ΣΠΟΡ

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-2: Κυπελλούχος Ελλάδας ο ΠΑΟΚ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κυπελλούχος Ελλάδας για το 2021 αναδείχθηκε ο «Δικέφαλος του Βορρά» με «χρυσό» σκόρερ τον Μίκαελ Κρμέντσικ στην… εκπνοή.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο μεγάλος νικητής του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, μια και επιβλήθηκε 2-1 του Ολυμπιακού με το τέρμα του Τσέχου επιθετικού στο 90ο λεπτό της αναμέτρησης. Οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν στο 8ο τρόπαιο στην διοργάνωση και αποτελούν την ομάδα της… πενταετίας στον δεύτερο τη τάξει θεσμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο Μίκαελ Κρμέντσικ ήταν ο… άσος από το «μανίκι» του Πάμπλο Γκαρσία, καθώς ο Ουρουγουανός «έριξε» στη… μάχη τον δυναμικό φορ στο δεύτερο ημίχρονο και ευτύχησε να του δώσει τον τίτλο. Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια είχε ανοίξει το σκορ στο 36’ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, ενώ ο Γιαν Εμβιλά ήταν αυτός που είχε ισοφαρίσει, προσωρινά, στο 50’.

Η σκακιέρα των προπονητών

Με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο στο αρχικό σχήμα παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός. Συγκεκριμένα, στο 3-4-3 ο Ζοσέ Σα ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Ρούμπεν Σεμέδο, Γιαν Εμβιλά και τον διεθνή στόπερ στην άμυνα. Στα δεξιά ήταν ο Θανάσης Ανδρούτσος, με τον Χοσέ Χολέμπας στα αριστερά. Στην μεσαία γραμμή ήταν οι Ανδρέας Μπουχαλάκης και Μαντί Καμαρά. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί ήταν στην κορυφή της επίθεσης και οι Αμρίντο Μπρούμα και Γιώργος Μασούρας του έδιναν βοήθειες από τα άκρα.

Από την άλλη, ο Πάμπλο Γκαρσία διατήρησε το 3-4-3 που είχε στα τελευταία ματς. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήταν στο τέρμα, οι Αντελίνο Βιεϊρίνια, Φερνάντο Βαρέλα και Άνχελ Κρέσπο δημιούργησαν την τριάδα στην άμυνα. Οι Ροντρίγκο Άλβες και Ραχμάν Μπάμπα ήταν στα άκρα, με τους Στέφαν Σβαμπ και Ντάγκλας Αουγκούστο στην μεσαία γραμμή. Οι Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Αμρ Ουάρντα κινούνται από τα άκρα, με τον Κάρολ Σβιντέρσκι να είναι στην κορυφή της επίθεσης.

Δυνατός ρυθμός στην εκκίνηση

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να αναζητούν τους διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Η πρώτη καλή στιγμή του ματς ήταν για τον Ολυμπιακό, όταν στο 13’ ο Μπρούμα βρέθηκε σε θέση βολής μέσα στην περιοχή και από πλάγια, έπιασε το σουτ, αλλά ο Πασχαλάκης αντέδρασε σωστά και απέκρουσε, κάτι που έκανε και στο 19’ στο μακρινό σουτ του Καμαρά.

Με την συμπλήρωση του 25ου λεπτού ο Πέδρο Μαρτίνς αναγκάστηκε να αλλάξει τα πλάνα του, μια και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν μπόρεσε να συνεχίσει με τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ να παίρνει την θέση του και να πηγαίνει στα αριστερά, ενώ ο Χοσέ Χολέμπας πήγε στο κέντρο της άμυνας. Η αλλαγή προκάλεσε προβλήματα στους τυπικά γηπεδούχους, με τον ΠΑΟΚ να… αρπάζει την ευκαιρία και να πατά περισσότερο στην αντίπαλη περιοχή.

Μάλιστα, στο 26’ ο Σβιντέρσκι έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν πήρε την κεφαλιά, προ του Σεμέδο, αλλά η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Σα. Στα επόμενα λεπτά ο «Δικέφαλος του Βορρά» ανέβασε… στροφές και άρχισε να παίρνει περισσότερα μέτρα, φτάνοντας στην φάση του 34ου λεπτού, όπου ο Σβαμπ «τσίμπησε» την μπάλα προ του Εμβιλά, αυτός τον βρήκε στην προσπάθειά του να διώξει, με αποτέλεσμα να τον ανατρέψει εντός περιοχής και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι.

Την… εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Αντελίνο Βιεϊρίνια, ο οποίος δεν έκανε λάθος, νίκησε τον Ζοσέ Σα και άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΟΚ (1-0), βάζοντάς τον σε θέση… οδηγού στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει, ο Ανδρούτσος στο 40’ έκανε τη σέντρα στην περιοχή, αλλά ο Γιώργος Μασούρας δεν κατάφερε να μπει στην πορεία της μπάλας και ο Πασχαλάκης μπλόκαρε. Τρία λεπτά αργότερα ο Ρέαμπτσιουκ κινήθηκε ωραία στην «πλάτη» της άμυνας του ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπόρεσε να ελέγξει την μπάλα και ο Πασχαλάκης μπλόκαρε, ενώ στις καθυστερήσεις οι «ερυθρόλευκοι» ζήτησαν πέναλτι σε μαρκάρισμα στον Ανδρούτσο, αλλά ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το ματς με τον «Δικέφαλο» να πηγαίνει με προβάδισμα στα αποδυτήρια.

«Μπάσιμο» με γκολ

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου ο Πέδρο Μαρτίνς θέλησε να αλλάξει την «εικόνα» της ομάδας του και για τον λόγο αυτό πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Κώστα Φορτούνη στην θέση του Αρμίντο Μπρούμα. Μάλιστα, η είσοδος του Έλληνα μέσου άλλαξε άρδην τα δεδομένα, μια και από δική του εκτέλεση κόρνερ, ο Γιαν Εμβιλά βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι και με δυνατό σουτ στην κίνηση έγραψε το 1-1.

Ο Ολυμπιακός έδειχνε πως είχε πάρει το… μομέντουμ του αγώνα και προσπάθησε να φτάσει και σε δεύτερο τέρμα. Μάλιστα, στο 54’ οι τυπικά γηπεδούχοι ζήτησαν και πάλι πέναλτι σε μαρκάρισμα του Πασχαλάκη στον Μασούρα, αλλά ο διαιτητής έδειξε κόρνερ, ενώ δύο λεπτά αργότερα, ο Φορτούνης έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Μασούρας έπιασε την κεφαλιά – ψαράκι, αλλά ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ με τρομερή επέμβαση έδιωξε τον κίνδυνο με τα ακροδάχτυλα.

Οι Πειραιώτες συνέχισαν να αναζητούν τους διαδρόμους για ένα ακόμα γκολ, αλλά στο 59’ η κεφαλιά του Μασούρα πέρασε άουτ, ενώ πέντε λεπτά αργότερα, ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πήρε την κεφαλιά, όμως ο Πασχαλάκης ήταν στην σωστή θέση και μπλόκαρε.

Ο ΠΑΟΚ αδυνατούσε να κρατήσει τον Ολυμπιακό μακριά από την εστία του, κάτι που έφερε τις πρώτες κινήσεις από τον πάγκο. Ο Πάμπλο Γκαρσία πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τους Κρμέντσικ και Τσιγγάρα, αντί των Σβιντέρσκι και Ουάρντα, αντίστοιχα. Μάλιστα, οι δύο αυτές κινήσεις έφεραν νέα δεδομένα στον αγώνα.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έγινε πιο επικίνδυνος με τον Τσέχο στην σύνθεσή του. Στο 84’ ο διεθνής φορ δεν κατάφερε να «κρεμάσει» τον Σα και δύο λεπτά αργότερα έχασε μοναδική ευκαιρία να σκοράρει, όταν βγήκε τετ-α-τετ με τον Πορτογάλο, έκανε το πλασέ, ο τελευταίος βρήκε ελάχιστα την μπάλα και την έστειλε κόρνερ.

Οι δύο προειδοποιήσεις από τον Κρμέντσικ δεν έδειξαν να… ανησυχούν την άμυνα του Ολυμπιακού και η τελευταία το πλήρωσε με την συμπλήρωση των 90 λεπτών του τελικού. Ο Τσέχος βρέθηκε και πάλι απέναντι στον Ζοσέ Σα και με ωραίο πλασέ νίκησε τον Πορτογάλο γράφοντας το 2-1 και δίνοντας σημαντικό προβάδισμα για το τρόπαιο στην ομάδα του.

Στα τελευταία λεπτά ο Ολυμπιακός προσπάθησε να φτάσει στην ισοφάριση και να οδηγήσει το ματς στην παράταση, αλλά εκεί επικράτησε η ένταση και οι βεβιασμένες κινήσεις. Πάντως, στο 93’ ο Μπουχαλάκης βρήκε τον τρόπο να απειλήσει, αλλά ο Πασχαλάκης έπεσε σωστά και έδιωξε σε κόρνερ.

Έτσι, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στέφθηκε για 8η φορά στην ιστορία του Κυπελλούχος και έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή αγωνιστική περίοδο, μια και θα πάει το τρόπαιο στον Λευκό Πύργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ