ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Προμηθέας 92-83: «Κούπα» για 27η σερί σεζόν

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Προμηθέας 92-83: «Κούπα» για 27η σερί σεζόν

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Super Cup, επικρατώντας του Προμηθέα στην Πάτρα με 92-83 και συνέχισε το τρομερό ρεκόρ των 27 σερί σεζόν με τουλάχιστον έναν τίτλο! 

Η ομάδα μύθος του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού αθλητισμού συνεχίζει να γράφει Ιστορία!

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 2ο Super Cup, επικρατώντας 92-83 του Προμηθέα στην Πάτρα και μόλις στο 2ο επίσημο παιχνίδι της χρονιάς, έδωσε συνέχεια στο ασύλληπτο πανευρωπαϊκό ρεκόρ με 27 σερί σεζόν με τουλάχιστον έναν τίτλο.

Βίντεο από την απονομή:

Οι «πράσινοι» χρειάστηκαν περίπου 8 λεπτά μέχρι να μπουν στο πνεύμα του τελικού, αλλά μόλις το έκαναν, προσπέρασαν τον Προμηθέα με σερί 16-1 και δεν κοίταξαν ξανά πίσω! Έφτασαν σχετικά εύκολα στη νίκη και στην κούπα, με τον Ιωάννη Παπαπέτρου να έχει 20 πόντους και τον Γιώργο Παπαγιάννη να είναι καθοριστικό στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας 14 πόντους (7/8 σουτ) και 6 ριμπάουντ.

Σημαντικός και ο Οκάρο Ουάιτ με 15 πόντους (11/11 βολές), ενώ «κλειδιά» ήταν ο Χάουαρντ Σαντ Ρος (8π., 6ρ., 4ασ., 2κλ.) και ο Νεμάνια Νέντοβιτς (7 πόντους, 3 ασίστ). Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Αϊζάια Μάιλς (18 πόντους), ο Νίκος Ρογκαβόπουλος (13π., 3ρ.), ενώ ο Χάρης Γιαννόπουλος με τρία τρίποντα στην τελευταία περίοδο, προσπάθησε να κρατήσει στη μάχη τον Προμηθέα.


Η εξέλιξη του αγώνα

Ο Δημήτρης Πρίφτης ξεκίνησε με τους Πέρι, Σαντ Ρος, Παπαπέτρου, Ουάιτ και Φλόιντ για μια ακόμα φορά. Σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στο Λαύριο οι «πράσινοι» ακούμπησαν αρκετά την μπάλα στον Παπαπέτρου, ο οποίος με 5 πόντους στα πρώτα λεπτά έδωσε προβάδισμα με 7-6. Ωστόσο, στην άμυνα οι παίκτες του Πρίφτη δεν είχαν την απαραίτητη ενέργεια, τη στιγμή που οι Πατρινοί έβλεπαν το καλάθι σαν... βαρέλι έξω από τα 6.75μ. Το αποτέλεσμα ήταν με 5/8 τρίποντα να προηγηθούν με 17-22, 2:30 πριν από το τέλος της περιόδου.

Σε εκείνο το σημείο ο Πρίφτης πήρε τάιμ άουτ και έριξε στο παρκέ τους Μέικον, Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Κασελάκη και Παπαγιάννη. Με αυτό το σχήμα ο Παναθηναϊκός έσφιξε την άμυνά του και βρήκε λύσεις στην επίθεση, κλείνοντας το δεκάλεπτο με προβάδισμα (26-23). Μάλιστα με σχεδόν ίδια σύνθεση στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (ο Σαντ Ρος ξεκούρασε τον Παπαπέτρου) το τριφύλλι έφτασε το σερί του στο 16-1 (με λύσεις στην εκτέλεση και τη δημιουργία από τον Νέντοβιτς) και προηγήθηκε με 10 πόντους (33-23).

Ο Προμηθέας σταδιακά βρήκε κάποιες λύσεις επιθετικά, μείωσε σε 42-36, αλλά οι «πράσινοι» με τον Παπαπέτρου και Κασελάκη να βρίσκουν στόχο και τον Καββαδά να δίνει λύσεις σε άμυνα και επίθεση έφερε τη διαφορά στο +12 (49-37). Μάλιστα, με τρίποντο και φάουλ του Μέικον οι «πράσινοι» προηγήθηκαν με 53-37! Με το ημίχρονο να κλείνει στο 53-39 με καλάθι του Γκραντ.

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε νευρικά για τις δύο ομάδες (χωρίς καλάθι για 2 λεπτά) και με τον Προμηθέα να παίζει σκληρά (ο Σαντ Ρος δέχθηκε... κλωτσιά στο πρόσωπο χωρίς να τιμωρηθεί) υπό την ανοχή των διαιτητών και να μαζεύει κάπως τη διαφορά, πριν σκοράρει για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 3 λεπτά ο Παπαπέτρου για τον Παναθηναϊκό και δώσει συνέχεια ο Πέρι με τρίποντο (58-46). Η τρομερή ευστοχία του Προμηθέα στην περίοδο από το τρίποντο και τρία συνεχόμενα μακρινά σουτ, μαζί με κάποια τραβηγμένα φάουλ υπέρ τους, μπορούσαν να κάνουν τη ζημιά στο τριφύλλι, αν δεν συνέχιζε να βρίσκει τις καλύτερες λύσεις στην επίθεση. Με τους Παπαγιάννη, Νέντοβιτς και Παπαπέτρου κυριους εκφραστές, με τον Σέρβο να λειτουργεί ιδανικά και σε δημιουργικό ρόλο και την περίοδο να κλείνει στο 76-63.

Στο ξεκίνημα της περιόδου ο Μέικον έχασε δύο ελεύθερα σουτ και στο τρανζίσιον ο Γιαννόπουλος πέτυχε δύο τρίποντα, με τον Προμηθέα να μειώνει ξαφνικά στους 5 (78-73). Οι «πράσινοι» έσφιξαν την άμυνά τους το επόμενο 3λεπτο, αλλά ήταν άστοχοι επιθετικά, με αποτέλεσμα να βρεθούν μόλις στο +9 με 82-73, 4 λεπτά πριν από το τέλος. Έτσι με ένα ακόμα τρίποντο του «καυτού» Γιαννόπουλου, η διαφορά ξαναέπεσε γρήγορα στους 5 (82-77). Ένα ανύπαρκτο 5ο φάουλ του Πέρι από τον Κορομηλά έβαλε δύσκολα στον Παναθηναϊκό, αλλά ο Ουάιτ με μεγάλο καλάθι έφερε τη διαφορά στο +7 (86-79). Για να ακολουθήσουν δύο βολές του Μέικον και μια καλή άμυνα, που έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ του Παναθηναϊκού και του χάρισαν τον 43ο τίτλο τις τελευταίες 27 σερί σεζόν (92-83)!

Τα δεκάλεπτα: 26-23, 53-39, 76-63, 92-83.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ