ΣΠΟΡ

Euro 2020: Στα προημιτελικά η Τσεχία, νίκησε 2-0 την Ολλανδία

Euro 2020: Στα προημιτελικά η Τσεχία, νίκησε 2-0 την Ολλανδία

Η Τσεχία «λύγισε» την Ολλανδία, κερδίζοντας με 2-0 στη Βουδαπέστη και παίζει στα προημιτελικά του EURO 2020 με τη Δανία στο Μπακού.

Στη Βουδαπέστη οι Τσέχοι, που τερμάτισαν τρίτοι στον Δ’ όμιλο, ήταν εκπληκτικοί και μπλόκαραν την Ολλανδία που είχε το απόλυτο στον Γ’ όμιλο. Την κράτησαν στο 0-0 και στο 55’ εκμεταλλεύτηκαν την αποβολή του Ντε Λιχτ και με δύο γκολ του Χόλες και του Σικ πήραν τεράστια νίκη με 2-0 και την πρόκριση για τα προημιτελικά. Εκεί θ’ αντιμετωπίσουν τη Δανία στο Μπακού.

Σχηματισμοί

Η Ολλανδία ξεκίνησε με διάταξη 3-5-2. Ο Στεκέλενμπουργκ στο τέρμα, τριάδα στην άμυνα οι Ντε Φράι, Ντε Λιχτ, Μπλιντ, δεξί μπακ χαφ ο Ντάμφρις κι αριστερό ο Φαν Άανχολτ. Στα χαφ οι Βαϊνάλντουμ, Ντε Ρουν, Φ. ντε Γιονγκ και στην επίθεση οι Ντεπάι, Μάλεν.

Η Τσεχία είχε διάταξη 4-2-3-1. Ο Βάτσλικ στο τέρμα, δεξί μπακ ο Κούφαλ, αριστερό ο Καντέραμπεκ και στόπερ οι Κάλας, Τσελούστκα. Στα χαφ οι Χόλες, Σούτσεκ, δεξιά ο Μάσοπουστ αριστερά ο Σέβτσικ και ο Μπάρακ πίσω από τον Σικ.

Μπλόκαραν οι «οράνιε»

Η Τσεχία μπήκε για να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να έχει παθητικό ρόλο. Έτσι, μπλόκαρε τον άξονα της Ολλανδίας και κυρίως τον κινητήριο μοχλό τον Βαϊνάλντουμ και δεν άφησε την ομάδα του Φρανκ ντε Μπουρ να κάνει παιχνίδι.

Στο 13’ ο Ντάμφρις, ο οποίος είναι σε εξαιρετική κατάσταση από δεξί φουλ μπακ έγινε κρυφός φορ, πέρασε τον Βάτσλικ, αλλά ο Καντεράμπεκ σταμάτησε το πλασέ του.

Στο 22’ κεφαλιά του Σούτσεκ έφυγε άουτ και στο 28’ αριστερό σουτ του Σικ μπλόκαρε στη δεξιά του γωνία ο Στεκέλενμπουργκ.

Στο 38’ η Τσεχία άγγιξε το γκολ, όταν ο Μπαράκ πλάσαρε με το αριστερό από κοντά, αλλά ο Ντε Λιχτ έβαλε σωτήρια τη κόντρα κι απομάκρυνε σε κόρνερ.

Αντί για 1-0, αποβολή

Η Ολλανδία ξεκίνησε με τεράστια ευκαιρία στο δεύτερο ημίχρονο για να ανοίξει το σκορ. Στο 52’ έκανε φοβερό τακουνάκι ο Ντεπάι, ο Μάλεν βγήκε τετ α τετ με τον Βάτσλικ, πήγε να τον περάσει και ο γκολκίπερ της Τσεχίας μπλόκαρε τη μπάλα!

Στην αντεπίθεση ο Ντε Λιχτ γλίστρησε και για να μην μπει μόνος του στην περιοχή ο Σικ σταμάτησε τη μπάλα με το χέρι. Ο Ρώσος διαιτητής Σεργκέι Καράσεφ έδωσε κίτρινη, αλλά κλήθηκε να εξετάσει τη φάση στο VAR. Είδε ότι ο Ντε Λιχτ ως τελευταίος είχε πρόθεση να σταματήσει τη μπάλα με το χέρι και η Ολλανδία έμεινε με δέκα παίκτες!

Τρομερή ευκαιρία και 0-1

Η Τσεχία, πλέον, με αριθμητικό πλεονέκτημα πήρε τον έλεγχο και στο 64’ σε πλασέ του Καντεράμπεκ, ο Ντάμφρις έβαλε την κόντρα, ενώ η μπάλα πήγαινε στην αριστερή γωνία κι έσωσε την ομάδα του.

Στο 68’ ο Μπάρακ εκτέλεσε φάουλ, πρώτη κεφαλιά του Κάλας στο δεύτερο δοκάρι, νέα του Χόλες στο πρώτο δοκάρι και 0-1!

Το «καθάρισε» ο Σικ

Η Τσεχία είχε ρίξει στα σκοινιά την Ολλανδία και στο 80’ την έβγαλε νοκ άουτ! Ο Σικ με αριστερό πλασέ, έπειτα από ασίστ του Χόλες έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Στεκέλενμπουργκ και τελείωσε την υπόθεση πρόκριση!

Ολλανδία (Φρανκ ντε Μπουρ): Στεκέλενμπουργκ, Ντε Φράι, Ντε Λιχτ, Μπλιντ (81' Τίμπερ), Ντάμφρις, Φαν Άανχολτ (81' Μπεργκχάους), Βαϊνάλντουμ, Ντε Ρουν (73’ Βέγχορστ), Φ. ντε Γιονγκ, Ντεπάι, Μάλεν (57’ Πρόμες).

Τσεχία (Γιάροσλαβ Σίλχαβι): Βάτσλικ, Κούφαλ, Καντέραμπεκ, Κάλας, Τσελούστκα, Χόλες (85’ Κραλ), Σούτσεκ, Μάσοπουστ, Μπάρακ (92' Σαντίλεκ), Σέβτσικ (85’ Χλόζεκ), Σικ (92' Κρμέντσικ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ