SPONSORED ΣΠΟΡ

Οι νέοι Βραζιλιάνοι που θα πουλήσει πανάκριβα η Σαχτάρ!

Οι νέοι Βραζιλιάνοι που θα πουλήσει πανάκριβα η Σαχτάρ!

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα θα μας απασχολήσουν… λεπτομερώς για έναν ολόκληρο μήνα. Μάλιστα, καθημερινά και από τώρα βρίσκετε τα Euro 2020 προγνωστικά σε αυτήν τη σελίδα. Ωστόσο, δεν πρέπει να αμελούμε και τους συλλόγους αφού έχουν και αυτοί «καυτά» θέματα για συζήτηση. Σήμερα, θα ασχοληθούμε με κάτι πολύ ενδιαφέρον από την Ουκρανία!

Η σεζόν 2020-21 ολοκληρώθηκε στη χώρα με τη Σαχτάρ να παρουσιάζει δύο τελείως διαφορετικά πρόσωπα. Μια ομάδα που νίκησε δύο φορές τη Ρεάλ Μαδρίτης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και δεν πέρασε στις λεπτομέρειες στη φάση των 16 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ωστόσο, μετά τη χειμερινή διακοπή τα πράγματα πήγαν πολύ άσχημα για την κορυφαία ομάδα της χώρας τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Στο κύπελλο αποκλείστηκε από τη Βόλοτσισκ μόλις στον δεύτερο γύρο, στο Γιουρόπα Λιγκ δέχτηκε 5 γκολ από τη Ρόμα σε δύο αναμετρήσεις στη φάση των 32 και στο πρωτάθλημα έχασε τέσσερα παιχνίδια στη σειρά που της στέρησαν στο τέλος τον τίτλο, με συνέπεια να τερματίσει πίσω από την πρωτοπόρο Ντιναμό Κιέβου.

Παρόλα αυτά το μέλλον είναι πολύ πιο ελπιδοφόρο από το πολύ πρόσφατο παρελθόν. Ο Ιταλός προπονητής Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, που έκανε μια καταπληκτική τριετία με τη Σασουόλο, είναι αυτός που αναλαμβάνει μέχρι το 2023 στη θέση του Λουίς Κάστρο και θα έχει την ευκαιρία να συνεργαστεί με ορισμένα καινούργια ταλέντα από τη χώρα του καφέ και της σάμπας. Η σχέση άλλωστε του ουκρανικού συλλόγου με τη Βραζιλία είναι σταθερή σε κάθε μεταγραφικό παζάρι και αποδεικνύεται καρμική.

Από τον Μπραντάο στον Τετέ

Ο πρώτος Βραζιλιάνος που μετακόμισε στη Σαχτάρ ήταν ο επιθετικός Μπραντάο, ο οποίος αποκτήθηκε από το Σάο Καετάνο το 2002. Ιδιαίτερα μετά την άφιξη του Ρουμάνου προπονητή Μιρτσέα Λούσκου το 2004, το Ντόνετσκ έγινε μόνιμος σταθμός Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών. Για την ακρίβεια, η Σαχτάρ ήταν το σημείο εκκίνησης στην Ευρώπη για τους Φερναντίνιο, Ντόουγκλας Κόστα, Ελάνο, Γουίλιαν, Φρεντ, Λουίς Αντριάνο, Άλεξ Τεϊσέιρα και Μπερνάρντ, οι οποίοι συνέχισαν την καριέρα τους σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Από τη αφάνεια στην απόλυτη καταξίωση. Υπήρξαν όμως και κάποιοι όπως ο Ντεντίνιο, ο Ισμαΐλι, ο Πάτρικ και Ζάντσον που προτίμησαν να παραμείνουν μεγάλοι πρωταγωνιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο πόλεμος με τη Ρωσία που ξεκίνησε το 2014 έβαλε φρένο στις μεταγραφές Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών. Η ομάδα άλλαξε έδρα καθώς μετακόμισε στο Κίεβο και παίκτες όπως ο Ντόουγκλας Κόστα και ο Αλεξ Τεϊσέιρα αρνήθηκαν να επιστρέψουν. Σιγά, σιγά όμως νεαροί ποδοσφαιριστές, κάτω των 23 ετών, αρχίζουν να βλέπουν με καλό μάτι το ευρωπαϊκό διαβατήριο μέσω Ντόνετσκ.

Από το 2018 και μετά οι Ντοντό, Μαϊκόν, Τετέ, Μάρκος Αντόνιο, Μαρκίνιος, Φερνάντο και Βιτάο αποκτήθηκαν με λίγα χρήματα και χωρίς να έχουν κάνει τίποτα ιδιαίτερο στην πατρίδα τους.

Το παράπονο του Τετέ

Για τον 21χρονο σήμερα Τετέ η Σαχτάρ ήταν η πιο κατάλληλη ομάδα για να γίνει γνωστός ώστε να αρχίσει να παίζει το όνομά του για μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ. «Ημουν λυπημένος που δεν έπαιξα στην ανδρική ομάδα της Γκρέμιο, το σύλλογο που ουσιαστικά με μεγάλωσε ποδοσφαιρικά» έλεγε μέχρι πρότινος, ωστόσο είναι σίγουρα ενθουσιασμένος από την εμφάνιση που έκανε στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ, κόντρα στην οποία σκόραρε, ενώ στο πρωτάθλημα ήταν ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας με 7 γκολ στις 16 φορές που ξεκίνησε βασικός.

Ο μέσος Μαϊκόν, ο αριστεροπόδαρος αμυντικός χαφ Μάρκος Αντόνιο και ο δεξιός μπακ Ντοντό ήταν οι άλλοι τρεις που είχαν ξεκάθαρα πρωταγωνιστικό ρόλο την περασμένη σεζόν. Ο Μάρκος Αντόνιο ήταν από εκείνους που είχαν κάποιο χρόνο συμμετοχής στην Ατλέτικο Παραναένσε και έκανε την ίδια διαδρομή με τον Φερναντίνιο, αν εξαιρέσει κανείς το πέρασμά του από την πορτογαλική Εστορίλ για να συλλέξει εμπειρίες και να ωριμάσει περισσότερο. Είναι σίγουρα ο πιο έτοιμος από όλους για το μεγάλο άλμα σε κάποια ομάδα από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Μαζί με τον Μάρκος Αντόνιο θεωρείται ότι σύντομα, ίσως και στη φετινή μεταγραφική περίοδο, θα απασχολήσουν τους μάνατζερ και θα δώσουν την ευκαιρία στη Σαχτάρ να κερδίσει αρκετά χρήματα, με δεδομένο ότι δεν ξοδεύτηκε ιδιαίτερα για να τους αποκτήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ