ΣΠΟΡ

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 71-78: Ο αρχηγός τον πήγε στον τελικό

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ 71-78: Ο αρχηγός τον πήγε στον τελικό

Ο Παναθηναϊκός ήταν κάκιστος για 35 λεπτά, αλλά στο τέλος ο Ιωάννης Παπαπέτρου με μυθική εμφάνιση τον πήρε από το χέρι, τον οδήγησε στη νίκη επί της ΑΕΚ και του έδωσε το εισιτήριο για τους τελικούς της Basket League.

Έτοιμος να κατακτήσει ένα ακόμα πρωτάθλημα είναι ο Παναθηναϊκός!

Το Τριφύλλι επικράτησε στο ΟΑΚΑ της ΑΕΚ (71-78), έκανε το 3-1 στην ημιτελική σειρά και πήρε την πρόκριση στον τελικό, όπου θα διεκδικήσει τον τίτλο απέναντι στον νικητή του ζευγαριού Προμηθέας-Λαύριο (2-1).

Και το οφείλει σε μεγάλο βαθμό (στο αποψινό παιχνίδι κι όχι μόνο) στον αρχηγό του Ιωάννη Παπαπέτρου!

Για 35 λεπτά η ΑΕΚ είχε αναγκάσει τον Παναθηναϊκό να βγάζει ένα κάκιστο πρόσωπο στο παρκέ. Κατάφερε μάλιστα να προηγηθεί με 9 πόντους, 7' και 27'' πριν το τέλος του αγώνα (63-54). Σε εκείνο το σημείο ο Παπαπέτρου έκανε την αρχή, ακολούθησαν Μήτογλου και Χεζόνια και το Τριφύλλι έτρεξε ένα σερί 17-1 και έφτασε στη νίκη και την πρόκριση στον τελικό.

Ο Παπαπέτρου μέτρησε 22 πόντους, ενώ ο Παπαγιάννης ήταν επιβλητικός (κυρίως στο πρώτο μέρος) με 12 πόντους και 12 ριμπάουντ. Χεζόνια (13π., 5ρ., 3ασ.) και Μήτογλου (11π., 9ρ.) ήταν καθοριστικοί στο τέλος. Για την ΑΕΚ ο Μέικον είχε 18 πόντους, ο Μορέιρα πρόσθεσε 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ ο συγκλονιστικός Μασιούλις μέτρησε 12 πόντους και 4 ριμπάουντ.


Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Όντεντ Κάτας είχε πολύ διαφορετική αντιμετώπιση στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. Δεν άνοιξε και πάλι το rotation, αλλά επέμεινε σε διαφορετικά πρόσωπα. Κάτι που φάνηκε από την αρχική πεντάδα, με Σαντ Ρος, Παπαπέτρου, Ουάιτ, Μήτογλου και Παπαγιάννη.

Θέλησε να χτυπήσει μέσα στο καλάθι και ως ένα σημείο τα κατάφερε (26-14 οι πόντοι στη ρακέτα στο πρώτο μέρος), με την εντολή να είναι ξεκάθαρη, μιας και οι πράσινοι πήραν μόλις 5 τρίποντα σε αυτό το διάστημα, ευστοχώντας σε 1. Ο Παπαγιάννης είχε 10 πόντους και 7 ριμπάουντ στο πρώτο 20λεπτο, αλλά αγωνίστηκε για πρώτη φορά τόσο πολύ (17:08 λεπτά), ενώ σε αντίστοιχο χρόνο ο Παπαπέτρου είχε 9 πόντους. Αντίθετα ο Χεζόνια, έδωσε κάποιες λύσεις επιθετικά όταν μπήκε, αλλά αγωνίστηκε μόλις 7 λεπτά, κάνοντας και 2 φάουλ.

Αμυντικά όμως αυτό το σχήμα δεν δούλεψε για τον Παναθηναϊκό, κυρίως περιφερειακά, με την ΑΕΚ να πετυχαίνει 6/16 τρίποντα, δύο εκ των οποίων ο Λοτζέσκι στο τέλος του ημιχρόνου, που έδωσαν και προβάδισμα στο 20λεπτο στην ΑΕΚ με 40-38 (πρώτη φορά μετά το 2-0 του Μέικον).

Νωρίτερα ο Παναθηναϊκός, δεν είχε καταφέρει να ξεφύγει όσο στα προηγούμενα παιχνίδια, έχοντας πάρει σε τρία διαφορετικά σημεία διαφορά 6 πόντων μάξιμουμ (15-21, 21-27 και 29-35).

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ συνέχισε στην ίδια λογική, με πολύ δυνατή άμυνα και ματσαρισματα 2 εναντίον 2, με τον Κάτας να ξεκινάει με Μπρέι, Χεζόνια, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Παπαγιάννη. Παρά το γρήγορο τρίποντο του Μπρέι, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, με τους πράσινους να έχουν πρόβλημα στη δημιουργία και να βγάζουν και εκνευρισμό για κάποια φάουλ που δεν τους δόθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως στην τρίτη περίοδο πέτυχαν μόλις 11 πόντους, με την ΑΕΚ να ξεφεύγει με + 6 για πρώτη φορά με το τέλος της περιόδου (55-49).

Μάλιστα, με το ξεκίνημα της 4ης περιόδου ένα τρίποντο του Μέικον έφερε τη διαφορά στο +9. Ο Παναθηναϊκός μείωσε προσωρινά στους 4, αλλά η ΑΕΚ ξέφυγε ξανά με 9 με νέο τρίποντο του Λοτζέσκι (7 και 27 πριν από το τέλος). Σε εκείνο το σημείο ο Ιωάννης Παπαπέτρου το πήρε πάνω του. Ο αρχηγός του Τριφυλλιού πέτυχε 7 από τους επόμενους 9 πόντους της ομάδας του, που ισοφάρισε σε 63-63 5 λεπτά πριν από το τέλος. Η ΑΕΚ πήρε προβάδισμα με βολή του Μορέιρα, αλλά το εκπληκτικό πράσινο σερί συνεχίστηκε με δύο συνεχόμενα τρίποντα Μήτογλου και Χεζόνια, αλλά και ένα ακόμα δίποντο του Παπαπέτρου μετά από τρίποντο του Ζήση.

Συνολικά ο Παναθηναϊκός μέτρησε σερί 17-1 και εν τέλει έφτασε στη νίκη και την πρόκριση στον τελικό με 78-71.

Τα δεκάλεπτα: 15-19, 40-38, 55-49, 71-78.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ