ΣΠΟΡ

Euro 2020: Στα πέναλτι ο τελικός Ιταλία-Αγγλία 3-2 (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση)

Euro 2020: Στα πέναλτι ο τελικός Ιταλία-Αγγλία 3-2 (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση)
Andy Rain/Pool Photo via AP

Στα πέναλτι κρίνεται ο τελικός του EURO 2020. Η Αγγλία μπήκε με το «δεξί» στον αγώνα κόντρα στην Ιταλία, καθώς μόλις στο 2ο λεπτό σκόραρε ο Σο, ωστόσο οι Ιταλοί δεν το έβαλαν κάτω και στο 67ο λεπτό ισοφάρισαν με 1-1. Με το σκορ αυτό ολοκληρώθηκε η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού, ενώ και η παράταση δεν έκρινε τον νικητή.

Οι ενδεκάδες που επέλεξαν οι δύο προπονητές για τον τελικό δεν έκρυβαν εκπλήξεις.

Η Ιταλία ξεκίνησε με το γνώριμο στη φετινή διοργάνωση 4-3-3. Ο Ντοναρούμα στο τέρμα, δεξί μπακ ο Ντι Λορέντσο κι αριστερό ο Έμερσον. Στόπερ οι Μπονούτσι, Κιελίνι, στον άξονα οι Ζορζίνιο, Μπαρέλα, Βεράτι, αριστερά ο Ινσίνιε, δεξιά ο Κιέζα και στην κορυφή ο Ιμόμπιλε.

Ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ είναι πιο συντηρητικός και ξεκίνησε με 3-4-3. Ο Πίκφορντ στο τέρμα, τριάδα στην άμυνα οι Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, δεξί μπακ χαφ ο Τρίπιερ, αριστερό ο Σο, στα χαφ Φίλιπς, Ράις, αριστερά ο Στέρλινγκ, δεξιά ο Μάουντ και στην κορυφή ο Κέιν.

Έπειτα από δύο «επικούς» ημιτελικούς, το Λονδίνο φιλοξενεί τον μεγάλο τελικό, ο οποίος, για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, θα έχει παρούσα την Αγγλία.

Από το θρίαμβό τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, στο παλιό «Γουέμπλεϊ», τα «τρία λιοντάρια» είχαν αποτύχει να κερδίσουν σε πέντε εμφανίσεις τους σε ημιτελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (στα EURO 1968 και 1996, στα Μουντιάλ 1990 και 2018 και στο Nations League 2019). Αυτήν την φορά, ωστόσο, τα κατάφεραν έχοντας αποκλείσει στη νοκ άουτ φάση του EURO 2020, τις Γερμανία και Ουκρανία και, στην παράταση την περασμένη Τετάρτη (7/7), την Δανία.

Μπορεί οι «βίκινγκς» να έγιναν η πρώτη χώρα που «μάτωσε» την εστία του Τζόρνταν Πίκφορντ στο τουρνουά, ωστόσο οι Άγγλοι έχουν την ευκαιρία να βάλουν τέλος σε μία «κατάρα» που τους... κυνηγά 55 ολόκληρα χρόνια. Βέβαια, για να το καταφέρουν θα πρέπει «να ξεπεράσουμε ένα τεράστιο εμπόδιο που έχουμε μπροστά μας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ καθώς η Ιταλία «είναι σε εξαιρετική κατάσταση και έχει αμυντικούς-πολεμιστές που θα κάνουν τα πάντα για να μας σταματήσουν».

Ο μοναδικός τίτλος σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έχει κατακτήσει η Ιταλία... χάνεται στο μακρινό 1968, όταν ήταν η «οικοδέσποινα» της διοργάνωσης. Έκτοτε, οι «ατζούρι» ηττήθηκαν στους τελικούς του 2000 και του 2012, αν και στο πέρασμα των χρόνων κατάφεραν να στεφθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές ακόμα δύο φορές, από τις τέσσερις συνολικά. Η Ιταλία επικράτησε της Ισπανίας στη διαδικασία των πέναλτι, στον ημιτελικό της περασμένης Τρίτης.

Τυπικά μπήκε... φρένο στο εντυπωσιακό σερί των 13 νικών (και των 15 σε προκριματική και τελική φάση EURO, που είναι και το ρεκόρ), ωστόσο παραμένει αήττητη εδώ και 33 αγώνες (27 νίκες, έξι ισοπαλίες). Πραγματικά αναγεννημένη υπό τις οδηγίες του Ρομπέρτο Μαντσίνι, μια εθνική που δεν κατάφερε καν να δώσει «το παρών» στην τελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018. Ωστόσο, η μη παρουσία τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν εμπόδισε τις Τσεχοσλοβακία (1976), Δανία (1992) και Ελλάδα (2004) να κατακτήσουν τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Όπως, άλλωστε, τόνισε και ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός, «δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση εδώ και τρία χρόνια. Ακόμα δεν έχουμε πετύχει κάτι, αλλά είμαστε κοντά στο να τα καταφέρουμε. Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την πίεση που θα ασκήσει το γεμάτο «Γουέμπλεϊ» στους Άγγλους».

Η «ακτινογραφία» του τελικού

22:00 Γουέμπλεϊ (Λονδίνο): Ιταλία - Αγγλία

Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

Βοηθοί: Σάντερ φαν Ρέκελ (Ολλανδία), Έρβιν Τσάινστρα (Ολλανδία)

4ος Διαιτητής: Κάρλος ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)

Video Assistant Referee: Μπάστιαν Ντάνκερτ (Γερμανία)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ