ΣΠΟΡ

Πεπ Γκουαρντιόλα: «Δεν ήξερα ποδόσφαιρο πριν από τον Κρόιφ»

Πεπ Γκουαρντιόλα: «Δεν ήξερα ποδόσφαιρο πριν από τον Κρόιφ»
Reuters / Albert Gea FILES

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα ταξίδεψε στην Βαρκελώνη για την Μεγάλη Εβδομάδα και την κηδεία του Γιόχαν Κρόιφ και μίλησε αποκλειστικά σε τοπικό ραδιόφωνο για την σχέση του με τον μέντορα του στην Μπαρτσελόνα.

Η σχέση τους, μαθητή-δασκάλου και ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο μιλώντας στο RAC1 έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη για το πώς έζησε εκείνος τον Γιόχαν Κρόιφ, παραδεχόμενος με ειλικρίνεια ότι χρωστάει τα πάντα σε εκείνον.

«Δεν ήξερα τίποτα για το ποδόσφαιρο μέχρι να γνωρίσω τον Κρόιφ. Μας «άνοιξε» την πόρτα σε αυτό τον κόσμο. Θα μας λείψει που δεν τον έχουμε δίπλα μας, που δεν θα μπορούμε να τον δούμε άλλο πια. Αλλά η κληρονομιά που μας αφήνει είναι τεράστια. Όσοι τον γνώριζαν ήταν τυχεροί. Μας άφηνε να κάνουμε πολλά πράγματα. Εμείς απλώς τον ακολουθούσαμε, τον δικό του τρόπο. Προπονητές, βοηθοί προπονητών, σχολιαστές και πολλοί άλλοι σχετικοί με το άθλημα. Εάν αποφασίσαμε να γίνουμε προπονητές είναι γιατί μας έβαλε στο μυαλό την ιδέα, ότι μπορούμε να εξουσιάσουμε το άθλημα».

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα βρίσκεται στην Βαρκελώνη για το Άγιο Πάσχα μαζί με την σύντροφό του Κριστίνα και τα παιδιά του Μαρία, Μάριο και Βαλεντίνα και είχε να πει μια άγνωστη ιστορία του Κρόιφ με τον γιο του.

«Μια ημέρα θυμάμαι πήγαμε για δείπνο με την σύζυγο μου και τα παιδιά μου και συζητούσαμε για τον Γιόχαν. Ο γιος μου δεν ήξερε ποιος ήταν. Και έτσι με ρώτησε. Του εξήγησα ότι ήταν ένας από τους δασκάλους που πάντα θα ήθελες να έχεις δίπλα σου, γιατί θα σε βοηθούσε και θα σ’ έκανε να αγαπήσεις το σχολείο. Ο γιος μου τότε απάντησε: «Σαν τον Μέρλιν;». Ναι ήταν σαν τον Μέρλιν. Ήταν ένας τόσο μοναδικός άνθρωπος».

Για τον Γκουαρντιόλα η επιρροή του στον «οργανισμό Μπαρτσελόνα» ήταν καταλυτική.

«Γνωρίζουμε ότι η Μπαρτσελόνα είναι πολλά περισσότερα από το Γιόχαν. Αλλά η άφιξή του σε αυτή ήταν εκείνη που μας έμαθε να κάνουμε πράγματα. Μας βοήθησε να καταλάβουμε το ποδόσφαιρο. Οι συμβουλές του ήταν τόσο σημαντικές, μας εμψύχωνε πάντα να ακολουθούμε το ένστικτό μας όταν παίρνουμε αποφάσεις. Μας έλεγε ότι πάντα πρέπει να ακολουθούμε το ένστικτό μας γιατί ποτέ αυτό δεν θα μας αφήσει, δεν θα μας απογοητεύσει.

Συχνά αναρωτιέμαι τι θα έκανε ο Γιόχαν, σε περιπτώσεις όπως και στο παιχνίδι με τη Γιουβέντους. Τότε που είχα το σχοινί στο λαιμό μου. Με προστάτευσε όταν άρχισα την καριέρα μου. Κάθε μέρα με έβαζε να καθίσω και μου έδινε ένα μάθημα, στο πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι και να συμπεριφέρομαι απέναντι στα ΜΜΕ. Η κληρονομιά του είναι αιώνια», κατέληξε στην σχεδόν ωριαία συνέντευξή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ