ΣΠΟΡ

Euro 2020: Στον τελικό της Κυριακής η Ιταλία - Επικράτησε στα πέναλτι της Ισπανίας με 4 - 2

Euro 2020: Στον τελικό της Κυριακής η Ιταλία - Επικράτησε στα πέναλτι της Ισπανίας με 4 - 2
AP/Frank Augstein

Euro 2020: Την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής πήρε η Ιταλία, η οποία επικράτησε 4-2 στα πέναλτι (1-1 κ.α. και παράταση) της Ισπανίας.

Από ωραίος ο Μοράτα έγινε μοιραίος μιας και αστόχησε σε πέναλτι στη ρωσική ρουλέτα και η Ιταλία επικράτησε 4-2 της Ισπανίας (1-1 κ.α. και παράταση) παίρνοντας το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης την Κυριακή στο Γουέμπλεϊ. Οι παίκτες του Ρομπέρτο Μαντσίνι με αυτή την επιτυχία επιστρέφουν σε τελικό για πρώτη φορά μετά το 2012 όταν είχαν ηττηθεί με 4-0 από την Ισπανία.

Πλέον η Ιταλία θα περιμένει τον δεύτερο ημιτελικό ανάμεσα στην Αγγλία και την Δανία προκειμένου να μάθει τον αντίπαλο της στον μεγάλο τελικό του Euro 2020 την Κυριακή στο Γουέμπλεϊ.

Από την πλευρά του ο Μοράτα μπορεί να έκανε το 1-1 για την Ισπανία στο 80ο λεπτό απανταντώντας σε αυτό του Κιέζα στο 60ο λεπτό και να έγινε ο πρώτος σκόρερ της Ισπανίας στη διοργάνωση, αφήνοντας πίσω του τον Φερνάντο Τόρες, ωστόσο είδε τον Ντοναρούμα να του αποκρούει την εκτέλεση του, πριν ο Ζορζίνιο ευστοχήσει για το 4-2 που έστειλε την Ιταλία στον τελικό. Μοιραίος και ο Ντάνι Όλμο που έστειλε άουτ το πρώτο πέναλτι στην διαδικασία.

Η εξέλιξη της αναμέτρησης

Η Ισπανία ήταν ανώτερη στο πρώτο ημίχρονο, ήταν η ομάδα που «πατούσε» καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, που είχε εξαιρετικό passing game, αλλά στην τελική προσπάθεια ήταν εμφανέστατη η απουσία του Μοράτα. Η επιλογή του Ογιαρθάμπαλ δεν δικαίωσε τον Λουίς Ενρίκε, καθώς σε δύο περιπτώσεις που ο ακραίος επιθετικός της Σοσιεδάδ βρέθηκε σε θέση βολής, την πρώτη έχασε το κοντρόλ ενώ έβγαινε απέναντι από τον Ντοναρούμα, ενώ τη δεύτερη αστόχησε απελπιστικά.

Μάλλον δεν θα περίμενε η Ιταλία ότι θα χρειαζόταν να περιμένει τους Ισπανούς στο δικό της μισό γήπεδο για να κλέψει τη μπάλα και να βγει στην αντεπίθεση. Προσπάθησε να το κάνει αυτό πιέζοντας πολύ ψηλά στην πρώτη πάσα των αντιπάλων της, αλλά όσες φορές έγινε αυτό και πήγε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ν΄ απειλήσει, η αμυντική γραμμή των Ισπανών δεν της το επέτρεψε.

Πάντως, η ομάδα του Ρομπέρτο Μαντσίνι θα μπορούσε να είχε ανοίξει το σκορ λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους με το σουτ του Έμερσον να βρίσκει στο δοκάρι και να φεύγει άουτ, ενώ νωρίτερα δύο φορές που ο Ινσίνιε και ο Κιέζα προσπάθησαν να βρουν το σουτ μέσα από την περιοχή απέτυχαν να το κάνουν.

Το σκηνικό του αγώνα δεν άλλαξε ούτε στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους, με την Ισπανία να διατηρεί την κατοχή της μπάλας και την Ιταλία να περιμένει την... κόντρα επίθεση. Την βρήκε στο 60ό λεπτό, με τον Κιέζα να εκτελεί τον Ουνάι Σιμόν με άψογο πλασέ μέσα από την περιοχή και να γράφει το 1-0 για την «σκουάντρα ατζούρα».

Τέσσερα λεπτά μετά ο Ογιαρθάμπαλ έχασε απίστευτη ευκαιρία να ισοφαρίσει, όταν απέτυχε να πιιάσει την κεφαλιά εντελώς αμαρκάριστος, ενώ στο 68΄ ο Σιμόν έδιωξε με τα πόδια το σουτ του Μπεράρντι από κοντά.

Η ανωτερότητα της «φούρια ρόχας» καρποφόρησε στο 80΄. Όλμο και Μοράτα «έκρυψαν» τη μπάλα με τον στράικερ της Ατλέτικο νασ πλασάρει υποδειγματικά τον Ντοναρούμα για το 1-1. Το σκορ αυτό δεν άλλαξε στα εναπομείναντα λεπτά (13 με τις καθυστερήσεις) και ο πρώτος ημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Παρότι προερχόταν από δύο παρατάσεις στα προηγούμενα ματς που έδωσε η Ισπανία, στο επιπλέον ημίωρο του ημιτελικού συνέχισε να πιέζει για το γκολ της νίκης, προσπάθησε κυρίως από τα πλάγια να σκοράρει, αλλά τελικά αυτό δεν έγινε. Η Ιταλία ήταν εμφανές πως δεν ήθελε να ρισκάρει, παρουσίασε σημάδια κούρασης και πήγε το παιχνίδι όπως θα ήθελε, στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί ο Σιμόν απέκρουσε το πρώτο πέναλτι του Λοκατέλι, ο Όλμο αστόχησε και στο τέταρτο πέναλτι ο Ντοναρούμα νίκησε τον Μοράτα, για να τελειώσει το ματς ο Ζορζίνιο με άψογη εκτέλεση.

ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Ντι Λορέντσο, Μπονούτσι, Κιελίνι, Έμερσον (74΄ Τόλοϊ), Μπαρέλα (85΄ Λοκατέλι), Ζορζίνιο, Βεράτι (73΄ Πεσίνα), Κιέζα (107΄ Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (61΄ Μπεράρντι), Ινσίνιε (85΄ Μπελότι)

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Ζόρντι Άλμπα, Λαπόρτ, Γκαρθία (109΄ Πάου Τόρες), Αθπιλικουέτα (85΄ Γιορέντε), Κόκε (70΄ Ρόδρι), Μπουσκέτς (106΄ Τιάγκο), Πέδρι, Φεράν Τόρες (62΄ Μοράτα), Όλμο, Ογιαρθάμπαλ (70΄ Μορένο)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ