Έχοντας τη συμπαράσταση του πατέρα του που λάτρευε το ποδόσφαιρο, ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» αφιερώθηκε από πολύ μικρή ηλικία στο αγαπημένο του σπορ.

Όταν έχασε τον πατέρα του από ανακοπή καρδιάς, ο Κρόιφ αποφάσισε να τον κάνει υπερήφανο, μέσω αυτού που αγαπούσε περισσότερο από κάθε τι άλλο πλην, ίσως του τσιγάρου, που του προκάλεσε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας με το πέρασμα των χρόνων.

Ο Ολλανδός μαέστρος έκανε μεγάλη καριέρα στη Μπαρτσελόνα, ενώ φόρεσε και τις φανέλες των Λος Άντζελες Άζτεκς, Ουάσινγκτον Ντίπλοματς, Λεβάντε και Φέγενορντ. Υπηρέτησε την Εθνική Ολλανδίας 48 φορές πετυχαίνοντας 33 τέρματα, ενώ ως προπονητής κάθισε στον πάγκο του Άγιαξ, της Μπαρτσελόνα, αλλά και της εθνικής Καταλονίας.

Αν και παραδοσιακά, η κόντρα για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή όλων των εποχών επικεντρώνεται στους Μαραντόνα και Πελέ, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν με φανατισμό ότι θαυματουργός Ολλανδός τους ξεπερνούσε ή ήταν τουλάχιστον ισάξιός τους.

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική αδικία, τόσο για την Εθνική Ολλανδίας όσο και για τον ίδιο τον Κρόιφ, ήταν ότι στη χρυσή εποχή τους, οι Οράνιε δεν κατάφεραν να κατακτήσουν ούτε έναν τίτλο.

16430480

Ο Γιόχαν Κρόιφ στον τελικό Γερμανία-Ολλανδία στο Παγκόσμιο Κύπελλο '74 Πηγή: EPA/file photo

16430470

"Μάχη" Κρόιφ-Μπεκενμπάουερ στον τελικό του Μουντιάλ του 1974 Πηγή: EPA/file photo

Η ανακοίνωση του θανάτου

«Με θλίψη ανακοινώνουμε πως ο Γιόχαν Κρόιφ (68) έφυγε από τη ζωή έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, μετά από μια σκληρή μάχη με τον καρκίνο, στη Βαρκελώνη στις 24 Μαρτίου. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την οικογένειά του σε αυτές τις δύσκολες ώρες».

Δείτε κάποια σημαντικά στιγμιότυπα με πρωταγωνιστή τον "ιπτάμενο" Ολλανδό

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου θρηνεί για την απώλεια του Χιόχαν Κρόιφ

https://www.instagram.com/p/p

ΔΗΜΟΦΙΛΗ