ΣΠΟΡ

Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Αφαίρεσαν χρυσό μετάλλιο από αθλητή για καθυστέρηση 3 λεπτών  

Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο: Αφαίρεσαν χρυσό μετάλλιο από αθλητή για καθυστέρηση 3 λεπτών  
AP Photo/Eugene Hoshiko

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μία τρίλεπτη καθυστέρηση περνάει μάλλον απαρατήρητη. Όχι όμως στην περίπτωση του Παραολυμπιονίκη στο άθλημα της σφαιροβολίας Μουχάμαντ Ζιγιάντ Ζολκέφλι.

Η τρίλεπτη αργοπορία του στην αίθουσα κλήσης πριν τον αγώνα του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του στοίχισε το χρυσό του μετάλλιο.

Ο Μουχάμαντ Ζιγιάντ Ζολκέφλι και άλλοι δύο αθλητές- που δεν μπήκαν στην τριάδα των μεταλλίων στο αγώνισμα- έφτασαν με τρία λεπτά καθυστέρηση στην αίθουσα όπου πρέπει να προσέρχονται οι αθλητές πριν από τον αγώνα.

Αρχικά, επετράπη στους τρεις αθλητές να αγωνιστούν, προκειμένου να εξεταστεί αργότερα αν είχαν «μια λογική εξήγηση για την καθυστέρηση». «Καθυστέρησαν, μπορεί να υπήρχε μια εύλογη αιτία και για αυτό τους επιτρέψαμε να αγωνιστούν και να εξετάσουμε στη συνέχεια τα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, Κρεγκ Σπενς.

Μετά τον τελικό, ωστόσο, ο κριτής αποφάσισε ότι «δεν υπήρχε αιτιολογημένος λόγος για την αποτυχία των αθλητών να εμφανιστούν εγκαίρως», σύμφωνα με την αρμόδια Παγκόσμια Ομοσπονδία. Οι αθλητές έκαναν ένσταση κατά της απόφασης, αλλά απορρίφθηκε.

Έπειτα από την ακύρωση του Μουχάμαντ Ζιγιάντ Ζολκέφλι, το χρυσό μετάλλιο πήγε στον Ουκρανό Μαξίμ Κόβαλ, ενώ ο συμπατριώτης του Ολεξάντρ Γιάροβι πήρε το αργυρό και ο Έλληνας πρωταθλητής Στράτος Νικολαΐδης κατέκτησε το χάλκινο.

«Οι κανόνες είναι κανόνες, η απόφαση ελήφθη και δεν έφταιγε ο Ουκρανός. Ο Μαλαισιανός καθυστέρησε», υπογράμμισε ο Σπενς.

Paralympian is stripped of gold medal for being three minutes late, by Sana Noor Haq, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ