ΣΠΟΡ

Αιφνιδιαστική έρευνα της Ελβετικής Αστυνομίας στην έδρα της UEFA για τα Panama Papers

Αιφνιδιαστική έρευνα της Ελβετικής Αστυνομίας στην έδρα της UEFA για τα Panama Papers
Reuters / Denis Balibouse / FILES

Στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (UEFA) έκανε έφοδο η ελβετική αστυνομία μετά τις αποκαλύψεις των «Panama Papers», όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

H UEFA επιβεβαίωσε ότι κλιμάκιο της Ελβετικής Αστυνομίας έκανε αιφνιδιαστική έφοδο στα γραφεία της και ήλεγξε έγγραφα σχετικά με τα τηλεοπτικά συμβόλαια της ΤΕΑΜ, στα οποία ο Βρετανικός Τύπος αποκάλυψε εχθές, ότι υπάρχει εμπλοκή του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τόνισε ότι συνεργάστηκε απόλυτα με της Ελβετικές Αρχές παρέχοντας όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν.

To Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας ανακοίνωσε με την σειρά του ότι διεξήγαγε τις έρευνες τόσο στην UEFA, όσο και σε μια δεύτερη εταιρία (που δεν κατονομάζεται), μετά τα στοιχεία που έιδαν το φως της δημοσιότητος σχετικά με την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Champions League. Ξεκαθάρισε πάντως στην ίδια ανακοίνωση ότι δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, που ελέγχθηκε, αλλά ήταν μία γενική έρευνα για να διαπιστωθεί εάν έχουν λάβει χώρα παράνομες συναλλαγές. Τα στοιχεία βρίσκονται ήδη στην κατοχή των Αρχών, που δεν θα δώσουν νέες πληροφορίες, καθώς η έρευνα θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από το σκάνδαλο Panama Papers που έχει συγκλονίσει τον κόσμο, και δημοσίευσε ο Βρετανικός Τύπος, υπάρχει συμμετοχή του νέου προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο σε υπογραφή τηλεοπτικών συμβολαίων με άτομα που κατηγορήθηκαν για δωροδοκίες και διαφθορά.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ως διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της UEFA, υπέγραψε το 2006 την συμφωνία για τα δικαιώματα του Champions League με εταιρία, που εκπροσωπούσαν οι Hugo και Mariano Jinkis, οι οποίοι στην συνέχεια την πούλησαν με την σειρά τους τα δικαιώματα σε τρίτους, για τριπλή από την αρχική τιμή.

Η offshore εταιρία Cross Trading είχε δοσοληψίες με χώρες της Λατινικής Αμερικής σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα αθλητικλων διοργανώσεων και αγόρασε έναντι 111.000 $ τα δικαιώματα του Champions League και τα πούλησε στο Εκουαδόρ έναντι 311.000$. Ο πατέρας και γιος Jinkis εκπροσωπούσαν την εταιρία και βρέθηκαν υπό τον έλεγχο του FBI για την διαφθορά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο το 2015. Είχαν κατηγορηθεί για δωροδοκίες παραγόντων στη Νότιο Αμερική προκειμένου να αγοράσουν φτηνά, τηλεοπτικά δικαιώματα διοργανώσεων και στην συνέχεια να τα πουλήσουν με μεγάλο κέρδος. Εκκρεμεί μάλιστα έκδοσή τους από την Αργεντινή στις ΗΠΑ (είναι σε κατ οίκον περιορισμό), ενώ από τα έγγραφα φέρονται να έχουν σχέσεις και με τον Ουρουγουανό παράγοντα Χουάν Πέδρο Νταμιάνι, μέλος της επιτροπής ηθικής της FIFA και εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο Panama Papers.

Τόσο η UEFA όσο και ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο διέψευσαν χθες με ανακοινώσεις τους, ότι υπήρχε οτιδήποτε επιλήψιμο στην διαδικασία.

Διαβάστε σχετικά

Σκάνδαλο διαφθοράς «αγγίζει» το νέο πρόεδρο της FIFA μέσω των Panama Papers-διαψεύδει ο Ινφαντίνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ