ΣΠΟΡ

Euro 2020: Στους «4» η Ισπανία με 3-1 επί της Ελβετίας στα πέναλτι

Euro 2020: Στους «4» η Ισπανία με 3-1 επί της Ελβετίας στα πέναλτι
Maxim Shemetov /Pool Photo via AP

Πρόκριση «θρίλερ» για την Ισπανία, η οποία πήρε το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά επικρατώντας 3-1 της Ελβετίας στα πέναλτι, μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας.

Οι «φούριας ρόχας» αναδείχθηκαν νικητές στην διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» στην Αγία Πετρούπολη. Το «συγκρότημα» του Λουίς Ενρίκε ήταν λίγο πιο… εύστοχο στην διαδικασία των πέναλτι, καθώς οι Ελβετοί έχασαν τρία συνεχόμενα πέναλτι, λίγες μέρες μετά το 5Χ5 που είχαν κόντρα στην Γαλλία, όταν και προκρίθηκαν από την φάση των «16».

Έτσι, οι Ισπανοί συνεχίζουν την πορεία τους στο Euro 2020 και έκλεισαν θέση στο Λονδίνο και τα ημιτελικά, όπου περιμένουν το μεγάλο ντέρμπι των προημιτελικών μεταξύ του Βελγίου και της Ιταλίας για να μάθουν τον αντίπαλό τους στο «Γουέμπλεϊ».

Η εξέλιξη του αγώνα

Το παιχνίδι ήταν ανοικτό στα πρώτα λεπτά, μια και οι δύο ομάδες θέλησαν να βρουν τους διαδρόμους προς την αντίπαλη περιοχή. Μόλις στο 2ο λεπτό ο Σακίρι έκανε το μακρινό σουτ, αλλά ο Σιμόν μπλόκαρε, παρά την κόντρα σε αμυντικό και στο 7’ ήταν η πρώτη στιγμή που η Ισπανία πάτησε την αντίπαλη περιοχή και κέρδισε κόρνερ.

Ο Κόκε ήταν αυτός που εκτέλεσε, η μπάλα πέρασε από πολλά σώματα, έφτασε στον Άλμπα, έξω από την περιοχή, έκανε το σουτ, ο Ζακάρια θέλησε να βάλει την κόντρα, αλλά η μπάλα πήρε τροχιά προς την εστία, ο Ζόμερ είχε τεθεί… εκτός με την αλλαγή της πορείας και την είδε να καταλήγει στην εστία του για το 1-0 των «φούριας ρόχας».

Οι παίκτες του Λουίς Ενρίκε θέλησαν να εκμεταλλευτούν το προβάδισμά τους και απείλησαν και πάλι στο 17’ με το απ’ ευθείας φάουλ του Κόκε, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, ενώ πέντε λεπτά αργότερα, ο Σεφέροβιτς δεν πρόλαβε να «τσιμπήσει» τη μπάλα προ του Σιμόν που βγήκε και μπλόκαρε. Στο 25’ η Ισπανία έφτασε και πάλι κοντά στο γκολ, αλλά ο Ζόμερ ήταν στην σωστή θέση και μπλόκαρε την κεφαλιά του Αθπλικουέτα.

«Τρικυμία» στην ισπανική άμυνα

Το δεύτερο μέρος άρχισε με την Ελβετία να έχει την πρώτη ευκαιρία. Στο 52’ ο Σακίρι εκτέλεσε απ’ ευθείας το κόρνερ, αλλά δεν βρήκε στόχο, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Ζακαρία πήρε την κεφαλιά από το κόρνερ του αρχηγού της ομάδας του, όμως η μπάλα πέρασε άουτ.

Οι Κεντρικοευρωπαίοι έδειχναν να ψάχνουν με περισσότερη… θέληση το γκολ, απειλώντας και πάλι στο 64’ με τον Ζούμπερ, που έκανε την προβολή, αλλά ο Σιμόν έδιωξε σε κόρνερ. Τα προειδοποιητικά… χτυπήματα δεν «ξύπνησαν» τους Ισπανούς και στο 68’ ο Σακίρι έφερε το ματς στα ίσια (1-1). Οι Λαπόρτ και Πάου Τόρες δεν συνεννοήθηκαν ποτέ, ο Φρόιλερ πήρε το… δώρο, «έσπασε» στον Ελβετό αρχηγό και αυτός με πλασέ από το ύψος του πέναλτι νίκησε τον Σιμόν.

Δέκα λεπτά μετά την ισοφάριση η Ελβετία έμεινε με παίκτη λιγότερο. Ο Φρόιλερ έκανε ένα σκληρό τάκλιν στον Μορένο, ο διαιτητής θεώρησε πως ήταν επικίνδυνο και έστειλε τον Ελβετό στα αποδυτήρια πριν το τέλος του αγώνα. Στα τελευταία λεπτά, η Ισπανία προσπάθησε να φτάσει στο γκολ πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας, αλλά στο 84’ ο Μορένο δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ζόμερ.

Μόνος του και… όλοι του

Στην παράταση οι «φούριας ρόχας» θέλησαν να εκμεταλλευτούν το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχαν. Όμως, έπεσαν πάνω σ’ έναν εκπληκτικό Ζόμερ, ο οποίος είχε όλες τις… απαντήσεις στις απειλές που δέχθηκε από τους Ισπανούς. Στο 92’ ο Μορένο στο πρώτο δοκάρι έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ και από εκείνο το σημείο και μετά άρχισε το… σόου του Ελβετού τερματοφύλακα.

Στο 95’ ο Ζόρντι Άλμπα έκανε το σουτ έξω από την περιοχή αλλά ο Ζόμερ έδιωξε σε κόρνερ, στο 101’ έβαλε… στοπ στην απειλή του Μορένο, κάτι που έκανε και δύο λεπτά αργότερα στο σουτ του Οϊαρθάμπαλ. Στο δεύτερο μέρος της παράτασης οι Ισπανοί προσπάθησαν να αυξήσουν την πίεσή τους, αλλά τελικά η Ελβετία κατάφερε να στείλει το ματς στα πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι

Μπουσκέτς (Ισπανία): Δοκάρι (0-0)
Γκαβράνοβιτς (Ελβετία): Γκολ (1-0)
Όλμο: Γκολ (1-1)
Σερ: Απόκρουση (1-1)
Ρόντρι: Απόκρουση (1-1)
Ακάνζι: Απόκρουση (1-1)
Μορένο: Γκολ (1-2)
Βάργκας: Άουτ (1-2)
Οϊρθάμπαλ: Γκολ (1-3)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ