ΣΠΟΡ

Euro 2020: Στον τελικό της Κυριακής η Αγγλία - Επικράτησε της Δανίας με 2 -1 στην παράταση

Euro 2020: Στον τελικό της Κυριακής η Αγγλία - Επικράτησε της Δανίας με 2 -1 στην παράταση
AP/Laurence Griffiths

Euro 2020: Στον τελικό της Κυριακής στο Γουέμπλει θα αγωνιστεί η Αγγλία κόντρα στην Ιταλία, που έχει προκριθεί απο την Τρίτη.

Η Αγγλία με γκολ του Κέιν στο 104' κι αφού ο Σμάιχελ απέκρουσε πρώτα το πέναλτι, λύγισε 2-1 την Δανία που προηγήθηκε με γκολάρα του Ντάμσγκααρντ, αλλά ισοφάρισε με αυτογκόλ ο Κιάιερ κι έκλεισε ραντεβού στον τελικό της Κυριακής με την Ιταλία!

Τα «λιοντάρια» ήταν δράκοι κι έβαλαν τέλος στο παραμύθι της σπουδαίας Δανίας.

Ούτως ή άλλως, η Αγγλία ζει το δικό της παραμύθι. It's coming home θα τραγουδάει όλο το νησί μέχρι την Κυριακή και τον σπουδαίο τελικό με την Ιταλία στο Γουέμπλεϊ.

Η Αγγλία λύγισε στην παράταση 2-1 την Δανία και πήρε την πρόκριση στον τελικό του Euro 2020. Έναν τελικό που θα βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στο θρυλικό Γουέμπλεϊ το 1966 πήρε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στο ίδιο γήπεδο, νεόκτιστο βέβαια, θα επιδιώξει έπειτα από 55 χρόνια να σηκώσει και το ευρωπαϊκό.

Για να πάρει όμως, την πρόκριση, σε ένα ματς θρίλερ η Αγγλία, χρειάστηκε να τα δώσει όλα για την ανατροπή. Η Δανία προηγήθηκε στο 30' με γκολάρα του Ντάμσγκααρντ, αλλά με αυτογκόλ του Κιάιερ στο 39' έγινε το 1-1. Στο 104' με διπλή προσπάθεια, έπειτα από χαμένο πέναλτι, ο Κέιν έκανε το 2-1 και έστειλε στον ουρανό την Αγγλία.

Σχηματισμοί

Η Αγγλία παρατάχθηκε με 4-2-3-1.

Ο Πίκφορντ στο τέρμα, δεξί μπακ ο Γουόκερκι αριστερό ο Σο. Στόπερ οι Μαγκουάιρ, Στόουνς και στα χαφ οι Φίλιπς, Ράις. Δεξία χαφ ο Σάκα, αριστερό ο Στέρλινγκ και ο Μάουντ πίσω από τον Κέιν.

Η Δανία με το κλασικό 3-4-3. Στο τέρμα ο Σμάιχελ, τριάδα στην άμυνα οι Κρίστενσεν, Κιάερ, Βέστεργκααρντ, δεξί μπακ χαφ ο Στρίγκερ, αριστερό ο Μέλε, στον άξονα οι Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι και στην επίθεση οι Μπρεϊθουγέιτ, Ντόλμπεργκ, Ντάμσγκααρντ.

Μοιρασμένη κατοχή

Η Δανία τι κι αν έπαιζε στο Γουέμπλεϊ. Μπήκε περίσσιο θάρρος και κόντραρε την Αγγλία, η οποία είχε την πρώτη καλή στιγμή, όταν στο 13’ το αδύναμο σουτ του Στέρλινγκ κατέληξε στα χέρια του Σμάιχελ.

Στο 15’ ήταν η σειρά της Δανίας ν’ απειλήσει. Σουτ του Χόιμπιεργκ στα χέρια του Πίκφορντ, που έκανε λάθος επαναφορά και νέο σουτ του Μπρεϊθουγέιτ κόντραρε σε κόρνερ.

Τρομερός Ντάμσγκααρντ!

Ο Μίκελ Ντάμσγκααρντ, ωστόσο, έδειξε την ποιότητά του. Ο νεαρός (21 ετών) άσος της Σαμπντόρια στο 25’ έπιασε ένα ωραίο δεξί σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ.

Στο 30' ο Σο έκανε φάουλ στον Κρίστενσεν και στη μπάλα πήγαν οι Στρίγκερ, Ντάμσγκααρντ. Εκτέλεσε τελικά ο δεύτερος, η μπάλα πέρασε από το τείχος και «καρφώθηκε» στο δεξί παραθυράκι του Πίκφορντ.

Απάντηση με αυτογκόλ!

Η Αγγλία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να πιέσει για την ισοφάριση. Και τα κατάφερε, αφού πρώτα στο 38’ έχασε τρομερή ευκαιρία. Ο Σάκα έδωσε δεξιά στον Κέιν, αυτός γύρισε στο πέναλτι και ο Στέρλινγκ πλάσαρε από κοντά πάνω στον Σμάιχελ!

Στο επόμενο λεπτό, όμως, κάθετη του Κέιν στον Σάκα, αυτός γύρισε από δεξιά κι ο Κιάιερ προ του Στέρλιγνκ με προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του! Το ενδέκατο αυτογκόλ στη διοργάνωση!

Μεγάλη απόκρουση

Η εικόνα στο δεύτερο μέρος ήταν ανάλογη με αυτή στο πρώτο. Αλλά η Αγγλία με τη δύναμή της, τις στημένες φάσεις, βρήκε μία μεγάλη ευκαιρία. Στο 55’ εκτέλεσε φάουλ ο Μάουντ, πήρε την κεφαλιά ο Μαγκουάιρ, αλλά απέκρουσε στη δεξιά γωνία εκπληκτικά ο Σμάιχελ.

Η Αγγλία είχε πλέον τον έλεγχο, αλλά όχι τις πολύ μεγάλες φάσεις. Στο 59’ σουτ του Ντόλμπεργκ, μπλόκαρε ο Πίκφορντ.

Στο 64’ αδύναμο σουτ του Μάουντ κατέληξε στα χέρια του Σμάιχελ.

Στο 80’ το μακρινό σουτ του Φίλιπς δεν βρήκε στόχο.

Στο 93’ αριστερό σουτ του Φίλιπς έφυγε ψηλά άουτ!

Καμία ομάδα, λοιπόν, δεν βρήκε γκολ, αν και η Αγγλία πολιόρκησε στο τέλος και ο ημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Οι Άγγλοι είχαν και την πρώτη φάση στην παράταση, αλλά στο 94’ το σουτ του Κέιν απομάκρυνε ο Σμάιχελ. Στο 98’ σουτ του Γκρίλις απομάκρυνε ο Σμάιχελ.

Πέναλτι και 2-1!

Η Δανία έδειχνε σημάδια κόπωσης, η Αγγλία είχε τον έλεγχο και στο 104’ κέρδισε πέναλτι σε ανατροπή του Στέρλινγκ από τον Μέλε.

Ο Κέιν ανέλαβε την εκτέλεση, αλλά ο Σμάιχελ απέκρουσε προσωρινά στη δεξιά γωνία. Η μπάλα, ωστόσο, γύρισε στον Κέιν και σε άδεια εστία δεν αστόχησε κι έγραψε το 2-1!

Η Αγγλία στο δεύτερο μέρος της παράτασης, κατάφερε να σβήσει εντελώς τον ρυθμό και πήρε την μεγάλη πρόκριση!

Αγγλία (Γκάρεθ Σαουθγκέιτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Σο, Μαγκουάιρ, Στόουνς, Φίλιπς, Ράις (95’ Χέντερσον), Σάκα (69’ Γκρίλις - 106' Τρίπιερ), Στέρλινγκ, Μάουντ (95’ Φόντεν), Κέιν.

Δανία (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ, Κρίστενσεν (79’ Άντερσεν), Κιάερ, Βέστεργκααρντ (105’ Βιντ), Στρίγκερ (67’ Βας), Μέλε, Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι (88’ Γένσεν), Μπρεϊθουγέιτ, Ντόλμπεργκ (67’ Νόργκααρντ), Ντάμσγκααρντ (67’ Πόουλσεν).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ