ΣΠΟΡ

Euro 2020: Στους «8» η Ελβετία με επική ανατροπή επί της Γαλλίας στα πέναλτι

Euro 2020: Στους «8» η Ελβετία με επική ανατροπή επί της Γαλλίας στα πέναλτι
AP/Jean-Christophe Bott

Euro 2020: Συγκλόνισε η Ελβετία. Γύρισε από το 3-1, πήγε το ματς στην παράταση και στα πέναλτι κόντρα στη Γαλλία κι εκεί ο Ζόμερ νίκησε τον Εμπαπέ κι έστειλε την ομάδα του στα προημιτελικά, όπου θα βρει την Ισπανία στην Αγία Πετρούπολη στις 2 Ιουλίου.

Πόσες φορές θα πεις στον αθλητισμό αυτά δεν γίνονται.

Πάρα πολλές, γιατί ο βασιλιάς των σπορ πάντα θα προσφέρει συγκινήσεις. Μετά το εντυπωσιακό 5-3 της Ισπανίας επί της Κροατίας, έγινε συγκλονιστικό παιχνίδι και στο Βουκουρέστι ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελβετία.

Τελικά η μπίλια, μετά το 3-3 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι κάθισε στην Ελβετία που επικράτησε με 5-4! Ο Ζόμερ απέκρουσε στη δεξιά γωνία το τελευταίο πέναλτι του Εμπαπέ και έδωσε στην ομάδα του την πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 2020. Εκεί όπου θ' αντιθμετωπίσει την Ισπανία στις 2 Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη.

Μία επική πρόκριση για την Ελβετία κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, που βρέθηκε πίσω στο σκορ, είδε την Ελβετία να χάνει πέναλτι για το 0-2 και το γύρισε με γκολάρες σε 3-1. Η Ελβετία, όμως, ήταν ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ. Πέτυχε δύο γκολ στο τέλος, άντεξε στην παράταση και με ψύχραιμες εκτελέσεις και ήρωα τον Ζόμερ βρίσκεται στους «8». Σε ένα ματς 38 τελικών! 26-12 για την Γαλλία!

Οι σχηματισμοί

Και οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με διάταξη 3-4-1-2.

Η Γαλλία είχε τον Γιορίς στο τέρμα, τριάδα στην άμυνα τους Βαράν, Λανγκλέ, Κιμπεμπέ, δεξίφουλ μπακ ο Παβάρ, αριστερό ο Ραμπιό, στον άξονα οι Καντέ, Πογκμπά και ο Γκριεζμάν πίσω από Μπενζεμά, Εμπαπέ.

Η Ελβετία είχε τον Ζόμερ στο τέρμα, τριάδα στην άμυνα τους Ελβέντι, Ακάνζι, Ροντρίγκεζ, δεξί φουλ μπακ τον Βίντμερ, αριστερό τον Ζούμπερ, στα χαφ Τσάκα, Φρόιλερ και ο Σακίρι ήταν πίσω από Σεφέροβιτς, Εμπολό.

Αιφνιδιασμός με Σεφέροβιτς

Η Ελβετία μπήκε στο ματς κι άσκησε ασφυκτική πίεση στη Γαλλία. Μπλόκαρε τον άξονά της και δεν επέτρεψε την τροφοδότηση των Εμπαπέ, Μπενζεμά.

Αφού πέτυχε τον πρώτο της στόχο αιφνιδίασε στο 15’ κι άνοιξε το σκορ.

Σέντρα του Ζούμπερ από αριστερά, ο Σεφέροβιτς με εκπληκτική κεφαλιά νίκησε κατά κράτος στον αέρα τον Λανγκλέ κι έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Γιορίς.

Η Γαλλία έπειτα απ’ αυτή την εξέλιξη είχε νευρικότητα. Στο 26’ κατέληξε στο τείχος η εκτέλεση φάουλ του Εμπαπέ και νέο σουτ από τον ίδιο έφυγε πολλά μέτρα άουτ.

Στο 28’ σουτ του Ραμπιό, πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι!

Στο 31’ φάουλ του Σακίρι, ο Εμπολό από καλή θέση έπιασε την κεφαλιά, αλλά όχι όπως θα ήθελε κι έστειλε τη μπάλα άουτ.

Ήρωας ο Γιορίς

Η Ελβετία είχε την ψυχολογία και στο 50’ ο Βαράν απομάκρυνε πριν εκτελέσει ο Σεφέροβιτς.

Στο 55’ η Ελβετία… έχασε την ευκαιρία να πάρει τεράστιο προβάδισμα για την πρόκριση. Ο Ζούμπερ έκανε κοφτή ντρίμπλα στον Παβάρ που τον ανέτρεψε, αλλά σηκώθηκε άμεσα και συνεχίστηκε το ματς! Ο Ραπαλίνι κλήθηκε να δει τη φάση στο VAR και έδωσε πέναλτι. Ο Ροντρίγκεζ ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Γιορίς έπεσε στη δεξιά του γωνία κι απέκρουσε!!!

Ανατροπή με Μπενζεμά

Η Γαλλία, αφού δεν βγήκε νοκ άουτ, αναθάρρησε και σε ελάχιστα λεπτά γύρισε το ματς. Αφού έχασε μία μεγάλη ευκαιρία ο Εμπαπέ.

Στο 57’ κάθετη του Εμπαπέ, ο Μπενζεμά έφερε με τρομερό τρόπο τη μπάλα μπροστά του και με αριστερό πλασέ πρόλαβε την έξοδο του Ζόμερ και ισοφάρισε.

Στο 59’ Πογκμπά, Εμπαπέ, Γκριεζμάν, τη μπάλα, ο Ζόμερ απέκρουσε το πλασέ του τελευταίου κι ο Μπενζεμά από κοντά με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Οβίδα Πογκμπά!

Στο 75’ έριξε… φωτοβολίδα ο Πογκμπά από τα 30 μέτρα κι έστειλε τη μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Ζόμερ για το 3-1.

Ελπίδες με Σεφέροβιτς

Στο 77’ σουτ του Κομάν κατέληξε στα χέρια του Ζόμερ.

Στο 81’ η Ελβετία πέτυχε τη μείωση του σκορ. Εξαιρετική σέντρα από δεξιά του Εμπάμπου κι ο Σεφέροβιτς με καρφωτή κεφαλιά έκανε το 3-2.

Ακυρώθηκε γκολ!

Στο 85’ ο Γκαβράνοβιτς, ο οποίος μπήκε λίγα λεπτά νωρίτερα, σκόραρε με πλασέ από κοντά για το 3-3, αλλά το γκολ ακυρώθηκε, αφού ο σκόρερ ήταν σε θέση οφσάιντ.

ΑΠΙΘΑΝΟ 3-3!

Η Ελβετία, όμως, είχε κι άλλα ψυχικά αποθέματα. Στο 90' ο Τσάκα έδωσε στον Γκαβράβνοβιτς κι αυτός, αφού απέφυγε έναν αντίπαλο, με δεξί σουτ από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Γιορίς για το 3-3!

Δοκάρι η Γαλλία!

Στο 94' οι «τρικολόρ» είχαν την ευκαιρία να πάρουν το ματς, αλλά ο Κομάν εντός περιοχής έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και άουτ!

Το ματς έπειτα απ' αυτή τη συγκλονιστική εξέλιξη πήγε στην παράταση κι εκεί η Ελβετία είχε την πρώτη ευκαιρία, αλλά στο 93' το γυριστό πλασέ του Μεχμέντι κατέληξε στα χέρια του Γιορίς.

Στο 95' ήταν η σειρά της Γαλλίας να χάσει τρομερή ευκαιρία. Ο Ζόμερ έκανε φοβερή απόκρουση σε σουτ του Παβάρ!

Στο 109 ο Εμπαπέ πλάσαρε με το αριστερό και η μπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ζόμερ.

Στο 110΄ φοβερή κάθετη του Πογκμπά, ο Εμπαπέ με το αριστερό σούταρε άουτ.

Στο 114' γύρισμα του Τουράμ, κακό πλασέ του Ζιρού, άουτ η μπάλα.

Στο 119’ κεφαλιά του Ζιρού απογειώθηκε και μπλόκαρε ο Ζόμερ.Στο 120' ένα φάουλ του Τσάκα έφυγε ψηλά άουτ και το ματς πήγε στα πέναλτι!

Η διαδικασία των πέναλτι

Γκαβράνοβιτς: 1-0

Πογκμπά: 1-1

Σερ: 2-1

Ζιρού: 2-2

Ακάνζι: 3-2

Τουράμ: 3-3

Βάργκας: 4-3

Κιμπεμπέ: 4-4

Μεχμέντι: 5-4

Εμπαπέ: Απέκρουσε ο Ζόμερ στη δεξιά του γωνία!

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Βαράν, Λανγκλέ (46’ Κομάν - 111' λ.τρ. Τουράμ), Κιμπεμπέ, Παβάρ, Ραμπιό, Καντέ, Πογκμπά, Γκριεζμάν (88’ Σισοκό), Μπενζεμά (94' Ζιρού), Εμπαπέ.

Ελβετία (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ελβέντι, Ακάνζι, Ροντρίγκεζ (87’ Μεχμέντι), Βίντμερ (73’ Εμπάμπου), Ζούμπερ (79’ Φάσναχτ), Τσάκα, Φρόιλερ, Σακίρι (73’ Γκαβράνοβιτς), Σεφέροβιτς (97' Σερ), Εμπολό (79’ Βάργκας).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ