ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-ΑΕΚ 78-72: Έκανε το 1-0 στην ημιτελική σειρά

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-ΑΕΚ 78-72: Έκανε το 1-0 στην ημιτελική σειρά
INTIME

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επικράτησε 78-72 της ΑΕΚ στον πρώτο ημιτελικό του ΟΑΚΑ και έκανε το 1-0 στη σειρά, έχοντας ως κορυφαίο τον πρώην άσο της Ένωσης, Χάουαρντ Σαντ Ρος (18 πόντους, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 3 κλεψίματα).

Με σκληρή άμυνα, στα όρια του φάουλ, η ΑΕΚ έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Δεν του έδωσε ελεύθερα σουτ, με αποτέλεσμα να είναι άστοχος, ενώ στην επίθεση στηρίχθηκε στην τριάδα των γκαρντ της (Μέικον, Κατσίβελη και Ζήση).

H εξέλιξη αγώνα

Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε πολύ καλά διαβασμένη αμυντικά στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα και κατάφερε να περιορίσει αισθητά τον Παναθηναϊκό. Είναι χαρακτηριστικό πως του επέτρεψε μόλις 15 πόντους και το κυριότερο να έχει ευστοχήσει μόλις σε ένα σουτ εντός παιδιάς στο πρώτο 5λεπτο, όταν και προηγήθηκε με 5-9.

Παράλληλα, βέβαια, στο ίδιο διάστημα ο Παναθηναϊκός, παρότι επιθετικά δυσκολευόταν να βρει λύσεις, στην άμυνα έβγαλε ενέργεια και περιόρισε την ΑΕΚ, η οποία πέτυχε το πρώτο σουτ εντός παιδιάς μετά από 4 αγωνιστικά λεπτά. Στο δεύτερο μισό του πρώτου δεκαλέπτου ανέλαβε δράση ο αρχηγός των πράσινων, Παπαπέτρου και με 9 συνεχόμενους πόντους κράτησε την ομάδα του σε απόσταση βολής, μιας και στην αντίπερα όχθη, ο Κατσίβελης τιμώρησε δύο κακές άμυνες των πράσινων με δύο συνεχόμενα τρίποντα.

Τελικά οι παίκτες του Κάτας, μετά το αρχικό 3-2 κατάφεραν με μία βολή του Μακ και δύο του Μήτογλου να πάρουν το προβάδισμα στο τέλος της περιόδου με 15-14.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε και πάλι με την ΑΕΚ να μπαίνει καλύτερα και με τους Ζήση και Μέικον να αναλαμβάνουν δράση πήρε προβάδισμα πέντε πόντων (17-22). Η απάντηση ήρθε μέσω Σαντ Ρος, ο οποίος πέτυχε 7 συνεχόμενους πόντους, ενώ ο Χεζόνια με ακόμα 2 οδήγησε το πράσινο σερί σε 9-0 (26-22). Η ΑΕΚ επέστρεψε και ξαναπέρασε μπροστά με τον Κατσίβελη να φτάνει τα 3/3 τρίποντα και τον Ζήση να παίρνει προσπάθειες πάνω του (28-31 και 30-33).

Αλλά το τέλος του ημιχρόνου ήταν καταπράσινο. Με εξαιρετικές άμυνες και έναν... σεληνιασμένο Μποχωρίδη, που πέτυχε 8 από τους επόμενους 10 πόντους (οι άλλοι δύο με τρομερό φόλοου-κάρφωμα του Παπαγιάννη), ο Παναθηναϊκός έκανε σερί 10-0 (40-33), ενώ προηγήθηκε και με 10 (45-35) για πρώτη φορά με 3 συνεχόμενες βολές του Παπαπέτρου. Ο Μέικον ωστόσο κράταγε το καλύτερο για το τέλος του πρώτου 20λεπτου, καθώς σκόραρε με απίθανο buzzer beater τρίποντο για το 45-38.

Δεκάλεπτο... ασανσέρ ήταν το τρίτο. Ο Παναθηναϊκός πήρε δύο ακόμα φορές διαφορά 10 πόντων (50-40 και 62-52), αλλά ενδιάμεσα η ΑΕΚ είχε μειώσει δύο φορές στους 3 (50-47 και 55-52) με τους Μορέιρα και Χρυσικόπουλο να μοιράζονται το μεγαλύτερο βάρος στο σκοράρισμα. Μια... έκρηξη του Σαντ Ρος με συνεχόμενους πόντους έδωσε το δεύτερο μεγάλο προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, αλλά η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την περίοδο με ένα σερί 5-0, για το 65-59.

Η ματσάρα του ΟΑΚΑ συνέχισε να είναι ντέρμπι και στην τέταρτη περίοδο, με την ΑΕΚ να έχει τις απαντήσεις κάθε φορά που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να πάρει διαφορά ασφαλείας. Ωστόσο, η σκληρή άμυνα των φιλοξενούμενων είχε ως συνέπεια να φορτωθούν με φάουλ κάποιοι παίκτες. Αρχικά ο Γόντικας και εν συνεχεία ο Μορέιρα χρεώθηκαν με 5 φάουλ. Ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε και χτύπησε μέσα στο καλάθι, αλλά η αστοχία στις βολές και κάποια μεγάλα καλάθια από τους Ζήση και Μέικον έφεραν τη διαφορά στο -3 (73-70) 2' και 39'' πριν από τη λήξη.

Σε εκείνο το σημείο, όμως, ο ούτως ή άλλως κορυφαίος των Κυπελλούχων Ελλάδας, Σαντ Ρος με ένα σπουδαίο καλάθι και φάουλ και καταπληκτική ασίστ στον Ουάιτ στη συνέχεια, «καθάρισε» τη νίκη για την ομάδα του και το 1-0 στην ημιτελική σειρά.

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 45-38, 62-57, 78-72

ΔΗΜΟΦΙΛΗ